Sayfa Yükleniyor...
Kadınlar Günü
Amerika Birleşik Devletlerinin bir dokuma fabrikasında 1857 yılında başlayan grev, 129 kadının ölümüyle son bulmuştu. Yaklaşık olarak 40 bin işçinin, daha iyi çalışma koşulları istemesiyle başlattığı bu eylem, patronun eylemcileri diğer çalışan kadınlarla dayanışmasını önleme amacıyla fabrikaya kilitlemesi ve ardından çıkan yangın nedeniyle faciaya dönüşmüştü. İşte o gün takvim yaprakları 8 Martı gösteriyordu. Dünya Emekçi Kadınlar Günü de bu olayın anması nedeniyle ilan edildi.
Sadece daha iyi koşullarda çalışmak isteyen 129 kadın, 8 Mart 1857 tarihinde feci bir yangında hayatını kaybetti...
Bu olaydan yıllar sonra 1910 tarihinde, II. Enternasyonal, Kopenhag kentinde toplandı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857de tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Martın, Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi. Öneri kabul edildikten sonra her yıl ilkbaharda anmalar gerçekleşti. Resmi olarak ise 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler 8 Martın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti. İşte o zamandan beri tüm dünyada hem hayatını kaybeden 129 işçi kadın anılıyor hem de tüm emekçi kadınlar bu günde eşitlik talebinde bulunuyor, seslerini tüm dünyaya haykırıyor.
Türkiyede 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlanmaya başlansa da, dönemin siyasi elitlerinin kadın hareketine vurduğu darbeler yüzünden 1975 yılına kadar sokağa taşınamadı. Bu tarihten sonra bizim ülkemizde de kadınlar Dünya Emekçi Kadınlar Gününü gönül rahatlığı ile anmaya başladı.
EŞİTLİK İSTİYORUZ
Biz kadınlar olarak, dünyanın her bir noktasında eşitlik istiyoruz. Bu eşitliği sadece kendimiz için değil tüm dünya canlıları için talep ediyoruz. Kadını da erkeği de kuşu da ağacı da herkesin mutluluk içinde yaşamasını, eşitliğe doymasını istiyoruz!
Kadın cinayetlerinin azalması, toplumsal farkındalıkların artması temel amacımız. Dünyanın her bir noktasında yaşanan acıların sona ermesi ise en büyük talebimiz. Özellikle son yılların en büyük felaketlerinden ve insani dramlarından birisi olan Suriye iç savaşının kadınlar üzerindeki korkunç etkilerinin bir an önce bitmesini diliyoruz. İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan burada hem çocuklarına bakmaya çabalayan hem de evine ekmek parası götürmek isteyen tüm kadınların sesi olmak, onları rahata kavuşturmak istiyoruz. Erkek egemen dünyanın, her bir ülkede yarattığı korkunç acıları yok etmek, savaşları sonlandırmak ve hem kadınların hem de çocukların yüzünü güldürmek istiyoruz. Ülkemizde ırkçı bir kesimin mülteciler üzerine yönlendirdiği nefret söylemlerinin bir an önce bitmesini diliyoruz. Bu insanlara kapısını açan ülkemizin, aynı şekilde tıpkı büyüklerimizin de söylediği gibi Anadolu insanı misafirperver olur sözünü kanıtlamak istiyoruz. Suriyeli kadınların iş bulmasını, Suriyeli kadınların artık gülmesini ve mutlu olmasını talep ediyoruz. Bu insanlara hem kadın oldukları hem de mülteci oldukları için gösterilen çifte ayrımcılığın sona ermesini yürekten diliyoruz.
Biz kadınız, biliyoruz ki istesek tüm dünyayı değiştirebiliriz.
Biz kadınız, biliyoruz ki eğer çabalarsak dünyayı savaşlardan uzak, huzurlu bir dünya haline getirebiliriz.
Bu yolda attığımız adımlarda sadece kadınlara değil, erkeklere de sesleniyoruz.
Eşitliği herkes için talep ediyor, mutlu bir dünya diliyoruz.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.
Acıların sona erdiği bir dünya dileğiyle
Günün Vegan Tarifi
Ispanak Kökü Yemeği
Malzemeler
6-5 adet ıspanak kökü
3-4 demet pazı sapı
3 adet orta boy soğan
2 adet orta boy patates
Çeyrek çay bardağı pirinç veya bulgur
Salça, tuz, yağ
Ispanak köklerini dörde bölüyoruz. Pazı saplarını ince ince doğrayarak ıspanak köklerini aldığımız kabın içine alıyoruz ve bir kere yıkıyoruz. Soğanları ortadan ikiye keserek, yarım ay şeklinde doğruyoruz. Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra büyük küpler halinde doğruyoruz ve küçük bir tencereye su ekleyerek haşlamaya başlıyoruz. Patatesler haşlanırken doğradığımız soğanları az yağda kavuruyoruz. Soğanları kavururken içine az tuz atıyoruz ki lezzeti artsın. Soğanların yumuşadığına emin olduktan sonra ıspanak köklerini ve pazı saplarını ilave ediyoruz. Üzerine haşlanan patatesleri ilave ediyoruz. Burada önemli olan nokta patatesler ne çiğ olmalı ne de hamur gibi yumuşak olmalı.
Ardından çeyrek çay bardağı pirinci üstüne serpiyoruz ve üzerine bir tatlı kaşığı salça ilave ediyoruz. Arzuya göre biraz daha tuz ekebilirsiniz. Ocağın altını en kısık ateşe getirip yavaş yavaş pişiriyoruz. Ispanak kökü ve pazı yumuşadığı zaman bir iki defa karıştırıyoruz ve üzerine kaynamış su ilave ediyoruz. Su tamamen yemeği ne kadar sulu sevdiğinize göre değişir. Suyu da kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır. (veganmutfak.com)
Günün Haberi
Lenovodan devrimsel bir buluş
Lenovo, devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Ürünlerinde yeni geliştirdiği Düşük Isılı Lehim tekniğini kullanmaya başlayan Lenovo, karbon salımını yüzde 35 azaltacak.
Lenovo, yeni geliştirdiği yöntemle devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. Karbon salımını yüzde 35 oranında azaltacak yeni Düşük Isılı Lehim teknolojisini geliştiren Lenovo, patent duyurusu yaptı. 10 yıldır çevreye verdiği zararlar nedeniyle kurşun esaslı lehimleme tekniği kullanmayan ve onun yerine kalay esaslı lehim tekniği kullanan Lenovo, bu tekniği de daha iyi seviyelere çekmek için çalışıyordu. Bu şekilde Lenovo, yeni geliştirdiği yöntemle hedefine ulaşmış oldu. Lenovo, yeni Düşük Isılı Lehim tekniği ile kendini inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarının lideri olarak kanıtlamaya devam ederken, 2018 yılında bu yeni prosedürü ücretsiz olarak tüm endüstrinin kullanımına sunmayı planlıyor.
Yeni sistem, sadece Lenovo ürünleri için değil, bütün elektronik üretim süreçlerinde evrensel olarak kullanılabilecek ve tüketicilere hiçbir ekstra maliyet veya olumsuz etki yaratmayacak. Lenovo, önceki lehim tekniklerinde kullanılan maksimum sıcaklığı 70 santigrat derece düşürerek büyük bir tasarruf yaratmayı başardı. (Teknolojioku.com)
Günün Fotoğrafı