NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 20.04.2017 08:10
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Semizotunun Faydaları

Semizotu, vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. Hemen hemen ıspanakla aynı miktarda demir, kalsiyum ve C vitamini içeren semizotu, düşük kalori oranıyla da dikkat çekiyor. Kilo vermeyi amaçlayan bireyler için tavsiye edilen semizotu, birçok sebzeden daha çok oranda omega 3 ve antioksidan içermektedir.

Peki nedir bu şifalı bitkinin vücudumuza olan faydaları?

Semizotu omega 3 yağ asidi açısından zengindir: Kanda bulunan yağ oranını düşürerek, kalp ve damar hastalıklarından korunmamızı sağlayan omega 3 yağ asitleri, depresyon, astım ve dikkat eksikliği gibi problemlere de iyi gelmektedir. Hem bu sorunları engelleyen hem de tedavi aşamasında yardımcı olan semizotu, mutlaka tüketilmesi gereken besinler arasında bulunmaktadır.

Vitamin ve mineral açısından zengindir: Semizotu başta C ve A vitamini olmak üzere pek çok vitamin açısından zengindir. Semizotunda özellikle, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, potasyum ve manganez mineralleri bulunur. Semizotu ayrıca, diyet lifi açısından zengindir. İçinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. A vitamini bir antioksidandır ve gözlerimize çok faydalıdır. Çeşitli göz hastalıklarında tedavi edici etkisi vardır. A vitamini ayrıca cilt yapımız için de gereklidir. Bu şifalı bitkide bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimiz de güçlenir.

Sindirim sistemine iyi gelir: Semiz otu bol bol idrar söktürmektedir. Ayrıca kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediği, böbrekteki kum ve taşı döktüğü de bilinmektedir.

Kemikleri güçlendirir: Semizotu yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. Doğal bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. İçerdiği kalsiyum sebebiyle dişlerin ve kemiklerin güçlenmesine yardım eder.

DİĞER FAYDALARI

Semizotu sağlığımız açısından oldukça faydalıdır. Bu faydaları ise şöyle listelemek mümkün olacaktır:

-Potasyum içeriği nedeniyle dolaşım sisteminin düzenlenmesine katkı sağlar.

-Semizotu kan şekerini düzenlemeye yardım eder. Vücudumuza enerji verir. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder.

-İyi bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilmektedir.

-Zengin demir içeriği nedeniyle vücuttaki beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yapısına katkı sağlar. Bunun yanı sıra anemi yani kansızlığı önlemeye yardım eder.

-Kan basıncını düzenler.

-Kasları güçlendirir.

-Felç riskini azaltır.

-Gut hastalığına da iyi gelir.

-Cilt güzelliği sağlar.

-Basura karşı da faydalıdır.

-Kalorisi düşük olması sebebiyle diyet yapan, kilo vermeye çalışan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Sindirim sistemini rahatlatır. Kabızlığı önlemeye yardım eder.

-Ülsere karşı da faydalıdır. Mide rahatsızlığı olan kişiler tarafından kullanılabilir.

-Egzama gibi cilt hastalıklarına karşı da şifa sağlar.

-Soğuk algınlığına karşı da koruma sağlar.

-Karaciğere faydalıdır.

-Çocukların beyin gelişimini düzenler.

-Alzheimer’a iyi gelir.

Semizotu nasıl tüketilmeli?

Uzmanlar, semizotunu satın alırken, yapraklarının koyu yeşil ve diriliğini kaybetmemiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğine değinmektedir. Semizotunun tüketilmeden önce iyi yıkanması ve çok çamurlu ise sirkeli suda bekletilmesi gerekiyor. Semizotu ayrıca, elle bıçak kullanmadan parçalanmalıdır. Parçalanan semizotu bekletilmeden sıcak ortamla temasa getirilerek C vitamininin kaybına yol açan askorbik asit oksidaz enzimi yok edilmelidir. Semizotunun çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Günün Vegan Tarifi

Semizotlu Buğday Çorbası

Malzemeler

1 su bardağı buğday

1 litre su

250 gr. semizotu

2 diş sarımsak

Tuz

Zeytinyağı

Pul biber

Yapılışı:

Buğdayı üzerini biraz geçecek suyla haşlayın. Haşladıktan sonra, çorbayı yapacağınız tencereye alın ve suyunu ilave edin. Ardından 1 su bardağı su ve ezilmiş sarımsağı bir kapta çırpın ve buğdayın içine katın. Ayıklanmış semizotu yapraklarını da ekledikten sonra karıştırın. En son tuzunu ilave edin ve ocaktan alın. Üzeri için bir tavada pul biberi ve zeytinyağını bir araya getirin, çorbanın üzerine gezdirin. (ardaninmutfagi.com)

Günün Haberi

Isı ile çalışıyor

Araştırmacılar, yüksek ısılara dayanması için elektrik yerine ısı ile çalışan bir elektronik bileşen üretti. Elektronik sistemler yüksek ısılarda pek iyi çalışmaz. Araştırmacılar bu sorunun üstünden gelmek için şimdi termal diyot geliştirdi. Elektrik yerine ısıda çalışan bir bilgisayar bileşeni olarak tanımlanan yeni diyot, gelecekte ısıya dayanıklı bilgisayar gibi bir çok şeyin öncüsü olabilir. Normal bir diyot, elektronik devrelerde elektriğin bir yönde özgürce akmasını sağlar. Ancak diğer yönden geriye dönerken bileşen bu süre zarfı içerisinde ısınır. Bileşenler genellikle yüksek sıcaklıklarda ya da iyonlaştırıcı radyasyona maruz kaldıklarında işlem başarısız oluyor.

TERMAL DİYOTLAR

Bu nedenle daha zorlu bilgisayar sistemlerine yardımcı olmak için Nebraska-Lincoln Üniversitesi'nden bir ekip elektrik yerine ısı ile güçlendirilmiş termal diyotlar geliştirdiler. Ekibin termik diyotu; ısı aktarımını en üst düzeye çıkarmak için otomatik olarak sistem tarafından yönetiliyor. Hareket eden yüzey hareketsiz sıcaklığa göre daha sıcak olduğunda, içe doğru harekete geçiyor ve sıcaklığın soğutucu yüzeyine hareket etme oranını arttırıyor. Isı diyotu, 102 ila 257 derece arasındaki sıcaklıkta, yaklaşık yüzde 11'lik bir ısı aktarım hızına ulaştı. Ancak ekip, termal diyodların geliştirilmesi durumunda gelecekteki bilgisayarların 704 derecede çalışabileceğini iddia ediyor. Araştırmacı Ndao, 'Temel olarak bir termal bilgisayar üretiyoruz. Bu bilgisayar; yeryüzünün, petrol sondajının ve dünyanın çekirdeğini keşfedilmesinde kullanılabilir' dedi. (teknolojioku.com)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script