Sayfa Yükleniyor...
Bitcoin Nedir?
Bugünkü yazımda sizlere farklı bir konudan bahsetmek istiyorum: Bitcoin. Son zamanların gözde para birimlerinden birisi olan Bitcoin, kripto para sistemi olarak kabul ediliyor. Bitcoin (sembolü ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Bitcoin, 3 Ocak 2009 tarihinde hayata geçmiştir.
Bitcoin tamamen dijital bir para birimidir ve ödeme sistemi ile merkezi yoktur. Sistem üzerinde kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transfer yapabilir. Transferler merkezi olmayan dağınık bir kayıt ve mutabakat sistemine kaydedilir. Bu kayıt ve mutabakat sistemine Blockchain adı verilir. Bitcoin ağı üzerinde transfer edilen değer birimi Bitcoin (BTC) olarak adlandırılır. Günümüzde kimse Bitcoin ağına sahip değildir. Temsilcilik gibi herhangi bir oluşum da yoktur. Şirket ya da kurum değildir, açık bir teknolojidir ve herkes herhangi bir engelleme olmadan katılabilir, kullanabilir.
KAĞIT PARANIN ALTERNATİFİ Mİ?
Günümüzde birçok kişi Bitcoini geleceğin para birimi olarak görmektedir. Gelecek zamanlarda kağıt paraların tedavülden kalkıp, dijital para kullanacağımıza inanan insan sayısı da azımsanamayacak kadar çok. Fakat bütün bunlara rağmen hala Bitcoinin bir balon olduğunu düşünen ve yakın zamanda patlayacağını ifade eden insanlar da mevcut. Bu nedenle aslında bu para biriminin geleceği hakkında net bir açıklama da yapılamıyor. Ama bana kalırsa Bitcoin ciddiye alınmalı çünkü yavaş yavaş bu para biriminin değeri fark edilmeye başlanıyor. Çünkü bu birim devletler nezdinde itibar görmeye başladı. Alman Maliye Bakanı, Bitcoini bir tür hesap birimi olarak gördüklerini söyledi. Hatta İranın, kendisine yönelik yaptırımları aşabilmek adına Bitcoin kullandığı bile söyleniyor
BITCOIN NASIL ÜRETİLİYOR?
Bitcoin üretme işlemine madencilik (mining) adı veriliyor. Bu madencilik sırasında sadece ortaya Bitcoin çıkmıyor bunun yanı sıra sistem ağını koruma ve sistemdeki kullanıları senkronize etmek de bu madenciliğin parçalarından birisi. Bitcoin sistemi tek bir merkezden kontrol edilemiyor bu nedenle süreci sürekli hale getirmek için birçok kişinin madencilik yapması gerekiyor. Bitcoin madenciliğini tek başına yapmak isteyen kişilerin hem bu konuda yeterli bilgi birikimi hem de çok iyi bir donanıma sahip bir bilgisayarı olması önemli. Çünkü bu madencilik işlemi bilgisayarlara ait donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani bilgisayarın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performans da o kadar kuvvetli hale geliyor. Öte yandan sadece Bitcoin madenciliği yapabilmek için tasarlanan bilgisayarlar bile mevcut! Bitcoin konusunda acemi olan kişilere de Mining Pool kullanmaları öneriliyor. Bitcoin havuzu olarak da adlandırılan bu sistem sayesinde kişiler tek bir noktada bir araya gelerek; bilgisayarlarının gücünü bir araya getiriyorlar. Daha sonra havuzlardan elde edilen Bitcoinler kişi sayısına göre de paylaştırılıyor. Bitcoinin değeri, arz talep dengesine göre artış gösteriyor. Talep artınca fiyat artıyor, talep düşünce de değeri düşüyor. Zaten hali hazırda dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin var bu nedenle de değeri sürekli olarak yükseliyor.
AVANTAJLARI NELERDİR?
Günün Vegan Tarifi
Patates Rulo
5-6 adet orta boy patates
1 tatlı kaşığı tuz
Vegan Peynir
2 yemek kaşığı mayonez
Garnitür (havuç, bezelye)
Nane yaprağı
Yeşil zeytin
Avokado
Soya sütü
Yapılışı
Patatesleri güzelce yıkayıp haşlayın. Patatesleri soğuması için bir kenara alın. Kabuklarını soyun ve rendenin en ince kısmı ile rendeleyin. İçine 1 tatlı kaşığı tuz atarak yoğurun. Streç filmi masaya serin. Gerekirse iki parça yan yana birbirine bitişik serebilirsiniz. Patatesi filmin üzerine yayın. Elinizle biraz düzeltin. Çok ince olmayacak şekilde patatesi açın. Üzerine streç film örtüp oklava ile düzeltebilirsiniz. Yaklaşık 1 parmak kalınlığında olmalı. İsterseniz patatesi baharat ile çeşnilendirebilirsiniz.
Soya sütü ile hafif sulandırarak ezdiğiniz avokadoları açtığınız patatesin üzerine ince bir katman halinde yayın. Üzerine garnitürleri yerleştirin ve streç filmin yardımı ile rulo halinde dikkatli katlayın. Yaklaşık 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dilerseniz üzerine vegan peyniri rendeleyip serpebilirsiniz.