Sayfa Yükleniyor...
Dark: Nerede Değil, Ne Zaman
Muhteşem bir Netflix yapımını daha geride bıraktım. İzlemeyenler için şimdiden uyarı yapayım bugünkü yazım biraz spoiler içerebilir. Her ne kadar Stranger Things izleyenler mutlaka izlesin ifadeleri ile tanıtılsa da aslında bu dizinin Stranger Things ile pek bir alakası yok. Üstelik Stranger Thingsten çok daha kaliteli olduğunu da gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Özellikle zamana ilgi duyanların mutlaka bu diziye bir göz atması gerektiğini düşünüyorum. Henüz ilk bölümden bizi içerisine alan gizem, bölümler ilerledikçe daha da derinleşiyor ve bizi birçok konuda düşünmeye itiyor.
Öncelikle dizinin konusu hakkında ufak bilgilendirmede bulunayım. Bundan sonra ise dizi hakkında ufak detayları yazımda sizlerle paylaşacağım. Dark, Almanyanın ufak bir kasabası olan Windenda geçiyor ve kaybolan 2 çocuğun hikayesi olarak başlıyor. Bu kayıp vakaları ise kasabadaki ailelerin arasındaki garip bağları ortaya çıkarmaya başlıyor. Dizimiz 3 zamanda geçiyor: 1953, 1986 ve 2019. Bu zamanlar arasında tuhaf bağlar bulunuyor. Dizinin başrolünde genç ve başarılı bir oyuncu olan Louis Hofmannı görüyoruz. Dizinin oyuncu seçimlerinin mükemmel olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Özellikle karakterlerin geçmişteki ve gelecekteki halleri birbirleri ile çok benziyor. Bunun yanı sıra her ne kadar kayıp çocuklar ve gizemli olaylar eşliğindeki bir kasaba klişe bir Hollywood filmi konusu gibi görünse de aslında bu detaylar Almanların elinde adeta mükemmel bir şeye dönüşmüş.
Dark, aynen ismi gibi karanlık bir dizi. Gerek atmosfer gerekse de yaşanan olaylar olsun izlerken bizi bir karanlığa doğru itiyor ve sürekli olarak düşünerek bu karanlıkları zihnimizde aydınlatmaya çalışıyoruz. Dizi karanlık ve kasvet yönüyle bana biraz David Lynchin Twin Peaks (İkiz Tepeler)ini anımsattı. Yaşanan bu kasvet sadece çocukların kayıp olmasıyla ilişkili değil, bu kayıplar ve cinayetlerden sonra ortaya çıkan ilişiklerde de rahatsızlık unsurları var. Belki bu nedenle Twin Peaks ile zihnimde bir benzerlik kurmuş olabilirim. Dizi, genel hatlarıyla zamanı anlatsa da aslında ortaya çıkan detaylar sayesinde herkesin kendi sorunları olan bir toplulukla ilgili olduğunu görebiliyoruz. Bu topluluktaki kişilerin hepsi de hem şimdiki zaman, hem gelecek, hem de geçmişte farklı şekillerde birbirine bağlanıyor.
HER ŞEY BİZİM ELİMİZDE Mİ?
Einsteinın, Geçmiş, gelecek ve şimdi arasındaki ayrım bir yanılsamadan ibarettir sözünü bilirsiniz. İşte bu dizi tam olarak bu ifadelerden oluşuyor. Yaşadıklarımız bir yanılsama mı? Ya da yaşadıklarımızı değiştirme imkanı bizim elimizde mi? Kaderimize boyun mu eğmeliyiz? Yoksa kaderimizi değiştirebilir miyiz? Karakterlerimiz bu sorular üzerinden hem kendilerini hem de zamanı sorgulamaya başlıyorlar. Bu sorgulama sonucunda ise bize farklı bilgiler sunuyorlar. Diziyi izlerken paradoks kısmına çok takıldım. Yaşanan her olayın bir paradoks yaratması çok olası ve zaten bunun üzerine de muhtemelen önümüzdeki sezonlarda açıklama yapılacak. Ben de sizlere ileriki yazılarımdan birinde zamanla alakalı paradoksları anlatacağım.
Darkı mutlaka ama mutlaka özellikle de zamanda yolculuğa ilgi duyuyorsanız izlemenizi tavsiye ediyorum. Gerek konusu, gerek atmosferi gerekse de oyucun seçimi ile adından söz ettiren dizi, henüz ilk bölümde sizi içine çekecek eminim.
Günün Haberi
Astronot adayları arıyorlar
Birleşik Arap Emirlikleri bildiğiniz üzere 100 yıl sonra Marsa şehir kurmayı amaçlıyor. Bu doğrultuda çalışmalara ufak ufak başlayan ülke, ilk etapta Mars şehrine ait görsel çalışmalarını yayınlamıştı. Şimdi ise ilk gerçek etaba geçiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Muhammed bin Raşid el Maktum, ülkenin uzay programına katılmak isteyen insanları programa başvurmaya davet etti. El Maktum yaptığı açıklamada, BAE tarihinde yeni dönem başladığını dile getirerek ilk astronot programının 2019da başlayacağını belirtti. Aday olmak isteyen kişilerin, üniversite mezunu ve 18 yaşından büyük olmaları bekleniyor. Ayrıca kriterler arasında iyi şekilde ingilizce ve Arapça bilgisi de aranıyor. 2019 yılında başlayacak eğitimlerin ardından 4 kişi BAEnin ilk astronot ekibi olarak tarihe geçecek. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Balkabaklı Crumble
Malzemeler
350 gram balkabağı
75 gram tam buğday unu
150 gram ceviz
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı kuş üzümü
50 gram bitkisel yağ
Yapılışı
Balkabaklarını küp küp doğrayın. Kuş üzümü ile birlikte 10 dakika haşlayın ve süzün. İçine pekmez ve esmer şeker koyup harmanlayın. Ayrı bir kapta yağ, doğranmış ceviz, tam buğday ununu ıslak kum kıvamına gelene kadar karıştırın. Balkabaklı harcı yağlanmış kiremit kaplara eşit bir biçimde yerleştirin. Üzerine de ıslak kum kıvamındaki harcı eşit bir biçimde pay edin. 180 derecede 20 dakika pişirdikten sonra ılıtıp servis edin.