Sayfa Yükleniyor...
Plastik Türleri
Yiyecek ve içeceklerin konduğu plastik kaplar, 1988 yılında gerçekleştirilen uluslararası bir düzenleme ile 1den 7ye kadar numaralandırılmaktadır. Bu numaralar plastik kapların hemen altında üçgen şeklinde bulunan geri dönüşüm ambleminin içinde yer almaktadır.
Bu numaralar farkında olmasak da insanların sağlığı açısından çok önemlidir ve mutlaka takip edilmesi gerekmektedir. Numaralardan plastik şişenin hangi hammadde kullanılarak yapıldığını anlayabiliriz. Bu numaralarla birlikte hemen yanında şişenin üretimi sırasında kullanılan ve plastiğin tipini anlatan bir kısaltma daha bulunmaktadır.
Plastikler sektörlerde oldukça yaygındır. Fakat bunların sağlığa olan zararları da herkes tarafından bilinmektedir. Bu zararlar da plastiğin türüne göre değişmektedir. Uzmanlar bir kısım plastiğin zararlı olduğunu ifade ederken bir kısmının da zararsız olduğunu belirtmektedir.
Peki elimizdeki şişenin hangi plastik türüne ait olduğunu nasıl anlayacağız?
1 numara/PETE veya PET:
PETE veya PET polyethylene terephthalate maddelerinin kısaltılması olarak kullanılır. Bu maddelerden üretilen plastik kaplar sadece tek kullanımlıktır ve daha sonrasının zararlı olduğu ifade edilmektedir. Piyasada bulunan çoğu su, içecek ve diğer şişeler bu malzemeden üretilmektedir. Kesinlikle dondurulmamalı, yıkanmamalı ve sık sık kullanılmamalıdır. Bu maddeler, içinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için de yeterince temizlenemeyeceği için zararlı bakteriler üretir.
2 numara/HDPE:
HDPE High-Density Polyethylene yüksek yoğunluklu polietilenin kısaltması olarak kullanılmaktadır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu ifade edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
3 numara/V veya PVC:
PVC Polyvinyl Chloride maddesinin kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırmaktadır. Bu sebeple sağlığa zararlıdır.
4 numara/LDPE:
LDPE Low-Density Polyethylene düşük yoğunluklu polietilendir. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
5 numara/PP veya PE:
Polypropolenedir. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
6 numara/PS:
PS, polystyrenein kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardaklar gibi şeyler bu malzemeden üretilir. Bu malzeme, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir madde olarak bilinir. Bu maddeyi kullanmaktan uzaklaşmalısınız.
7 numara/Diğer:
İlk 6 tür haricindeki tüm plastiklere 7 numara verilir. Genellikle BPA denen o zararlı maddeyi içerirler. Bunların üretiminde akrilik, polikarbonat veya daha farklı malzemeler kullanılmış da olabilir. Eğer satın alacağınız kabın ya da şişenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir. Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek kaplarında kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu da ifade edilmektedir.
Günün Haberi
Mars bütçeleri gezegenimizi kurtarabilir
19 Aralık'ta Boğaziçi Üniversitesinde konuşan NASA Astrobiyoloji Kürsü Başkanı Dr. Jonathan Trent, Mars bütçelerinin büyüklüğüne dikkat çekerek, Mars için harcanan paraların Dünya'yı kurtarabileceğini açıkladı. Boğaziçi Lectures kapsamında konuşan Trent, artan nüfus, hızlı şehirleşme ve değişen yaşam döngüsüne vurgu yaparak kaynakların çok hızlı tüketildiğine dikkat çekti. Trent'e göre Mars için harcanan yüksek paralar tüm bu sorunların çözümü için kullanılabilir. Trent ayrıca Mars'ın yaşam için uygun bir yer olmadığını da dile getirerek, yapılanların ne için olduğunu sorgulamamız gerektiğini dile getirdi.
Günün Vegan Tarifi
Pırasalı Börek
Malzemeler
4 adet yufka
1 kilo pırasa
1 bardak şekersiz soya sütü
Pekmez
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kaşık salça
1 fincan su
Biraz tuz
Pırasa yıkanır, ince ince doğranır. Tencereye 2 kaşık sıvı yağ konarak pırasalar eklenir, kavrularak biraz öldürülür, biraz tuz ve salça ile pişirilir. Fincanla su eklenir. 5 dk. sonra altını kapatarak soğumaya bırakılır. Soya sütü ve sıvı yağ çırpılarak sıvı karışım hazırlanır. Yufka yarısından kesilerek üzerine fırça ile sıvı karışım sürülür. Pırasalı harç yufkaya konur ve sarılmaya başlanır. Tepsi sıvı yağla yağlanarak, yufka kendi etrafında çevrilerek tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da bir biri çevresine dizilerek tepsi tamamlanır. Pekmez ve bir çay bardağı sıvı yağ eklenerek çırpılır, fırça ile biten yufkaların üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırına verilir, üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun. (nefisyemektarifleri.com)