Sayfa Yükleniyor...
GIDA GÖÇÜ
Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı (BCFN) ile MacroGeo dünyada ilk kez açlık, iklim değişikliği ve göçlerin akışı arasındaki bağlantıyı araştırdı. Gıda ve Göçler araştırmasına göre, 2010-2015 yılları arasında gıda ve iklim değişikliği nedeni ile 5,4 milyon kişi Orta Avrupaya, 4,5 milyon kişi ise Akdeniz Avrupasına göç etti. Dünyada göçmen ve mülteci olarak yaşayanların sayısının 1 milyara ulaştığı belirtildi.
Dünyada gıda ve beslenmeye ilişkin sorunları analiz etmek amacıyla kurulan BCFN Vakfı, Gıda Sürdürülebilirlik Endeksinden sonra MacroGeo ile yürüttüğü Gıda ve Göçler araştırmasının sonuçlarını da yayımladı. Dünya genelinde doğdukları ve yaşadıkları ülke içinde yer değiştirenlerin sayısı yaklaşık 760 milyonu, başka bir ülkeye göçenlerin sayısı ise 245 milyonu buldu. Araştırmanın Avrupa ayağında 2010 ile 2015 yılları arasında çeşitli ülkelerden 5,4 milyon kişinin Orta Avrupaya, 4,5 milyon kişinin ise Akdeniz Avrupasına göç ettiği açıklandı. Afrikadaki göç güzergahlarına bakıldığında; araştırmacılar, göçmenlerin yüzde 10unun kuzey rotasını kullanarak Avrupaya geçtiklerini, geri kalan yüzde 90ının ise kıta içinde yer değiştirerek, özellikle Batı Afrika Ekonomik Topluluğu sınırlarına yöneldiklerini belirttiler. Araştırma, gıda güvensizliğindeki her yüzde 1lik artışın, nüfusun yüzde 1,9unu göçe zorladığını ortaya koyarken, savaşlar nedeni ile anavatanlarından kaçanların oranı ise yüzde 0,4 olarak açıklandı.
BCFN Başkanı Guido Barilla ortaya çıkan bulgular hakkında şunları söyledi: Gıda ve göçler arasında yakın bir bağlantı var; insanlar gıda güvensizlikleri nedeniyle göç ediyorlar çünkü iklim değişikliği dünyanın çeşitli bölgelerinde gıda üretimini olumsuz etkiliyor. Diğer taraftan iklim değişikliği de büyük ölçüde gıda üretim yöntemlerinden kaynaklanıyor. Tarım, sera gazlarının yüzde 24ünden sorumlu. Bu oran, sanayiden (yüzde 21) ve ulaşımdan (yüzde 14) daha yüksek. Afrikada yaşanan gibi ağır demografik baskılar da göç etme kararının oluşturan diğer ana unsur. Sadece entegrasyon politikalarıyla değil, Birleşmiş Milletlerin (BM) 2030 gündeminde belirtildiği üzere sürdürülebilir kalkınmayı destekleyen politikalar aracılığıyla da bu kalıpları kırmalıyız.
Afrika örneğinden yola çıkan ve son 30-40 yılda kıta içinde ve dışarı doğru yaşanan başlıca göç hareketlerinin nedenlerini inceleyen uzmanlar, göçü hızlandıran faktörleri, iklim değişikliğinin neden olduğu çevresel etkiler ve kaynaklara erişim olarak sıraladı. Afrika, dünyadaki içme suyunun yaklaşık yüzde 9una sahip olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütüne göre 2015 itibariyle Afrikanın Sahra altı bölgesinde 319 milyon insanın hala içilebilir su kaynaklarına erişimi yok. Uzmanlar ayrıca bölgede 1,2 milyar olan nüfusun 2050de 2,4 milyara yükseleceğini, artacak gıda ihtiyacı baskısının yanı sıra savaş, çatışmalar, yoksulluk, işsizlik ve refah eksikliği gibi sorunlar nedeni ile de göçün aynı doğrultuda devam edeceğine dikkat çektiler.
Caracciolo ayrıca ülkelerin gelecek planlarıyla ilgili olarak, Göç olgusu, kaynak ve göç alan ülkeler arasında işbirliği kavramına dayalı orta ve uzun vadeli planlamalar gerektiriyor. Kaynak ülkelerde ekonomik ve insani kalkınma yatırımları yapılması zorunlu olduğu gibi, sadece Akdeniz ülkelerini değil uluslararası işbirliği çerçevesinde ABD, Çin ve Körfez ülkeleri gibi bu konudaki başlıca jeopolitik oyuncuları da içermelidir dedi.
GÖÇ VE GIDA HAKKINDAKİ TAVSİYELER
1. Göç yapısal bir olgudur. Orta ve uzun vadede kaynak ülkelerin ekonomik ve insani kalkınmasına yatırım yapılmalıdır. Göçle ilgili sorunlarla yalnızca göç politikaları veya herkes için aynı politikalar uygulayarak başa çıkılamaz; bunun yerine farklı ülkeler için kendi iç farklılıklarını da dikkate alan spesifik stratejiler geliştirilmesi şarttır.
2. Gerçek anlamda işbirliğine yönelik bir yaklaşım benimsenmelidir. Güneyden Kuzeye göç hareketleri, ABD, Çin ve Körfez ülkeleri gibi büyük jeopolitik oyuncularla küresel düzeyde katılım gerektirmektedir. Bu konularda uluslararası işbirliği, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini dikkate almalıdır.
3. Almanyanın Afrika için Marshall Planı doğrultusunda gıda ve tarım, Afrika ile yeni işbirliği için temel direkler olarak düşünülmelidir. Bunun için ABnin üzerinde mutabakata vardığı tarım, gıda ve beslenme politikalarına yönelik özel müdahalelerin yanı sıra göçmen ve mültecilerin kaynak ülkeleriyle göç hareketleri konusunda anlaşmalar yapılması da gereklidir.
4. İklim değişikliğine uyum sağlamak için belirli önlemleri formüle edip uygulamaya koyarken çevresel etkileri olan ve iklim değişikliğini azaltan sinerji ve uzlaşmaları da göz ardı etmemeliyiz.
5. Doğrudan ödemeler, göçmen ve mültecilerin bireysel tasarruflarını kaynak ülkelerinin kalkınmasına bağlamak açısından önemlidir ve sürdürülebilir kalkınmayı kolaylaştırabilir.
6. Tarımsal işlerde yasadışılığı ve sömürüyü aşmak için toplumun farkındalığını artırmak şarttır.
7. Demografi ve ekonomik kalkınma arasındaki en önemli bağlardan biri, kadınların özgürleşmesidir. Dolayısıyla, kadınların rolü her türlü ortak gelişme ve sürdürülebilir kalkınma stratejisinin merkezinde yer almalıdır.
8. Göç alan ülkelerde göç ve gıdalar arasındaki bağlantı üzerine bir araştırma programı yürütülmelidir. Gıdalar, entegrasyon açısından muazzam bir keşfedilmemiş potansiyele sahiptir çünkü bir kapsayıcılık faktörü olarak işlev görürler.
9. Akdenizde sürdürülebilir, entegre, karlı ve girişimci tarımsal gıda zincirlerinin geliştirilmesi, göç hareketlerini stabilize etme, gıda güvenliğini artırma, kırsal kalkınma ve küçük işletme sahiplerinin sürdürülebilirliğini sağlamada önemli bir rol oynayabilir.
Günün Haberi
Bulduğu taşları 1 milyona satıyor
Elazığda Palu İlçesine bağlı Karasalkım Köyünde yaşayan Hasan Hüseyin Özdemir, 2015 yılında Bingöle düşen ve gramı 60 dolardan satılan taşlardan buldu. Hayvanlarını otlattığı sırada bulduğu taşların diğerlerinden farklı olduğunu fark eden Özdemir, mıknatıs özelliği de gösteren taşlardan 5 kilo topladı. Analiz ettirme şansına sahip olmadığını dile getiren Özdemir, kime gösterse meteora benzettiğini ve taşları 1 milyon liraya satılığa çıkaracağını söyledi. (Haber Uzay)
Günün Vegan Tarifi
Karalahana Çorbası
Malzemeler
1 demet karalahana
1 kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 çay bardağı bulgur
2 yemek kaşığı mısır unu
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı
Karalahanaları ince ince doğrayalım. Daha sonra suda biraz bekletip suyunu süzelim. Bundan sonra soğanların kabuklarını soyalım ve yemeklik doğrayalım. Tencerenin içerisine zeytinyağını, soğanları ve salçayı ekleyerek iyice kavuralım. Daha sonra bunların üzerine bulguru ve karalahanaları ekleyelim. Biraz daha kavurduktan sonra su ekleyelim. Bulgur ve karalahana yumuşamaya başlayınca içerisine kuru fasulye ilave edelim. Daha sonra baharat ve tuzunu da ekleyerek pişmeye bırakalım. Çorbanın suyundan biraz alarak mısır unuyla ayrı bir yerde karıştırdıktan sonra çorbanın içerisine yavaş yavaş ekleyelim. Malzemeler pişip, çorba da kıvamlı bir hale gelince ocaktan alabiliriz. (www.vegantarifler.com)