Sayfa Yükleniyor...
İzmirin pelikanları
İzmirin Bostanlı sahilinde her an karşılaşabileceğiniz pelikanlar, hem kıyıyı hem de denizi renklendiriyor. Pelikanların uzun zamandır o bölgeye gelip gittiğini ifade eden çevre esnaflarından Balıkçı Adnan, hem müşterilerinin hem de kendilerinin bu muhteşem hayvanları beslediğini ifade etti. Balıkçı Adnan, tepeli pelikanlara bir de isim koymuş; Müjgan ve Şakir
İzmirde Alsancak ve Bostanlıda görülebilen tepeli pelikanlar, özellikle de Bostanlıda insan canlısı davranışlar sergiliyor. İnsanların arasına karışarak yürüyen ve hatta kendini sevdiren bu güzel kuşları besleyen balıkçı esnafı ile konuşma fırsatı buldum. Her gün pelikanların kıyıya yaklaştığını ve kendisinden yemek beklediğini ifade eden Balıkçı Adnan, Bu kuşlar ben kendimi bildim bileli burada. Müjgan daha yavru. Şakir ise 15 yaşında. Uzun zamandır besliyoruz. Bazen insanlar buraya geliyor ve hayvanlarla vakit geçirmek istiyor ama maalesef kuşları ürkütüyorlar. Bu nedenle Müjgan da Şakir de bazen durumdan sıkılıyor. Bazı zamanlar ise müşterilerimiz bizden balık alarak pelikanları besliyor. Bizim yanımızdalar, sebepleniyorlar ifadelerini kullandı.
HERKES SEVİYOR
Bostanlıya yolu bir şekilde düşen hemen hemen herkes, gelip geçerken bu güzel canlılarla iletişim kurabilmek için can atıyor. Dün özellikle büyük bir kalabalık, pelikanları izlemek için Balıkçı Adnanın yanındalardı. Çocuğundan yaşlısına kadar herkesin ilgi gösterdiği pelikanlar, güzellikleriyle büyüledi. Pelikanları sevmek isteyen bir çocuk şu ifadeleri kullandı: Bu kuşları burada gördüğüm için çok mutluyum. Evde belgeselde hep görüyordum ve seviyordum. Gerçeğini görmek beni şaşırttı, başlarda büyük oldukları için bir de gagalarından korktum ama baktım ki bana bir şey yapmıyorlar, hatta kendilerini sevdiriyorlar o nedenle hiç korkmamaya başladım. Bir de buradaki amcalar kedileri de besliyor. Kedileri de çok seviyorum. Kuşlarla kedilerin arkadaş olmasına da çok şaşırdım. Burada hepsi beraber güzel güzel yaşıyorlar.
KEDİLER DE SEBEPLENİYOR
Balıkçı Adnanın tek misafiri pelikanlar değil elbette. Ayrıca sayamadığım kadar çok kedi ve martı da burada karınlarını doyurma imkanı buluyor. Hatta buraya uğrayan müşteriler kedileri unutmuyor, gelirken onlara mama getiriyor. Özellikle kedilerin ve pelikanların birbirleriyle olan iletişimi kesinlikle görülmeye değer. Eğer fırsat bulursanız Bostanlıya uğramanızı tavsiye ediyorum. Müjganın güzel ve pembe tüylerine mutlaka dokunmalısınız. Ama Şakire dikkat edin, kendisi insanlara biraz sinirli
PELİKANLARIN ÖZELLİKLERİ
İzmir ve Aydın bölgesini özellikle de kış aylarında kendisine mesken edinen ve kıyıya yakın dolaşan, körfezdeki balık bolluğu nedeniyle beslenme sorunu çekmeyen pelikanlar, İzmirlilerin ilgi odağı oldu. Rüzgara daha az açık olan sahil kenarlarını tercih eden bu güzel kuşlar, meraklı bakışlara aldırmadan kentimizin tadını çıkarmaya devam ediyor. Pelikanlar, ülkemizde genelde Gediz Deltasındaki İzmir Kuş Cenneti ve son yıllarda da Karşıyakadaki Bostanlı Balıkçı Barınağı civarında yaşıyor.
Pelikanlar, su kenarlarında yaşayan ve kutan olarak da bilinen bir kuş ırkıdır. İlkbaharda çoğu kez uzaktan bakıldığında su üzerinde ya da karada tamamen pembe renkte görünen sürüler halinde bulunurlar. Aynı takım içinde yer alan aynaklar, kaşıkçılar ve balıkçıllar ise uzak akrabalarıdır. Erişkin pelikanlar saf beyaz ya da göz alıcı parlaklıkta pembedir. Koloniler oluşturarak üreyen pelikanlar genel olarak toplu olarak avlanırlar. Gagasının altında genişleyebilen derimsi bir torba vardır. Alt çenelerinden sarkan ve yiyecek depolamaya yarayan, aynı zamanda genişleyebilen keseleri pelikanların en dikkat çekici özellikleridir. Boğaz keselerini genişleterek çok sayıda balık avlarlar. Ama su üstünde keselerindeki suyu boşalttıktan sonra avlarını yutarlar. Az derin sularda avlanmayı tercih ederler. Ayaklarının dört parmağı da perdeli şeklindedir. Yuvalarını genellikle sazlık bölgelerde ve toprak üstünde ot ve kamıştan yaparlar. Çok iyi şekilde yüzer ve uçarlar. Kanat açıklıkları üç metreye kadar ulaşabilir. Kış mevsiminde sıcak bölgelere göç ederler. Gözleri pembe yüzünde rahatlıkla görülebilecek kadar koyudur. İki ya da üç tane yumurta yaparlar. Uçuşları güçlüdür ve toplu halde sarmal bir şekilde uçarlar. Kıvrık ve kabarık tepe tüyleri en önemli ayırıcı özellikleridir. Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür ve gagaları da daha uzundur.
TARİHTE PELİKAN
Pelecanus cinsi ilk olarak Linnaeus tarafından 1758 yılında Systema Naturae eserinin 10. baskısında tanımlanmıştır. Linnaeus ayırıcı özelliklerini düz ve ucu kıvrık bir gaga, doğrusal burun delikleri, tüysüz yüz ve tamamen perdeli ayaklar olarak belirtmiştir. Bu ilk tanım pelikanların yanı sıra fregat kuşlarını, karabatakları ve sümsük kuşlarını da içermekteydi. Cins adı Grekçe balta anlamına gelen, pelekys kelimesinden türeyen pelekan kelimesinden gelir. Antik çağlarda bu kelime hem pelikanlar hem de ağaçkakanlar için kullanılmaktaydı. Pelikanlar, çağlar boyunca mitolojinin, dinlerin ve popüler kültürün öznesi olmuşlardır. Antik Peru ve Avustralyanın yerli halklarınca pelikan hikayelere konu edilmiş bir kuş türüdür. Hristiyanlıkta pelikan, İsanın son 12 saati çilesini sembolize eder. Pelikanların, yeterli besin olmadığında yavruları için kendilerini feda etmeleri, Orta Çağ Avrupasında hayvan hikâyeleri anlatan kitaplarda anlatılmıştır. Günümüzde de pelikan birçok ülkenin, eyaletin ve kuruluşun simgesidir. Romanyanın ulusal kuşu olarak kabul edilen pelikan, Karayiplerdeki üç ülkenin -Saint Kitts ve Nevis,Barbados ve Sint Maarten- armasında yer bulur. ABDnin Lousiana eyaletinin bayrağında ve armasında da pelikan vardır.
Günün Vegan Tarifi
Sirkeli un çorbası
Malzemeler
1 çorba kaşığı bitkisel katı yağ
2 çorba kaşığı zeytinyağı
4 çorba kaşığı un
1 iri diş sarımsak
Karabiber
Tuz
Yeteri kadar su
Dilerseniz bir miktar soya sütü
Toz kırmızı biber ve kuru nane
Sirke
Tencereye yağı alıp eritelim ve unu ilave edip kavuralım. Üzerine soya sütünü ve yeterince suyu ekleyip hızlıca karıştıralım. Kaynamaya başlayınca karabiber ve tuzunu ekleyip karıştırmaya devam edelim. İyice kaynayan çorbamıza ezdiğimiz sarımsağı da ekleyip şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım. Üzerine tavaya aldığımız zeytinyağı içine toz kırmızı biberi ekleyip biraz ısıtalım. Servis kasesine çorbayı aldıktan sonra üzerine sostan gezdirelim. Nane ile süsleyelim. Sirke de ilave edelim. Afiyet olsun. (nefisyemektarifleri.com)
Asteroit dünyayı teğet geçecek!
Asteroit 4 Şubatta Dünyanın çok yakınından geçecek. NASA tarafından potansiyel tehdit kategorisi içerisine alınan The 2002 AJ129 olarak adlandırılan asteroit 4 Şubat 2018de gezegenimizi teğet geçerek yolculuğuna devam edecek. Burj Khalifadan daha büyük olan asteroit saatte 108 bin kilometre hızla gezegenimize yaklaşıyor. Asteroit dünyamıza çarpmış olsa felaket kaçınılmaz olacaktı ancak asteroidin gezegenimiz için hiçbir tehdit oluşturmadığının altı çiziliyor. (Teknoloji Oku)