Sayfa Yükleniyor...
Elma sirkesinin faydaları
Sadece yemeklerde kullanmakla sınırlayamayacağımız kadar çok fayda içeren elma sirkesi, vücudumuzu birçok sıkıntıdan kurtarabiliyor. Bu şifalı gıdayı mutlaka hayatımıza sokmalı ve sık sık kullanmalıyız. Asırlar boyunca alternatif tedavi amacıyla kullanılan elma sirkesinin içeriğinde bol miktarda C vitamini, sodyum, kalsiyum ve potasyum bulunmaktadır. Cilde ve sinir sistemine iyi gelen sirkenin vücudumuz için sayısız yararı mevcuttur.
Peki nedir elma sirkesinin faydaları?
Vücut direncini arttırmaktadır: Zengin C vitamini içeriği sayesinde elma sirkesi, vücudumuzun direncini arttırır. Vücudun hastalıklarla savaşmasına ve güçlenmesine yarayan bu şifalı besin kaynağı, özellikle salatalarla birleştiği zaman çok faydalı olmaktadır. Sirke ayrıca kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerimizi güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
Sindirim sistemine iyi gelir: Elma sirkesinin bir diğer özelliği de sindirim sistemine iyi gelmesidir. Bağırsaklarda oluşma ihtimali olan spazmları durduran elma sirkesi, ishal için de etkilidir. Bu şifalı besin kaynağının ayrıca hazımsızlığı da giderici özelliği vardır. Elma sirkesi aynı zamanda gastrit ağrılarını da giderir.
Sinüzite faydalıdır: Elma sirkesi, genel anlamda solunum yolları rahatsızlıklarına da iyi gelir. Özellikle sinüslerin temizlenmesinde önemli rol oynar. Sinüslerin boşalmasına yardımcı olur ve burnun temizlenmesini sağlar.
Soğuk algınlıklarını geçirir: Elma sirkesi soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrıları için faydalı bir besin kaynağıdır.
Yorgunluğu giderir: Elma sirkesi yorgunluğu ve rehaveti hafifletici etkisi olan elektrolitleri içermektedir. Bir bardak sebze suyuna elma sirkesi katarak içtiğiniz zaman yorgunluğunuzun hafifleyeceğine şahit olacaksınız.
Elma sirkesi ağız problemlerine de iyi gelir: Elma sirkesi asidik özelliklerinden dolayı kötü nefes kokusu ve diş eti iltihabı ile mücadele eder ve sorunu büyük ölçüde giderir. Diş etlerine yerleşmiş bakterileri öldürür. Aynı zamanda sarı lekeleri giderir ve dişlerin beyazlaşmasını sağlar.
Kan şekerini dengelemektedir: Elma sirkesinin antiglisemik özelliği kan şekeri seviyesini sağlıklı derecede tutmaya yardımcı olur.
Ağrılara ve spazmlara iyi gelir: Elma sirkesinin içerdiği yüksek miktardaki potasyum ve kalsiyum eklem sertliğini önler. Ayrıca ağrıları hafifletmek içinde önemli bir görev üstlenir. Öte yandan sirke, yoğun kramp sorunlarını azaltabilmektedir.
ELMA SİRKESİNİN CİLDE FAYDALARI
Elma sirkesi özellikle cilt için birçok fayda içermektedir. Bunları ise şu şekilde sıralamamız mümkün olacaktır:
-Aknelerden (sivilcelerden) kurtulmayı sağlar. Doğal bir antiseptik olan sirke, bakteri kaynaklı sivilce oluşumunu önler.
-Elma sirkesi, aşırı kuru ciltleri nemlendirirken, aşırı yağlı ciltlerin de yağ seviyesini normale indirir. Yani tüm cilt tiplerinde kullanılabilir.
-Cilt kırışıklıklarını yok eder.
-Elma sirkesi ile güneş yanıklarının yan etkilerinden kurtulabilirsiniz.
-Selüloitleri azaltır.
-Kepek sorununa iyi gelmektedir.
-Siğillerin geçmesini sağlar.
-Cilt lekelerini geçirir.
-Cildi temizlemek için tonik maksadı ile de kullanılabilmektedir.
ZARARI VAR MIDIR?
Elma sirkesi çok kullanıldığı zaman istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bunlar;
-Yüksek seviyede sitrik asit içerdiği için seyreltilmeden tüketilmesi yemek borusuna ve mideye zarar verebilir.
-Deri ve cilt üzerinde tahrişlere ve hasarlara neden olmaması için her kullanımda seyreltilmesi gerekmektedir.
-Diüretikler ve insülin gibi ilaç kullananlar için yan etki yaratabilir ve bu ilaçların etkisini azaltabilir. Kan şekerine doğrudan etkisi vardır.
-İçerdiği asitler nedeniyle ishal, hazımsızlık ve mide ekşimesine enden olabilir.
Günün Vegan Tarifi
Malzemeler
Yarım kilo yaprak
1,5 su bardağı iç bakla
1 su bardağı bulgur
4 adet soğan
1 kaşık bitkisel katı yağ
1 su bardağı buğday
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kaşık domates salçası
1 adet domates
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı reyhan
Su
Tuz, kırmızı pul biber
Baklalı Yaprak Sarması Yapılışı
Öncelikle asma yapraklarımızı suda 12-13 dakika kadar haşlıyoruz. Daha sonra baklalarımızı da aynı şekilde yumuşayana kadar haşladıktan sonra ayrı bir kaba alıyoruz. Soğanlarımızı piyazlık olacak şekilde doğrayıp, salça, reyhan, kırmızı pul biber, dereotu, bulgur, buğday ve tuzu baklaya ekliyoruz. Daha sonra domateslerimizde rendeleyip ilave ediyoruz. Haşladıktan sonra suyunu süzdüğümüz yapraklara içine harcı koyarak kare bir biçimde sarıyoruz. Tenceremizin alt kısmına yaprak yayıyor ve sardığımız sarmaları da üzerine koyuyoruz. İsteğe bağlı olarak limonları dilimleyip tencereye yerleştirebilirsiniz. Son olarak salça, yağ ve su ile sos hazırlayıp dolmanın üzerinde gezdiriyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Şimdiden afiyet olsun. Dilerseniz yemeği, vegan yoğurtla da servis edebilirsiniz.