Sayfa Yükleniyor...
Bağımlılık büyük problem
Günümüzde teknolojinin yaygınlaşması ile beraber artık internet ve akıllı elektronik ürünler hayatımızın hemen hemen her noktasına entegre olmuş durumda. Teknolojinin her ne kadar yaşamımızı kolaylaştıran yönleri de olsa, bağımlılık derecesine vararak zarar verme riski de oldukça yüksek.
İnternet ve teknolojik ürünler günümüzde, bir bilgi ve iletişim kaynağı olmanın ötesinde, bazı kişiler için bağımlılığa dönüşmüş durumdadır. Çağımızın hastalığı olarak kabul edilen bu durum genellikle kişiyi gerçek dünyadan kopararak sanal dünyaya hapsetmektedir. Artık birçok kişi, gerçek dünyada karşılığını bulamadığı tutkuları ve isteklerini, sanal dünyada aramakta ve orada yaşamaktadır. İnternet ve teknoloji bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi yoksunluk belirtilerinin gösterilmesine neden olabilmektedir.
BELİRTİLER NELERDİR?
Peki internet bağımlılığının belirtileri nelerdir? Kişiler internet bağımlısı olduğunu nereden anlar?
Yeşilayın internet ve teknoloji bağımlılığı ile ilgili hazırladığı bir yazıya göre teknoloji bağımlısı insanların davranışları şu şekildedir:
-Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak.
-Çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek.
-Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek.
-Anonim bir kişiliğe bürünmek, insanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek.
-İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.
-Bilgisayarınızın başında çok fazla zaman geçirdiğiniz için suçluluk duyuyorken bir yandan da büyük bir zevk almak ve bu iki duygular arasında gidip gelmek.
-Bilgisayarınızdan uzak kaldığınız zaman gergin ve boşluktaymış gibi hissetmek.
-Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak.
Kişi bu davranışlardan birçoğunu yaşıyorsa, durum ciddidir ve bir an önce destek alması gerekmektedir. Çünkü bu tip bir bağımlılık kişiyi gerçek dünyadan kopararak, sanal bir dünyaya hapseder. Bu da hem psikolojik hem de fizyolojik zararlara yol açar.
NASIL ÖNÜNE GEÇERİZ?
Teknoloji ve internet bağımlılığını önlemek için atılması gereken önemli iki adım vardır. Bunlardan ilki internet ve teknoloji konusunda bilinçlenmektir. Yani bize bahşedilen ve hayatımızı kolaylaştıran bu teknolojinin; sadece yararımıza kullanılması gerektiğini öğrenmemiz oldukça önemlidir. İnterneti bir alışkanlıktan ziyade, yaşamımızı basitleştiren ve bizi bilgilendiren bir platform olarak görmemiz gerekmektedir. İkinci olarak da bağımlılık oluşturan risk faktörlerini ortadan kaldırmak gerekmektedir. Örneğin şehirleşme ile beraber başta çocuklar olmak üzere insanlar birbirileri ile iletişime geçmekte zorlanmakta, bu iletişimi ise internet yoluyla sağlamaktadır.
Bunun yerine kişiler sosyalleşmeye çalışmalı, insanlarla yüz yüze iletişime girmekten asla kaçınmamalıdır. Eğer çocuklarınızın internet bağımlısı olmasını istemiyorsanız mutlaka onlarla ilgilenmeniz gerekmekte ayrıca onlara spor ya da hobi gibi hem eğlendirecek hem de öğretici olacak uğraş bulmanız oldukça önemli bir husustur.
BAĞIMLILIKTAN NASIL KURTULABİLİRZ?
Eğer teknolojiye bağımlılık gibi bir durum varsa, kişi mutlaka uzman desteği almalıdır. Bununla beraber internet ve teknolojiye neden bağımlı olduğunu araştırmalı ve problemin köküne inmelidir. Genellikle bu tip vakalarda kişilerin asosyal ve insanlarla iletişime girmekte zorlanan insanlar olduğunu görüyoruz. Öncelikle asosyallik durumu ortadan kaldırılmalı daha sonra da bağımlılıkla mücadele edilmelidir.
Teknoloji bağımlılığının yarattığı sorunlar:
Sosyal alanda yaşanan problemler:
Akademik başarıda düşüş
Kişisel, aile ve okul sorunları
Zamanı idare etmede başarısızlık
Uyku bozuklukları
Yemek yememe
Aktivitelerde azalma
İnternet arkadaşları dışında izolasyon
Fizyolojik problemler:
Gözlerde yanma
Boyun kaslarında ağrı ve sertleşme
Beden duruşunda bozukluk
Elde uyuşukluk
Halsizlik
Günün Vegan Tarifi
Zencefilli Kurabiye
Malzemeler
1 su bardağı sızma zeytinyağı
50 gr esmer şeker
Un
1 çorba kaşığı sirke
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 su bardağı elma rendesi
Yapılışı
Yağ ve şeker mikserde hızlı kademede, şeker halloluncaya kadar çırpılır. Un haricindeki tüm malzeme azar azar ilave edilir. En son olarak mikserin devri düşürülerek un azar azar katılır. Hamur kıvamını aldığı zaman yağlı kâğıda sarılarak 1/2 - 1 saat kadar buzdolabında bekletilir. Merdane ile açılan hamurdan kalıpla şekiller çıkartılır. Kurabiyeler 170 derecede kenarları pembeleşene kadar 12-15 dakika pişirilir. Afiyet olsun (veganizm.blogspot.com)