NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 14.02.2018 06:44
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

B12 nedir? Ne işe yarar?

B grubu vitaminlerine dahil olan B12, vücuttaki en büyük vitamin olma özelliğine sahiptir. B12 vücutta, diğer vitaminlerin başaramayacağı görevleri gerçekleştirilir. Bu nedenle oldukça önemlidir ve eksikliğinde sıkıntılı süreçler yaşanabilir. B12 vitaminin genellikle hayvansal gıdalarda yer almasından ötürü, vegan beslenenlerin B12 vitamini eksikliği çektiğine yönelik ifade edilenler ise aslında pek de doğru değildir. Araştırmalara göre veganlarda görülen B12 eksikliği, normal popülasyondan sadece yüzde 1 daha fazladır.

Yine de B12 vitaminini öneminden ve veganların bu vitamini nasıl alabileceklerinden bahsedeceğim.

B12 vitamini, kırmızı kan hücresi üretimini destekleyerek anemiye karşı koruma sağlar, sinir hücrelerinin gelişiminde önemli bir rolü vardır. B12 aynı zamanda hücrelerin protein, karbonhidrat ve yağları metabolize etmesine de yardımcı olur. B12 vitamini, beyin ve sinir sisteminin normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Bu özelliği nedeniyle Alzheimer hastalığının ilerleyişini de yavaşlatmaktadır.

Yeterli miktarda B12 alındığı takdirde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma, kalp krizi ve felç riski azalmaktadır. B12 vitamini ayrıca yaşlanmanın etkilerini de yavaşlatmaktadır. B12 eksikliği halsizliğe, sürekli yorgunluğa yol açar. Günlük fiziksel ve zihinsel görevlerin yerine getirilmesi için yeterli miktarda B12 vitamini almak önemlidir.

GÜNLÜK ÖNERİLEN B12 TÜKETİMİ NEDİR?

Günlük olarak alınması gereken B12 vitamini; 4-8 yaş arasındaki çocuklarda 1,2 mikrogram iken, 9-13 yaş çocuklarda 1,8 mikrogram, 14 yaş üzeri erkek ve kadın bireylerde 2,4 mikrogramdır.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Mide rahatsızlıkları B12 vitamini eksikliği nedenleri arasındadır. B12 vitamininin vücut tarafından emilmesine yardımcı olan hücreler, mide tahrişi veya mide iltihabı nedeniyle fonksiyonlarını yerine getiremezse vitamin sisteme dahil olamaz. B12 vitamini eksikliğinin diğer nedenleri arasında aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, bağırsak parazitleri ve bakterileri, mide ülseri, gastrit ve protein bakımından yetersiz beslenme sayılabilir.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?

B12 vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri; iştahsızlık, yorgunluk, kabızlık, kilo kaybı ve anemidir. Ayrıca el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi sinir sistemi sorunları görülebilir. İlerleyen vakalarda denge sorunları, depresyon, zihin karışıklığı, bunama, hafıza zayıflığı, ağız içinde ve dilde ağrılar oluşabilir. B12 eksikliği anemi sorunu olmayan kişilerde bile sinir sistemi sorunlarına neden olabilmektedir.

B 12 VİTAMİNİ NASIL ALINMALI?

B12, B12 vitamini takviyeli vegan besinlerden alınabileceği gibi aynı zamanda vitamin takviyesi şeklinde dil altı tableti olarak da alınabilmektedir. B12 vitamininin çiğnenmesi oldukça önemlidir çünkü çiğneme sırasında tükürükte bulunan “R Proteinleri”ne bağlanır ve bu sayede vücudun bu vitamini emmesi daha kolay olur.

B12 vitamini ile desteklenmiş bazı besinler şunlardır;

-Soya sütü ve diğer hayvansal süt içermeyen içecekler

-Enerji barları

-Mısır gevrekleri

-B12 ile desteklenmiş mayalar

-Maya içeren ekmekler

-Vegan besin ürünleri; bu ürünleri veganlara hitap eden marketlerden özel olarak temin edebilirsiniz.

Günün Vegan Tarifi

Karalahana Ezmesi

Malzemeler

1 bağ karalahana

2- 3 kaşık mısır unu

1-2 kırmızı koza biber

1 kaşık yağ

1-2 tane karabiber

Sıvıyağ-tuz

Yıkanan lahana yaprakları ince ince doğranır, kaynayan suda gazı çıkıncaya haşlanır, ilk haşlama suyu dökülür. Tekrar üzerine sıcak su, koza biber, tane karabiber, tuz, sıvıyağ eklenerek lahanalar ezilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. İyice pişen lahanalar blender ile ezilir. Kıvam alması için mısır unu ekleyip bir taşım daha kaynatılır. Yağ daha sonra kırmızı pul biberle eriterek sonradan ekledim. Yanında mısır ekmeği ile birlikte servis yapılır. (Bizim Kuzine)

Günün Haberi

Gizemli gök cismi bilim insanlarının takibinde

İlk keşfedildiği andan itibaren büyük merak uyandıran Oumuamua, bilim insanlarının takibinde. Kendi Güneş Sistemi'nin olduğu düşünülen cismin uzayda herhangi bir büyük çarpışmaya maruz kalmaması durumunda 1 milyar yıl kadar daha süzülmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Kuyruklu yıldız ya da asteroit olabileceği belirtilen gök cismi, birçok insana göre ise bir uzaylı gemisi. Puro biçimiyle dikkat çeken cisim saniye saniye takip edilirken, cismin bir noktada çarpışma yaşadığı ve buralara kadar sürüklendiği tahmin ediliyor. 2019 yılında Güneş Sistemi'nden çıkmaya başlayacak olan cisim hakkında daha verimli analizler yapmak için çok daha detaylı görüntülere ihtiyaç duyuluyor. Ancak bazı bilim insanları Oumuamua'nın sonsuza kadar yoluna devam edemeyeceği görüşünde. Gök cisminin ne zaman oluştuğu konusunda da herhangi bir veri henüz elde edilemedi. (Haber Uzay)

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz