NEŞE'DEN HABER VAR


  • Oluşturulma Tarihi : 15.02.2018 06:51
  • Güncelleme Tarihi :
NEŞE'DEN HABER VAR yazının resmi

Biberin faydaları

Yemeklerimizde sıklıkla kullandığımız biber, aynı zamanda vücudumuza da sayısız yarar barındırmaktadır. Hem pişirerek hem de çiğ tüketebileceğimiz biber, lezzetiyle 7’den 70’e herkesi büyülemektedir.

Peki biberin vücudumuza ne gibi faydaları vardır? Biber tüketmemiz neden önemlidir?

Biber, eski çağlardan beri tüketilen bir besin kaynağıdır. Hem mutfakta yemeklere tat verme hem de alternatif tıpta tedavi amacıyla kullanılan bu harika yemek, birçok rahatsızlığı tedavi etmektedir.

Biber vücuttaki ağrıları giderir: Biberi ısı arttırıcı kapsaisin maddesi içermesinden ötürü, burkulma ya da spazm gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkan ağrıların giderilmesini sağlamaktadır. Ağrı olan bölgeye birkaç damla biber yağı uygulandığı takdirde ağrıda azalma olduğunu rahatlıkla fark edebileceksiniz.

Biber beyne iyi gelir: Neredeyse bütün biber çeşitleri, ‘karnosik asit’ içermektedir. Biberin içerdiği bu asit, hafıza sağlığının yanı sıra beyin işlevlerinin de yerine getirilmesine katkı sağlamaktadır.

Biber kalp sağlığına faydalıdır: Vücutta fazla bulunan sıvı kalp sağlığını tehdit edebilmektedir. Biber vücutta aşırı sıvı toplanmaması için mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardan birisi olarak kabul edilmektedir.

Biber E vitamini içermektedir: E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile yaşlanmaya karşı cildi koruyan önemli vitaminlerin başında gelir. Bağışıklık sistemini de ciddi oranda güçlendirmekle beraber birçok rahatsızlığa karşı bünyemizi korur. Biber ayrıca Alzheimer ve Parkinson gibi rahatsızlıkların da ilerlemesine engel olur.

Acı biber kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır: Acı biberde kan pıhtılaşmasında etkin olan K vitamini bulunmaktadır. Bunun yanı sıra B2, B3 ve B6 vitaminleri de acı biberde bulunan diğer vitaminlerdir. Ayrıca taze kırmızı biberde limondan 7 kat daha fazla C vitamini bulunur.

Kan dolaşımını hızlandırır: Acı biber, kan dolaşımını hızlandırır. Bu yönüyle tansiyonu dengeler ve hipertansiyonu da kontrol altında tutar.

Vücut ısısını arttırır: Acı biber, vücut ısısını arttırır. Kış aylarında yenen acı biber, fazla üşümeyi önler. Özellikle elleri ve ayakları ısınmayanlara beslenme uzmanları tarafından acı biber yemeleri tavsiye edilir.

Acı biber zayıflamaya yardımcı olmaktadır: Acı biberin metabolik hızı arttırdığı bilinmektedir. Hızlı metabolizma ise kalori yakmayı destekleyerek zayıflamaya yardımcı olur.

Lif konusunda zengindir: Yeşil biber lif açısından zengindir. Bu yönüyle bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır ve kabızlık gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.

BİBERİN BİLİNEN DİĞER FAYDALARI

-Biber diş ağrılarını kısa sürede kesebilir.

-Ağız ve nefes kokusuna karşı gargara şeklinde kullanılabilmektedir.

-Cilt sağlığına faydalı olan biber, gözenekleri açar, cildi temizler.

-Kan şekerinin kontrol edilmesine destek olur.

-Vücuda enerji sağlar.

-Cilt hücrelerini besleyerek, cildin hızlı bir biçimde yaşlanmasına engel olur.

-Biber ayrıca saç dökülmesine engel olmasıyla da bilinmekte ve sık sık tüketilmektedir.

-Solunum yollarına faydalı olan acı biber, astım, bronşit ataklarının şiddetini düşürebilir.

-Diğer biber türlerinde olduğu gibi kırmızı biber genel sağlık ve sindirim sistemi sağlığı için faydalıdır.

-Bol miktarda C vitamini içeren kırmızı biber, bu özelliğinden dolayı çok etkili bir antioksidandır.

-Yüksek düzeyde A vitamini içeren kırmızı biber, göz sağlığı için oldukça faydalıdır.

-Kırmızı biber bağışıklık sistemini güçlendirir ve metabolizmayı hızlandırarak hastalıklara karşı mücadeleyi arttırır.

BİBERİN ZARARLARI NELERDİR?

Bazı sağlık uzmanları, kara biber ve acı biberin doğrudan cilde uygulanmasının bir sakıncası olmadığını söylemektedir. Bazıları ise bu durumun her cilt yapısına uygun olmadığını ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebileceğini savunmaktadır. Hamilelik döneminde çok sık tüketilmesi, düşük riskini arttırabilmektedir.

Patlıcanlı Dip Sos

1 patlıcan

1 diş sarımsak

2 taze yeşil biber

Yarım demet maydanoz

1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Yarım limon

Yarım çay kaşığı pul biber

Fırını 180 dereceye ayarlayarak önceden ısıtın. Daha sonra soyduğunuz ve doğradığınız patlıcanları yumuşayana kadar yaklaşık olarak 45 dakika fırında pişirin. Pişen patlıcanları soğumaya bırakın. İkinci adımda sarımsağı soyun ve ezin, biberleri ve maydanozları da ince ince doğrayın.

Soğuyan patlıcanları mutfak robotuna koyun. İçerisine sarımsakları, biberi ve maydanozu da atın birkaç kez robotta çevirin. Daha sonra tuz, karabiber ve zeytinyağı ve limonu da ekleyin ve yine robotta sos olacak kıvama kadar parçalayın. Hazır olan dip sosu bir tabağa alarak üzerine pul biber ekin. Bu sosu dilerseniz cipslerin yanında dilerseniz de sebze kızartmaları ile beraber tüketebilirsiniz. Afiyet olsun…

NEŞE'DEN HABER VAR
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz

Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script