Yaz meyveleri ve faydaları
Yaz meyvelerinin yavaş yavaş çoğalmaya başladığı günlere girdik. Ferah, tatlı, sağlıklı ve birçok insanın özellikle tercih ettiği bu yaz meyvelerinin faydalarını bugünkü yazımda sizlere aktarmaya çalışacağım.
Besin içeriği zengin bir beslenme programına başlamak yaz meyvelerini doğru ve yeterli miktarda tüketmekle başlar. Bu beslenme biçiminden doğru bir şekilde faydalanmanız için sizlere hangi meyvenin hangi rahatsızlığa iyi geldiğinden bahsedeceğim.
Karpuz: Yaz döneminde en çok tüketilen meyveler arasında yer alan karpuz, içerdiği A ve E vitaminleri ile kansere karşı koruyucu etkisi bulunan bir gıdadır. Bunun yanı sıra, kilo yapmayan ve büyük oranda su içeren karpuz, vücuda enerji ve su depolayarak, yaz aylarındaki su kaybını önleyici görev yapar. Aşırı tüketimi şişkinlik yapabilen bu meyvenin gün içerisinde farklı zamanlarda aşırıya kaçmadan tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Kavun: Kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir. Karpuza göre hazmı daha güç ve şeker oranı daha fazla olduğu için dikkatli tüketmek gerekir. Açık renkli ve düz kabuklu bal kavunu iyi bir C, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağıdır.
Vişne: Kökeni Kuzey Anadolu Dağlarıdır. Ülkemize, kuşlar ve hayvanların tohumlarını taşımasıyla gelmiştir. Kiraza oranla daha az kalori içerir. İdrar söktürme özelliği vardır. Ateş düşürür ve susuzluğu giderir. A vitamini, potasyum ve karbonhidrat içerir.
Şeftali: Türkiyenin her yerinde yetişir. Şu anda en çok Marmara Bölgesinde yetişir. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlar. Çok iyi idrar söktür. C, A ve B3 vitamini ile potasyum ve folik asit açısından zengindir.
ÇİLEK: ANTİOKSİDAN MEYVE
Çilek: Vitamin ve mineral açısından en zengin meyvelerden biri olan çilek, içerdiği A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengin bir meyvedir. Olgunlaşmış çileğin fazla yumuşamamış durumda iken tüketilmesi, şeker oranı açısından önemli olduğu gibi, sahip olduğu mineral ve vitaminlerin kayba uğramaması açısından da son derece önemlidir. Çileğin faydaları arasında antioksidan özelliği de bulunmaktadır.
Dut: Türkiyede yaygın olarak tüketilen ve çok sevilen dut meyvesi Çinden dünya üzerine yayılmış çok yararlı bir meyvedir. Özellikle Ayaş dutu çok meşhurdur. Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak solucanlarını döker. Ne şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız ve boğaz antisepsisinde, öksürüğü dindirmede ve diş eti iltihaplarında kullanılır.
Üzüm: Üzüm birçok hastalık için koruyucudur. Kuru üzümün de demir miktarı yüksek düzeydedir. Kansızlığa karşı bir C vitamini kaynağı ile tüketildiğinde, içerisindeki demirin vücuttaki kullanım düzeyi artar.
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
Erik: Yaz aylarında en çok tüketilen meyveler arasında yer alan erik, detoks özelliği yanı sıra, içerdiği antioksidan özelliği ile de en faydalı meyveler arasında yer almaktadır.
Kiraz: İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostudur. Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olur. Safra kesesi taşının dökülmesini sağlar. Sindirim gücünü artırır.
Günün Vegan Tarifi
Kızılcık Tarhanası
Malzemeler:
1 su bardağı kızılcık tarhanası
1.5 litre su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
1-2 tutam kuru nane
Yapılışı:
Kızılcık tarhanasını orta boy bir tencereye alıp, salçaları ilave ediyoruz ve üzerine önceden kaynattığımız suyu tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak azar azar ekleyerek orta ateşte 10 dakika kadar pişiriyoruz. Çorbayı ateşten alıp az miktar tuz, zeytinyağı ve kuru nane ekleyip tekrar karıştırıyoruz ve sıcak olarak servis yapıyoruz. (veganlezzetler.blogspot.com.tr)