İzmirin güzel bölgeleri
2 gündür sizlere İzmirin güzelliklerini tanıtmaya çalışıyorum. Bugünkü yazımda da yaz tatilinizi güzel bir biçimde değerlendirmenizi sağlayacak fikirler sunacağım. Yaz sıcaklarının bastırmasıyla birlikte, İzmirliler kendilerini serin sulara bırakmaya başladı. Eğer henüz tatile çıkmadıysanız bu yazımda size İzmirde gidebileceğiniz güzel yerlerden bahsedeceğim. Ege Bölgesi ve İzmir Türkiyenin en güzel tatil beldelerini barındıran yerlerden birisi. Kafanızı dinlemek, doğayla iç içe birkaç gün geçirmek istiyorsanız tavsiye edeceğim bölgelere bir ziyaret gerçekleştirmenizde fayda var. İşte o güzel yerler:
Dikili: Sizlere ilk olarak güzel kentim İzmirin saklı muhteşemlikler barındıran ilçesi Dikiliden bahsedeceğim. İzmirin kuzeyinde yer alan bu güzel ilçede sakin bir tatil geçirmeniz mümkün. Diğer beldelere nazaran turist akınının olmadığı Dikilide huzuru bulacağınızı garanti ediyorum. İlk arkeolojik bilgilere göre Dikilinin M.Ö. 40005000 yıllarına kadar uzanan geniş bir geçmişi olduğu ifade ediliyor. Tarihi özelliğinin yanı sıra güzel deniziyle de gönülleri fetheden Dikiliye gitmenizi tavsiye esiyorum.
Delikli Koy: İzmirin hatta Türkiyenin en popüler tatil bölgelerinden birisi olan Çeşmede bulunan Delikli Koy, güzelliğiyle tüm ziyaretçilerini büyülüyor. Sakin ve temiz bir plajı ile denizi bulunan bu koyda, huzur içinde yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu bölgede tek bir tesis bile bulunmuyor. Bu nedenle de doğallığı ve bakirliği kendisine hayran bıraktırıyor.
Karaburun: İzmirin güzel ilçelerinden birisi olan Karaburun, kalabalık yer istemeyenler için mükemmel bir bölgedir. Bu ilçeye bağlı olan Mordoğan da insanların dikkatini çekmektedir. İzmir Uzunadanın tam karşısında yer alan Mordoğan, özellikle Çatalkaya, Ayıbalığı kayalıkları ve plajı, Ardıç Plajı ve 70 çeşit mor çiçeği ile ünlüdür. Huzur bulmak istiyorsanız burayı ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.
Ildırı: Çeşmenin 20 km kuzey doğusunda yer alan Ildırı Köyü, huzur ve sakinliği ile meşhurdur. Bu köyün antik dönemdeki adı Erythraidir. Erythrai sözcüğü ise Yunancada Kırmızı anlamına gelen Erythrostan türetilmiştir. Bunun sebebi ise kent toprağının kırmızı rengidir. Bir başka hikayeye göre ise kent adını ilk kurucusu Giritli Rhadamanthesin oğlu Erythrotan almıştır. Ufak olması ve sakinliği ile herkesi büyüleyen bu bölgedeki mitolojik kalıntıları görmeniz de mümkün olacaktır.
Sığacık: İzmirin en sakin ilçesi Seferihisarda bulunan Sığacık, sakinliği ve huzuru arayanlar için en güzel bölgelerden birisi olarak kabul edilir. Türkiyenin Citta Slow ünvanlı şehri Seferihisarın Sığacık bölgesinde açılan köylü pazarı da muhteşem ürünleri denemenize yardımcı olacak.
Karagöl: Karagöl Mesire Alanı, Tantalos efsanesiyle ünlenen Yamanlar Dağında 810 metre yükseklikte ve 35 hektarlık bir krater gölünün çevresinde oluşmuş bir doğa harikasıdır. İçinde yüzen ördekleri, yapraklarını suya eğen söğüt ağaçlarıyla bir fotoğraf karesini andırmaktadır. Günübirlik huzur arıyorsanız, Karagöle mutlaka gitmenizi tavsiye ediyorum.
Pırlanta Plajı: Çeşme ilçe merkezine 10 kilometrelik mesafede bulunan Pırlanta Plajı, Yaklaşık beş yüz metre uzunluğunda güzel ve güneşte parlayan bir yapısı olan plajı mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum. Plaj doğal konumu nedeniyle sert rüzgarlara kapalı olduğundan denizi sürekli olarak düzdür. Pırlanta Koyunda çok büyük bir halk plajı mevcuttur. Denizi alabildiğine mavi ve alabildiğine sığdır. Plajın kendine has bembeyaz kumu yumuşak ve incedir. Koyun kendi içinde çok büyük bir kamp alanı mevcuttur. Kamp yapmayı düşünenler için doğru adrestir. Karavan veya çadırlarınızla tatilinizi yapmanız olanaklıdır.
Aliağa Polis Plajı: İzmirin sanayisiyle tanınan ilçesinin tek halk plajı olan Aliağa Polis Plajı, giriş ücreti olarak 8 TL alıyor. Plajda 2 şezlong ve 1 şemsiye fiyatı da 8 TL. İri taneli kumsal çocuklar ve aileler için uygun ancak deniz çoğu zaman yosunlu ve bulanık. İzmirden 66 km uzaklıktaki plaja İZBANla Aliağaya geldikten sonra tek dolmuşla ulaşılabiliyor.
Günün Vegan Tarifi
Çikolatalı Kek
Malzemeler
1, 1/4 su bardağı un
1 bardağı şeker
1/3 su bardağı kakao
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Yarım çay kaşığı tuz,
1/3 su bardağı bitkisel yağ
1 çay kaşığı elma sirkesi
Öncelikle fırınımızı 180 derecede ısıtıyoruz. Daha sonra bir kabın içerisine kakao, un, şeker, kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Bu karışımın içerisine 1 bardak sıcak su, sirke ve vanilya da ekleyip iyice birbirine geçiriyoruz. Önceden ısıttığımız fırında 30 dakika kadar pişirdikten sonra kekimiz hazır. Dilerseniz kürdan yardımıyla kekin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. (www.vegantarifler.com)