Ergoterapi, Hacettepe Üniversitesinde yer alan bir makaleye göre, “Anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı geliştiren kişi merkezli bir sağlık mesleği”dir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar. Ergoterapi için kısaca “İş ve uğraş” terapisi demek de mümkündür. “Ergo” kelime olarak Yunanca’da iş anlamına gelmektedir. Burada kullanılan iş bilinen anlamdan farklı olarak kişinin günlük yaşamdaki rollerini ifade etmektedir. Örnek olarak öğretmenin işe gitmesi, öğrencinin ders çalışması vb. Ergoterapistlerde bu rollerde eksiklik varsa çeşitli aktiviteler ile o rolü maksimum düzeyde yükseltmeye çalışır.
ALANI OLDUKÇA GENİŞ
Ergoterapi bir sağlık birimidir. Bu birimde amaç; herhangi bir doğumsal sakatlık, gelişimsel gecikme, hastalık, kaza veya yaşlanma sonucunda ortaya çıkan mental, bilişsel, duyusal, duygusal, sosyal ve/veya fiziksel becerilerde oluşan bozuklukları iyileştirmek, geliştirmek ve kişinin bu yeteneklerini günlük hayatında kullanabilmesini sağlamaktır. Ergoterapistler pediatri, çocuk/yetişkin psikiyatri, nöroloji, romatoloji, fizik tedavi gibi birçok alanda çalışmaktadır. Ergoterapistler bire bir kişilerle, gruplarla veya topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş eğitime sahiptir. Ergoterapistler, herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık grup nedeniyle toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışır. Ergoterapi, ev, okul, iş yeri, fabrika, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurum gibi kamu kuruluşları ile özel veya gönüllü kuruluşları içeren geniş bir yelpazede uygulama alanına sahiptir.
Ergoterapistlerin ilgilendikleri durumlar hakkında somut örnekler vermemiz gerekirse, şunlardan bahsetmemiz mümkün olacaktır:
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı konulmuş çocuklar
Disleksi rahatsızlığı olan bireyler
Toplumdan dışlanmış bireyler
Bağımlılıkla mücadele eden bireyler
Engelli bireyler
Yaşlı bireyler
Suç işlemeye eğilimli veya suç işlemiş olan kişiler
Ergoterapistler; günümüzde sosyal konularda en yüksek verimi amaçlayan bir yapı söz konusu olduğu için sabit bir çalışma alanında bulunmazlar. Bu kişilerin zaten çalışma alanı oldukça geniştir. Ergoterapistler; ev, okul, iş yeri, fabrika, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurum gibi kamu kuruluşlarının yanı sıra özel pek çok kuruluşta da çalışma imkanlarına sahiptir.
Eğer siz ya da çevrenizden birileri hayata atılma ve hayatın içerisinde yer alma konusunda sıkıntılar yaşıyorsa mutlaka yeni yeni filizlenen ve güzel çalışmalara imza atan bu bilim dalından yararlanmalıdır.
Günün Vegan Tarifi
Havuçlu Kek
5 havuç
6-7 hurma
2 yk pekmez
2 yk yulaf ezmesi
1 çb ceviz içi
1 yk tarçın
Havuçları rendeliyoruz. Hurmaları küp küp doğruyoruz. Ceviz içini de elimizde iri iri kırıyoruz. Bu üç malzememizi de bir kaba alıyoruz. Bir sonraki adımda karışımımızın içerisine yulaf ezmesi ve pekmezi de ekliyoruz. İyice birbirine karıştırıyoruz. Küçük cupcake kaplarımızı malzememizi eşit olarak dağıtıyoruz. Bir 10 dakika kadar buzdolabında bekletiyoruz. Son olarak tatlımızın üzerini ceviz ya da çilekle süsleyebilirsiniz. (www.vegantarifler.com)