Vegan Beslenme


  • Oluşturulma Tarihi : 31.01.2020 07:13
  • Güncelleme Tarihi :
Vegan Beslenme

Veganlık, son yıllarda giderek artan beslenme modelleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Vegan beslenme tarzı son dönemlerde popülerliğini artırsa da aslında ortaya çıkış tarihi 80 yıl öncesine dayanıyor. Vegan beslenme, hayvansal besinleri tamamen hayatınızdan çıkarttığınız bir beslenme şeklidir. Fakat bunu sadece bir beslenme alışkanlığına indirgemek hoş olmaz. Veganlık “etik” sebeplerle icra edildiği zaman veganlıktır. Örneğin kozmetik ürünlerde hayvan deneyeleri yapan firmaların ürünlerini alıyor ama hayvansal gıdalar tüketmiyorsanız, kendinize vegan demeniz pek de mümkün değil! Ben bugünkü yazımda sizlere veganlığın beslenme ayağından bahsedeceğim. Daha sonra ise kozmetik, giyim vb. gibi konuları anlatabilirim.
VEGAN MI, VEJETARYEN Mİ?
Veganlık, günümüzde ülkemizde de daha yaygın olan vejetaryenlik ile karıştırılmaktadır. Bu iki beslenme şekli arasında önemli farklar bulunuyor. Vejetaryen beslenme tarzında bazı hayvansal gıdalar tüketilmezken, veganlıkta hiçbir hayvansal gıda tüketilmemektedir. Örneğin vejetaryen bir birey; et tüketmez fakat süt, bal, peynir, yumurta gibi ürünleri tüketir. Hatta bazı vejetaryen bireyler balık bile yer. Bu yönden bakınca bu beslenme tipinin veganlıktan çok uzak olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Çünkü süt ürünleri de hayvan sömürüsüdür. Vegan beslenme tarzında ise hiçbir hayvansal gıda kesinlikle tüketilmiyor. Biraz üstlerde belirttiğim gibi vegan beslenen bireyler sadece beslenme alışkanlıklarını da değiştirmiyor. Bununla beraber hayvan sömürüsüne neden olan her türlü tüketime karşı çıkıyorlar. Yani veganlığın temelinde hayvanların yaşam haklarına olan saygı yer alıyor.
BESLENMEDE NEYE DİKKAT ETMELİ?
Vegan beslenen bireyler, bitkisel kaynaklı tüm gıdaları tüketebiliyor. Bu beslenme tarzında en çok merak edilen ve sıklıkla karşımıza çıkan soru: “Proteini nereden alıyorsun?” sorusu. Aslında veganlıkta protein ihtiyaçlarını karşılamak çok da zor değil. Örneğin bezelye, fasulye, nohut, mercimek ve soya ürünleri gibi kuru baklagiller ile tofu, fıstık ezmesi, kaju ve diğer yağlı tohumlar harika birer protein kaynağı. Ayrıca esmer pirinç, yulaf ezmesi, kinoa, chia tohumu ve bulgur gibi tam tahıllar da bu konuda veganlara fayda sağlıyor.
Vegan beslenmede B12 vitamini ve demir konusunda sıktılar yaşanabiliyor. Bu nedenle veganların ara ara kan tahlili yaptırıp bu vitamin ve mineraller açısından takviye almaları gerekebiliyor. Bu konuya dikkat edildiği sürece vegan beslenme kesinlikle sorun olmuyor. Keza navegan bireyler de dengeli beslenmediği zaman birçok sorunla mücadele edebiliyor. Kısacası aslında ne değil de nasıl yediğimiz önemli bir konu. Veganlar bir de şu konuda avantaj yaşıyor: Sıklıkla meyve, sebze, tam tahıllılarla beslendikleri için bağışıklık sistemleri ciddi anlamda güçleniyor. Bazı araştırmalar da vegan beslenme tarzının sağlık üzerine birçok olumlu etkisinin olabileceğini gösteriyor.
Vicdanlı kal,

Vegan ol.
Günün Vegan Tarifi
Kısır
2 bardak ince bulgur
1 yemek kaşığı salça
1 adet kuru soğan
Kırmızı lahana
Limon
Çeşitli baharatlar
Öncelikle 2 bardak ince bulguru ıslatarak şişmesini bekleyin. Daha sonra küçük bir tavada soğanla salçayı zeytinyağında kavurun. Bu karışımı şişen ince bulgur üzerine dökün ve homojen bir karışım elde edene kadar iyice karıştırın. Daha sonra kırmızı lahanayı ince ince doğrayın, limonu, baharatı bulgurun içerisine ekleyin. Kısırımız hazır. Afiyet olsun.
 

Vegan Beslenme
Neşe Yavuz
Yazarımız Kim ?

Neşe Yavuz