2

Maske-Mizah-Diplomasi 2


  • Oluşturulma Tarihi : 20.10.2020 07:20
  • Güncelleme Tarihi :

Diplomasi Nedir?
Diplomasi bir kriz yönetme sanatıdır; burada dürüstlük, inandırıcılık önemlidir. Bu sanatın icrasında kibire kapılmamak, üstünlük taslamamak esastır. Muhatabınızı masadan kaçırtmadan, ona yenilmişlik hissi vermeden alacağınızı almanız gerekir. Bu sanatı icra ederken kullanacağınız dil soğukkanlı bir incelik ve zarafet dili olmalıdır.

Diplomasi bağlamında, Büyükelçi Bleda’nın kastettiği maske, kitabında da belirttiği gibi, aynı zamanda olumsuzlukları görüp de görmemiş gibi davranmaktır. Bleda’ya göre, görüştüğünüz kişide maske olduğunu anladığınız anda, görüntüye bakıp arkada gizli olanı ya da anlaşılması güç olan gerçeği görmeye başlayabilirsiniz demektir. Böyle bir maskeyi örneğin çok eski bir okul arkadaşınızla görüştüğünüzde mutlaka çıkarırsınız.
Erdemli devlet adamlarımız arasında haklı yerini alan, yaşamı boyunca çetin müzakereler yürütmüş olan rahmetli Rauf Denktaş da, insanların masada takınacağı aldatıcı maskelere karşı dikkatli olunması, her yüzünüze gülene, size gülücüklerle yaklaşana inanılmaması gerektiğini söylerdi. Denktaş da gerek müzakerede gerek özel yaşamında zekâ ürünü nükteleriyle tanınmıştı: Bir defasında, New York’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteriyle görüşme öncesi Rum lider Kipriyanu ile aynı odada karşı karşıya oturarak beklemek zorunda kaldığını, bu sırada Kipriyanu’nun iki elinin parmaklarını tarak biçiminde birbirine geçirerek gergin bir şekilde iki başparmağını saat yönünde hızla birbirinin etrafında döndürdüğünü görünce, kendisinin de ellerini birleştirip başparmaklarını Kipriyanu’nun aksine, saatin tam tersi yönünde çevirmeye başladığını anlatmıştı.
Devlet adamları arasında, görev yaptığım dönemde nüktedanlığıyla da tanıma fırsatı bulduğum Macaristan Başbakanı Viktor Orban, hoşgörüsüzlük anlamına da gelen illiberalizmin bir savunucusu olarak bilinmesine, Avrupa’da otoriter siyasetçiler arasında sayılmasına rağmen, dinleyenleri zekice esprileriyle gülmekten kırıp geçiren, güler yüzlü, kibirli görünmekten kaçınan, görüşmelerde gergin anları dağıtmasını bilen bir insandı.
Görünmeden Yapılacak İşler
Maske kimi zaman uluslararası ilişkilerde sizi gerçekten gözlerden saklamaya da yarayabilir. Örneğin öyle bir ihtiyaç ortaya çıkar ki, bir işi ya da girişimi gizlice, yani tümüyle “maskeli” olarak, kimliğinizi açıkça belli etmek zorunda kalmaksızın yapmanız gerekebilir. Örneğin, bir diplomat, ülkesinin resmen tanımadığı, ancak gayrı resmi bazı temaslarda bulunması gereken bir ülkeye pasaportuna giriş çıkış damgası basılmadan seyahat etmek zorunda kalabilir veya tanımadığı bir ülkenin diplomatıyla özel bir yemekte kimi konuları görüşmek isteyebilir. Bu girişimler diplomaside in cognito diye adlandırılan “tam maskeli” işler arasındadır.

 

Maske-Mizah-Diplomasi 2
Şakir Fakılı
Yazarımız Kim ?

Şakir Fakılı