2

Çağlar Boyunca Türk Kadını - 1


  • Oluşturulma Tarihi : 07.12.2020 07:07
  • Güncelleme Tarihi :

Tanrının armağanı sonucu kendi bedeninde bir ruhu olgunlaştırıp o tinin, bedenine kavuşmasını sağlayan kadın, soyun ve evrenin devamlılığında rol oynayan bir bütünün en büyük parçasıdır.

Ata binme, kılıç kuşanma, güreş, avlanma, ok atma, cirit atma ya da at yarışları.. Bu kelimelerleri duyunca geçmişten günümüze  bir erkeğin savaşçı ve kahraman kimliği vurgulanmış gibi algılıyoruz, öyle değil mi? Kısmen de doğru tabi. Türk erkeği kahramandır, cesurdur, yiğittir. Türk’ün Atası, Orta Asya’nın gökbörüsü Oğuz Han’dır.  Düzenli ordunun temelini atan Metehan'dır, Tanrı'nın kırbacı olarak nitelendirilen Atilla'dır, Anadolu'nun kapılarını biz Türklere açan Alparslan'dır, İstanbul'u fetih eden Fatih Sultan Mehmet'tir, Çaresiz kalmış her bir toprağı işgal altına alınmış sönmüş bir külü alevlendiren Avrasya Türk'ünü yeniden dirilten Mustafa Kemal Atatürk'tür. Fakat, asıl anlatmak istediğim; Büyük Kiros'u kana boğan Dünya Tarihi'nin ilk kadın hükümdarı Tomris Hatun'dur, Bizans imparatoru I. Jüstinianus'u dize getiren Sabar'ların lideri Boarık Hatun'dur,  Ülkenin işgali sırasında halkı ayağa kaldıran Halide Edip Adıvar'dır, vatanı uğruna kundaktaki bebeğini ardında bırakarak canı pahasına tarih yazan Nene Hatun'dur, bizim TÜRK KADINIMIZ. Evet yukarıda belirttiğim kelimelere dönersek asıl anlatmak istediğim; ata binen, kılıç kuşanan, avlanan,..., ok atan da kahraman, savaşçı, cesur Türk kadınıdır.

Köklü bir milletin tarihini tanımanın en iyi yolu Kitabeleri, Mitolojisi ve Destanlarıdır.

Şimdi yazımın devamında, bu konuyu daha detaylı ele alacağım.

Dede Korkut Hikayesi Kan Turalı Destanında milli kimliğine sahip Türk kadınının karakteri   betimlenmiştir;

   " Kanglı Koca der: Dostlar, babam öldü ben kaldım, yerim yurdunu tuttum, yarınki gün ben öleceğim oğlum kalacak, bundan daha iyisi yoktur ki gözüm görürken oğul gel seni evlendireyim, dedi.

Oğlan der: Baba mademki beni evlendireyim diyorsun, bana layık kız nasıl olur?

Kan Turalı der: Baba ben yerimden kalkmadan o kalkmış olmalı, ben kara koç atıma binmeden o binmiş olmalı, ben kanlı kafir eline varmadan o varmış bana baş getirmiş olmalı. "

Yine Dede Korkut Hikayesi'nde kadın için "Evin Direği" kelimesi kullanılmıştır. Bildiğimiz üzere Göçebe Türkler, o günkü şartlar gereği hayatları boyunca yaşamlarını çadırlarda sürdürmekteydiler. Biliyoruz ki Türk-Altay halk kültüründe, görkemli büyük çadırlar "otağ" olarak adlandırılmıştır. Her kurulan otağın ortasında bir direk bulunmaktadır. Bu direk, otağın ayakta durması için öncü rol oynamıştır. Direk olmazsa otağ kurulmaz, direk yıkılırsa otağ yıkılır. Kadın olmazsa ev kurulmaz, kadın yıkılırsa aile yıkılır çünkü..

Bir Kazak Atasözü der ki; "Birinci zenginlik sağlık, ikinci zenginlik ise kadındır".

Altay Yaratılış Destanı'nda, Ülgen'e (Yaratıcıya) yeri göğü yaratmasına ilham kaynağının "dişi bir ruha sahip" ilahi bir varlık olarak imgelenen Ak Ana'nın, olduğu belirtilmiştir.

Bozkurt Destanı'nda da Türk soyunun "Asena" adı verilen dişi bir kurt tarafından türediğini bilmekteyiz.

Destanların yanı sıra Türkler, soyut imgeleri somutlaştırarak kadın tinini daha da güçlü bir şekilde saygı duyulacak biçimde betimlemişlerdir. Buna örnek;

Kayın Ağacı; Türkler için kutsaldır, mesela. Mitolojiye göre Kayın ağacı;  koruyucu ve merhametli olan Umay ana ile Yaratıcı Ülgen tarafından yere indirilmiştir. İçinde anaların kutlarını barındırdığına inanılan bu ağacın, insanlığı iyiliğe yönlendiren kutsal "dişi bir ruha" sahip olduğu belirtilmektedir.

Türklerin kadınlarına verdiği değer, her zaman- her şekilde, dünyevi ve uhrevi inanış olarak kendini göstermiştir.

Türklerin eski inanışı olan Şamanizim inanışını inceleyecek olursak bu inanışa göre soyun devamını sağlayan kadın ruhunun, kutsal olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle de Şaman ayinlerinde bulunan erkek kamların, saçlarının uzun oluşu ve kırmızı tonlarında giysiler giymeleri gibi dişil ögelerin ön planda tutulması, kadına verilen üstün değerin göstergesidir. (Devamı Yarın)

Çağlar Boyunca Türk Kadını - 1
Sıla Arsel
Yazarımız Kim ?

Sıla Arsel