2

Devletin Tini Milli Egemenlik


  • Oluşturulma Tarihi : 22.04.2019 06:42
  • Güncelleme Tarihi :

Takvim, ulus ve devlet kavramının bütünleştiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olan 23 Nisan’a doğru ilerlerken devlet kavramına değinmek istedim. Nedir devlet? Şimdiye kadar birçok tarih hocasından ve tarih profesörlerinden duymuşsunuzdur mutlaka, devleti oluşturan öğeler, diye. İşte devlet diyince akla, ilk başta bu üç öğe gelir; toprak, millet, kuvvet. Elbette yabancı değiliz bu kelimelere. Toprak diyince akla kara parçası gelir. Ne kadar basit bir tabir oldu bu?!
Toprak diyince akla;
...Türk istiklalini Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa...
Çanakkale Savaşı’nda kaybettiğimiz kanlarla kazandığımız utku gelir.
Toprak diyince akla;
...İstiklal ve cumhuriyetine kast edecek düşmanlar...
Sırf o kara parçasını korumak için deniz seven Yunanlıları, balıkların yanına yolladığımız gelir.
Toprak diyince akla;
...Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zapt edilmiş...
O çok sevdiğimiz Ermeniler tarafından ülkemizin işgal edilen kara parçasını, Kars kalesini, olağanüstü askeri başarıyla geri aldığımız gelir... Ve daha niceleri...
Uzağa gitmeye gerek yok. Daha dün toprak uğruna Türkiye-Irak sınırında teröristlerle çıkan çatışmada 4 askerimiz şehit olmadı mı? Şehitlerimizin kutlu tini şad, yurtları uçmağ olsun. Yaralı askerlerimize de acil şifalar diliyorum.
Millet diyince akla, Atatürk’ün;
“Bu memleket, dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne yedi bin senelik (en aşağı), bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgârlarıyla sallandı; beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmurlarıyla yıkandı, o çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvelâ korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı, onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu tabiat oldu, şimşek, yıldırım, Güneş oldu. Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, Dünya’yı aydınlatan Güneş’tir” sözü gelir. Dikkatinizi çekerim en aşağı “7000 (yedi bin)” yıl!
Millet kavramı, içinde toplum kavramını barındırdığından bizim için önemlidir. Biliyoruz ki toplumun statüsü ülkeyi geliştirir. Fakat bir ülkede sokak dolusu profesör olması; o, o ülkenin gelişmiş olduğunu göstermez. Tam tersine ülkede eğitimin bitmiş olduğunu gösterir ki önüne gelen diploma almış ve herkesi birbirine denk yapmışlardır. Bu ne mümkün? Mesela doktorluk çok yüksek mertebeli bir meslektir ki insan sağlığı söz konusu. Düşünsenize bir ülkede “herkesin” doktorluk belgesi var. Böyle bir durum maalesef ki bu ülkenin sağlık alanındaki gelişmişlik seviyesinin yüksek olduğunu değil eğitim seviyesinin yerle bir olduğunu gösterir. Her insan ayrı bir renk, ayrı bir beyindir. Bir ülke farklılıklarla oluşur.
Devamı yarın…

Devletin Tini Milli Egemenlik
Sıla Arsel
Yazarımız Kim ?

Sıla Arsel