Sayfa Yükleniyor...
Dünyayı kasıp kavuran Covid -19 tehlikesinde bir yılı arkamızda bıraktık. Bu tehlike hala an be an devam ederken biz neler kaybettik? Beden sağlığımızı kaybettik, ekonomik durumumuz zayıfladı, eğitim sistemimiz çöktü..vs.
Bir de neyi kaybettik biliyor musunuz? Neşemizi kaybettik. Kimi zaman yalnız kalmayı sevsek de, insan sosyal bir varlıktır. Konuşmaya da dinlemeye de ihtiyaç duyar. Karşı tarafla göz iletişimi kurarak duyduklarını tasdikler. Sosyalleşmeden uzak kaldığımız bu anlarda ruhumuz karamsarlığı doğurdu, stresi yaşadı. Ruh sağlığımızı da kaybettik. Telefonla iletişim kurduğum bütün tanıdıklarımdan duyduğum ortak cümleyi paylaşmak istiyorum sizlerle. “Yarınımız belli değil, bize ne göstereceğini bilmiyoruz.” Ne acı. Bu kadar umutsuzluğa düşen tek halk mıyız yoksa bütün insanlık mı bu durumda bilmiyorum ama buna hemen bir çözüm yolu bulmamız lazım ülkemiz adına. Yoksa bir kaç seneye psikiyatristlere çok ihtiyaç duyacağız. Böyle anlarımızda yapılacak en güzel şeyin kitap okumak olduğunu düşünüyorum. Okuduğumuz kitapla ya yeni bir hayat tanımış olacağız ya da daha da ilerisi kendimizi hem kişisel hem de toplumsal açıdan daha da geliştirmiş olacağız. Elimizde bir telefonla sabahtan akşama kadar vakit geçirdiğimizde üzülerek söylüyorum ki düşünce yetimizi kaybediyoruz. Telefonla geçirdiğimiz her an beynimizdeki hücrelerimizi yavaş yavaş ölüme terk ediyoruz. Oysa kitap öyle mi? Stresi azaltmanın en elzem yolu. Elimizde iki seçenek var; beyin fonksiyonlarımızı yavaşlatan bir telefon, beyin fonksiyonlarımızı hızlandıran, ruhumuzu besleyen bir kitap.
Günümüzde, daha kendisiyle iletişim kuramayan insanlar var. Oysa en önemli şey kendimizi tanımak, kendimizi anlamak. Ne istediğini bilmeyen bir insanın yaşam amacı ne olabilir ki? O zaman şu andan itibaren yeni bir ağaç dikiyoruz zihnimize. Tanrı’nın bize verdiği yaşam enerjisiyle, suladığımız ruhumuzu büyütmemiz gerekiyor. Yeni bir döneme merhaba.
Görmeyen birinin aydınlığı tarif etmesi mümkün mü? Ya da hiç duymayan birinin kuşlar gibi şarkı söylemesi?
Ama görmeyen biri daha iyi hissedebilir, duymayan biri daha iyi görebilir. Herkesin yeteneği farklıdır. Algılarımız yaşam şartlarımıza göre şekillenir. Bu örnekler doğrultusunda diyebiliriz ki hiç okumayan biri ne kadar bilgi üretebilir? Ha bazı insanlara yaşadığı hayat daha alasını öğretir. O ayrı. Ama herkes aynı hayatı yaşamaz. Kimilerinin çok sığdır hayatı, sınırlıdır yapabilecekleri; kimilerinin ise çok derindir, sınır tanımaz kabiliyeti.
Birey nedir, kendine özgü nitelikleri olandır. İnsan önce birey olabilmek için keşfetmesi gerekir içindeki atom altı parçacıklarını. Bunun için önce kendini dinlemeli insan, önce değer vermeli yaşamına sunduklarına. İçindeki atomaltı parçacıklarını birleştirebildiğinde, ancak atom olabilecek ve topluma katkı sağlayabilecek. Sonra farkındalığı oluşacak. Kendinden sonra başkalarına da değer vermeyi deneyimleyecek. O birey bir bakmış toplumun yapı taşı olmuş. İşte böyle böyle büyüyeceğiz, frekansımızı yükselteceğiz. Kendimize değer verdiğimiz sürece gelişeceğiz, toplumumuzu geliştireceğiz. Boşa vakit harcamayacağız. Bir insan ne kadar çok kelime bilirse o oranda gelişir zekası. Hayatımızda bir kayıp parça varmış gibi hissedenlerimiz varsa inanın bana, okumak size iyi gelecek. Ne demiş, Mengü Atatürk;
“Uygarlık yapısının temeli kitaplardır.”
Bu memleket nasıl kuruldu? Mustafa Kemal, dönemin bütün tarih kitaplarını okumuştu, dolayısıyla bütün savaş stratejilerine hakimdi. Savaş zamanı cephede bile elinden kitap eksik olmayan bir insandan bahsediyoruz. Evet Atatürk’ten. Hayatı boyunca okuduğu 3 bin 997 kitabın 2 bin151 tanesi Anıtkabir Müzesi Kitaplığında, bin 741 tanesi Çankaya Köşkü Kitaplığında, 102 tanesi İstanbul Üniversitesi Kütüphanesinde, 3 tanesi Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesinde sergilenmektedir. O büyük bir devlet adamı büyük bir okurdu. Kendi cümlesiyle; “Kitap okumasaydım bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım” düşüncesine sahip olan bir önderdi. Mustafa Kemal nasıl Atatürk oldu? Okuduğu tarih kitaplarıyla.
Unutmayın,
Büyük başarılar için
Büyük ilhamlar gerekir.