2

Bir Biyografi, Bir Kitap, Bir Film: Sol Ayağım


  • Oluşturulma Tarihi : 27.02.2018 05:57
  • Güncelleme Tarihi :

“Etrafımdaki her şey canlılık, çaba, büyümenin işareti gibiydi. Herkesin yapacak bir şeyleri vardı, onları meşgul edecek, zihinlerini ve ellerini canlı tutacak bir şeyler. Hayatlarını bir bütün yapacak ilgi alanları, aktiviteleri ve amaçları vardı; tüm bunlar enerjilerine doğal bir kaynak ve doğal bir ifade ortamı sağlıyordu. Benimse sadece sol ayağım vardı.”

İnsan doğuştan engelli olarak dünyaya gelse bile o engeli aşmanın ve imkansız denilen şeye hayat vermenin bir yolu mutlaka vardır. Bunun için gereken tek şey istektir. Christy Brown, beyin felçli olarak dünyaya gelir ve hiçbir zaman hareketlerini kontrol altında tutamaz. Ayrıca tüm yaşamı tekerlekli sandalyede geçer. Bir gün sol ayağının bu felçten etkilenmediğini keşfeder ve onunla hayata bambaşka bir biçimde tutunur. Bu onun için bir şanstır. Üzerinde çalışmaya başlar ve bu yolla kendi ruhunda saklı yeteneği açığa çıkartır. Christy, hayatını tamamen sol ayağına bağlı olarak yaşarken, bir yandan da çevresini gözlemlemeye devam eder, bu süreç içerisinde sol ayağına bir tebeşiri geçirerek kağıda bir şeyler karalamaya uğraşır. Kağıda yazdığı ilk harf A harfidir. Bu harf annesi başta olmak üzere herkesi oldukça şaşırtır ve umutlandırır, bu yoldaki en büyük destekçisi de annesidir. Christy’nin sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, onun İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlar. Kitaptan uyarlanan filmleri çoğumuz tatmin edici bulmayız. Genellikle hayal dünyamızda kurguladıklarımızla örtüşmez filmdeki karakterler. Birçok zaman hayal kırıklığı yaşatırlar bu yüzden. Ancak bugün bahsettiğimiz film bir istisna. Film, Christy Brown’ın aynı adlı romandan uyarlanmıştır ki ‘hikaye de kendi gerçeğidir.’

KIRIK BİR KALP, SAKAT BİR VÜCUTTAN…

Başta Christy Brown’un çocukluğunu canlandıran Hugh Oconor ve ergenliğini canlandıran Daniel Day-Lewis’in performanslarına değinmek istiyorum. Hugh Oconor, yaşı için oldukça zorlayıcı bir rolün üstesinden gelmekle kalmamış, fiziksel engelli bir çocuğun dünyaya dair hissettiği kırılganlığı ve ürkekliğini oldukça başarılı bir şekilde yansıtmış izleyicilere. Daniel Dawis-Ley’e gelince, özellikle ergenlik dönemindeki engelli bir gencin öfkesini yansıtması yönüyle oldukça başarılı buldum. Performansı gereği Oscar’a layık görülmesine hiç şaşırmadım çünkü bu filmin hazırlık aşamasında tam 6 hafta boyunca her gün kliniğe giderek ayağı ile resim yapmayı ve daktilo kullanmayı öğrenmeye çalışmış. Üzücü olan şu ki, çekimler sırasında sürekli kambur durmaktan dolayı iki kaburgası kırılmış. Film sayesinde adını duyuran kitap, ülkemizde şu an MEB İlkokul 100 Temel Eser listesinde yer alıyor. Türlü zorluklar ve engeller karşısında mücadele veren ve insanın azmederek neler başarabileceğini gösteren Christy Brown’un hayat hikayesini anlatan bu kitabı çocuklarınıza, filmi de müellifin hayatını merak eden herkese tavsiye ediyorum. Hayatta imkanı olup da pes eden insanlara en büyük tokat niteliğini taşıyan filmi mutlaka okumanız gerek, her zaman en dipte olduğunuzu düşündüğünüz anlarda bile ufak bir umut vardır, tıpkı Christy’nin ayağına ve umuduna sarıldığı gibi siz de ona sarılın ve asla pes etmeyin. Filmde geçen “Kırık bir kalp, sakat bir vücuttan daha çok acı verir” repliğiyle köşemizi tamamlayalım. Belki şükretmeyi henüz bilmeyen birçok insana kılavuz olur. 

Film; Brown rolüyle Daniel Day - Lewis’e ‘En İyi Aktör’, annesi rolündeki Brenda Fricker’e ise ‘En İyi Yardımcı Kadın’ OSCAR Ödülünü ve diğer birçok ödülü kazandırır. İşte OSCAR’da ve diğer ödül törenlerinde ödül alan filmimizin kategorileri:

OSCAR

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Lewis)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Brenda Fricker)

En İyi Yönetmen (Jim Sheridan)

En İyi Film

En İyi Görüntü Yönetmeni- Uyarlama (Shane Connaughton ve Jim Sheridan)

BAFTA Film Ödülleri

En İyi En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Ray McAnally)

En İyi Film

En İyi Makeup (Ken Jennings)

En İyi Görüntü Yönetmeni- Uyarlama (Shane Connaughton ve Jim Sheridan)

Avrupa Film Ödülleri

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

Golden Globe Ödülleri

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Brenda Fricker)

Bağımsız Ruh Ödülleri

En İyi Yabancı Film

London Film Critics

Yılın En İyi Erkek Oyuncusu (Daniel Day-Lewis)

Los Angeles Film Critics

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Brenda Fricker)

National Film Critics

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

New York Film Critics

En İyi Erkek Oyuncu (Daniel Day-Lewis)

En İyi Film

Amerika Yazarlar Birliği Ödülleri

En İyi Görüntü Yönetmeni- Uyarlama

Young Artist Awards

En İyi Motion Picture - Drama

En İyi Genç Yardımcı Erkek Oyuncu - Motion Picture (Hugh O’Conor)

Bir Biyografi, Bir Kitap, Bir Film: Sol Ayağım
Sultan Gümüş Kaya
Yazarımız Kim ?

Sultan Gümüş Kaya