2

C.H.P ve KÜLTÜR - SANAT


  • Oluşturulma Tarihi : 24.02.2015 06:54
  • Güncelleme Tarihi :

“Parti programları, partilerin siyasi kimliğini ve hedeflerini belirleyen en temel belgelerdir. Programlar ayrıca, somut sorunlara somut çözümler öngören metinlerdir. O nedenle, özellikle günümüzde parti programlarının, partililerin ve toplumun katılımına açık olarak yapılması son derece önemlidir.” CHP Genel Başkan Yardımcısı  Ercan Karakaş’ın Sunuş yazısıyla bize gönderilen “CHP’nin Kültür-Sanat Politikası” kitapçığında  iyi niyetle sıralanmış sorunlar ve çözüm önerilerinin yetersiz kaldığını veya güncelleştirilmesi gerektiğini gündeme getirmiştir.

Bu nedenle CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve kurmaylarının, ilçe belediye başkanlarının ve İzmir’de yaşayan değişik sanat dallarından temsilcilerin katıldığı toplantıda  dile getirilen talep ve eleştirilerin ne kadar işe yarayacağını yaşayarak öğreneceğiz.

Öncelikle  21  Aralık 2008 tarihli 14.olağanüstü Tüzük ve Program Kurultayında kabul edilen programda, bu ülkenin, Cumhuriyetin ve partinin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “sanat ve sanatçı” ile ilgili söylemiş olduğu, özlü sözlerinden hiç birine yer verilmemiş olması ilgimi çekti.. Bilerek mi yer verilmemiş yoksa unutuldu mu!

Mustafa Kemal’in  “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözü  ve  ona benzer tanımlarındaki  derin anlamı kendi kurduğu partinin şimdi ve ileride kullanacağı bir programda kullanılmamış olmasına anlam veremediğim gibi ayrıca bir şair kimliğimle de beni üzmüştür..

CHP’nin veya herhangi bir  partinin umurunda olmayan tek şeyin sanat olduğunu yıllardır yaşayarak öğrendik. Doğduğumuz günden beri iktidarda bulunan bütün sağ partilerin hangisinin programında sanat ve sanatçıya önem veren, destekleyen, gelişmesi için sanatçıları dinleyen, gelen görüş ve önerileri uygulayan veya en azından dinler gibi, bir şeyler yapar gibi davranan hiçbir partiye tanık olmadık..

İzmir’den söz ediyorum.. Gavur İzmir’ den… Söz de demokrasinin güvencesi, CHP’nin en yoğun taraftar bulduğu bu kentte yaşayan sanatçıları kim önemsedi.. Kim dinledi.. Kim ciddiye aldı da adam yerine koydu.. Sağ partilerin bataklığı çoğaltan, toplumsal deformasyonuna sesini çıkarmayan ve ancak ölülerini gömerken veya kokteyllerde buluşan İzmirli sanatçıların ilk defa önemsenmesi, dinlenmesi bu kentin tarihi açısından çok önemliydi.

Kırk beş yıldır bu kentte yaşayan ve kırk yıldır  edebiyat ortamında koşturan bir şair-yazar-yayıncı-örgütçü olarak “günaydın!” demek gerekir. Kırk yıldır ilk defa bu kentte yaşayan sanatçıları önemseyip, görüşlerini, önerilerini dinlemesi azımsanacak bir olay değildir.

Hangi parti bugüne kadar  sanatçıları önemseyip de davet etti? Hangi parti genel başkanı ve kurmayları zaman ayırıp da sanatçıları  adam yerine koyup da  dinledi..

Geç de olsa CHP’nin bu girişimi azımsanacak bir eylem değildir. Dinlediği sanatçıların önerilerini, görüşlerini önemseyip eyleme dönüştürüp dönüştüremeyeceğini zaman gösterecektir..

CHP’nin iktidar şansı yok.. Partinin öyle bir talebi de yok.. Bu nedenle iktidar olduğumuzda Kültür Bakanlığı’mız şunları yapacaktır, şimdiden çalışma programı hazırlanacaktır demek biraz kurgu gibi gözükse de hepimizi heyecanlandırdı.. O zaman başlangıç olarak; şimdilik  CHP’nin yönetimde bulunduğu Yerel Yönetimlerde kültür-sanat programlarını yeniden yazmak, oluşturmak gerekir ki, hiçbir başkanın buna olumlu bakacağını da sanmıyorum..

Niye sanmıyorum!... Çünkü biz elimizdeki malzemeleri biliriz.. Biz gavur İzmirliler olarak mevcut yerel yönetimlerin hayallerinde, vizyonlarında kültür-sanat adına farklı ve gündem oluşturacak projeleri olmadığını biliyoruz..Günü kurtaran kahramanlar, maalesef bizim sınıftan..Ve maalesef bağlı oldukları partinin ruhuna ve temel felsefesine bakmadan çok basit söylemlerle bizleri oyalıyorlar..

Daha doğrusu oyalayıp oyalamadıklarını en kısa zamanda öğreniriz.. Özellikle Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği’ni temsilen önerdiğim, EXPO Yürütme Kurulu Başkanlığı’na adaylığım sırasında  AR-GE  komitemizin hazırlamış olduğu ve Paris Eyfel kulesine alternatif olacak anıtsal proje ile İzmir Kültür park-fuarın dünya sanat merkezi oluşturulması hususunda hazırlanan ve en az altmış ülkenin yıl boyu etkinlik düzenleyeceği Akdeniz’in, Kafkasların, Balkanların en büyük ve en önemli sanat fuarına dönüştürülmesi ile ilgili projelerin önemsenerek hayata geçirilmesidir.

Peki, İzmir’in hantal yapısını, ruhsuz fotoğrafını veya kaderini değiştirecek olan bu projeler gerçekleştirilebilir mi? Sayın Kılıçdaroğlu’nun benimsemesiyle, havale ettiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı ne kadar sahiplenir, bu projeleri elbette  önümüzdeki günlerde göreceğiz..

Katılan sanatçıların temsil yeteneği de ayrıca tartışılır.. Hayatı boyunca iki şiir yazmış adamla, sanatın gölgesinde demlenen  garip insanların da davet edildiği toplantıdan nasıl bir sonuç çıkacağını hep birlikte değerlendiririz. Bireyler değil, yüzlerce bireyi temsil eden sivil örgüt temsilcilerinin katılması gerekirken biraz yol geçti hanına dönüşen toplantıyı ilk olduğu için hatalarına, eksikliklerine rağmen önemsiyorum.. Ve emeği geçen herkesi kutluyorum..

CHP’nin şimdi ve gelecekte kullanacağı kültür-sanat politikasını oluştururken her daldan uzman ve örgütçü kimliğiyle sanatçılardan oluşan gönüllü bir konseyin oluşturulması, lokal öneri ve uygulamaların yine eylem alanı olan yerleşim bölgesinin sanatçı temsilcileriyle  gerçekleştirilmesini önemsiyorum. Ve en önemlisi, CHP’ye öneriyorum..

Ben ve temsilcisi olduğum üç uluslararası sivil örgütün tek bir talebi vardır. Kim olursa olsun, hangi parti olursa olsun öncelikle samimi olarak insanımıza kültür-sanat eyleminin büyülü ve insan yüreğini çoğaltacak sevgiye ve barışa uzanan renklerinde bizleri buluşturmasıdır. Sanat algısı, kaliteyi ve seçiciliği sağladığını unutmadan, demokrasi ve insan haklarını önceleyen demokrat aydınların, insanların çoğalmasını sağlayacak bütün girişimlere, eylemlere, etkinliklere ve emekçilerine şimdiden merhaba…

C.H.P ve KÜLTÜR - SANAT
Ümit Yaşar Işıkhan
Yazarımız Kim ?

Ümit Yaşar Işıkhan