Sayfa Yükleniyor...
İzmir
Smyrna
Bir zamanlar, sanayi ve ticaret kenti, eğlenceleri tiyatro ve tavernaları ile Anadolunun batıya açılan penceresi ve birçok gezgin için Küçük Paris dedikleri İzmirin orta yerinde, etkililer ve yetkililer tarafından vurulmuş ve uzun süren kanamaları görülmezden gelen bir ölü yatmaktadır.
Bir zamanlar; doğumundan elli yaşına kadar çocukluk ve olgunluk yıllarında genç cumhuriyetin uluslararası arenada simgesi ve onuru olan fuar; şimdi herkesin nutuk attığı fare beyinlilerin yalakalık söylemleri ile genç ve yeşil, çocuk ve güzel, aşk ve şarkıların son anılarını kendi ağacından yapılan tabuta sarılarak yine törenlerle ve yine fare beyinli organizatörlerin fırıldak bakışları arasında anılara gömüldü.
İzmir Enternasyonal Fuarı
Yani, beyefendilerin söylemi ile İEF, veya gavurluğunu perçinlemek için, İzmir Internatıonal Faır
koro halinde söylenen şarkıların, yapılan söylemlerin, sağa sola dağıtılan barakaların, modern bit pazarının, işportacı köftecilerin, muhallebicilerin, şıracıların, dershanelerin, meşrubat ve toptancı gıda pazarlayıcılarının koro halinde katıldıkları, yetkililerin şen şakrak ve büyük bir zafer kazanmış komutan edasıyla yürüyüşleri sonucunda bu ölü vurulduğu yerde gömüldü.
Cumhuriyetin simgesi, onuru ve gururu olan bu alanı, ilginçtir yine cumhuriyeti kuran partiye bağlı bir idareciler sınıfından, şansölye kırıntısı idareciler tarafından son kurşunu da sıkarak can çekişen İzmirin yalıçapkınını, Smyrnanın saçlarını sakladığı palmiyelerin dallarını sonsuza kadar tarihin doğum sıcaklığına gömdüler.
Tek kelimeyle Yuh!...
İzmirin tek simgesi fuarı öldürdüler.
Uluslararası kimliğiyle, 80li yıllara kadar bütün dünyanın ilgiyle izlediği ve katıldığı, Anadolu halkının trenlerle, otobüslerle özel olarak bu heyecanı yaşamak adına bu kente akın etmesine neden olan cumhuriyetin bu olağanüstü mimari, eğlence ve teknoloji üssü kapandı.
Çocukların kahkaha tufanı dev aynalar, oyun bahçeleri, hayvanat bahçesi, palyaçolar ve tel cambazlarını öldürdüler
Gençlerin golf sahasını, silindirik alanda uçacakmış gibi dalan ve çıkan motosikletin dumanı arasında çoğalan uçmak hayali, deniz kızının pullu yüzgecine takılan aşklar, tiyatronun perdesine takılan güzel gözlü bir kızın tef eşliğindeki şarkıları, kağıt helva satıcıları, pamuk şekeri, Akasyalar çaycısını, Manolyanın sahnesindeki son tangoları, Dağ Diskosunu, Sarmaşık sahnesinden düşen aşkları, minyatür trene asılıp sevgililerimize armağan ettiğimiz fuarın bütün ağaçlarını ve güllerini öldürdüler
Esmen kolonyasını, tütün, zambak ve fuarın heyecanını şişelere doldurup tütününü fuar sigarasında saklayan satıcıyı, bir ay boyunca mahşeri kalabalık içinde kaybolan çocuklarını, boyoz ve su satıcılarını, karanfil kokusunu öldürdüler
Beyefendiler Fare beyinli Sanşölyeler
Utanmadan 84. Yıllık fuarın ölüsünü süsleyerek musalla taşına koydular. Hepsi sırıtıyordu ve hepsi bir kahraman edasıyla patlayan flaşlara bakarak ve sevinçle ve mağrur bir eda ile tarihe utanmaz yüzlerini armağan ettiler
Bu fuar, 1970li yıllarda uluslararası EXPO sunum ve en az yüz ülkenin, kendi kültürlerine uygun mimarinin oluşturduğu açık-kapalı alanlarda o yıl ürettiği ve dünya piyasasına sunacağı ürünleri sergiler, sineması ile ülkenin turizm ve sanayisini, kültürünü tanıtır, piyasaya yeni çıkan ofset makinelerde basılmış kataloglarını yine o ülkenin güzel kızları tarafından insanların hayallerine taşınırdı.
Aya gönderilen roketin, uzay aracının ve astronot elbiselerinin sergilendiği, elini uzatınca akan çeşmenin şaşkınlığı, el çizgilerine bakarak falına bakan makinenin mekanik sesi, karşısında oturan insanın robot karikatürünü çizen makinede kalan şaşkın bakışları, yeni model otomobil ve otobüslerin çevresindeki şaşkın bakışları bize armağan eden fuar yok artık.
Otuz günlük devrialem; uluslararası ruhun İzmirden Anadoluya uzanırken geçen sürecin büyülü sayfalarını yaktılar Oteller, Basmane Tren İstasyonu, otobüs terminali, sokaklar, Cincibir gazozu, Ekici Över, Akasyalar, Ada Gazinosu ve dünya kültürlerinin kardeşçe bizi kucaklayan sahnelerini ve aktörleri artık yok
Dün apar topar, Toroslarda, küçük bir ilçede; İbradı da, İzmirli Aktivistler ile ARTOROS Derneğinin düzenlediği ve yirmi iki ülkenin katıldığı festivalden döndüm.
Fuarı, pardon Uluslararası İzmir Fuarını gezdim. Onur konuğu Türkmenistan dışında yabancı ülke yok. Ve beyefendiler utanmadan, salt bir ülkenin katılımı ile bu arabesk toplamına İEF- Uluslararası İzmir Fuarı diyerek havalara giriyorlar. Tek bir ülkenin katılımı ve iki elçilik konsepti ile uluslararası oluyorlar!...
Ortak akıldan yoksun, fare beyinli idarecilerin veya devşirme ve alakasız, salt partilidir diye taşra ruhuyla oluşturulan organizasyonun yarattığı facia Ve utanmadan birbirlerine methiyeler düzüyorlar. Bakanı, Belediye Başkanları, İzfaş devşirmeleri ve yalaka basın ile kol kola, sanki dünyayı kurtarmış, İzmiri dünya sahnesine taşımış gibi kör ve sağırlar, birbirini ağırlar- 30 günlük dev organizasyonu altı güne taşımanın ve tek ülke katılımıyla uluslararası ruha ve söyleme girecek-yansıtacak kadar zavallı kültür-ilişki yoksunluğunun en çirkin örneğini utanmadan bu kente sunarken hepsi birden fırıldak gözlerle sırıtıyorlar.
İnanmıyor musunuz? Lütfen Uluslararası dedikleri bu zavallı fuarı gezin. Her köşede yemek kokuları, arabesk müzik ve kültür adı altında iğrenç sunumlar
Bu fuarın adını değiştirin, beyefendiler, hanımefendiler(!) Lütfen Ulusal Yemek Fuarı olarak değiştirerek gerçekleri söyleyiniz Peki, pardon, bu gıda-yemek fuarında satılan yiyecek maddelerinin kalitesini, içeriğini kontrol ediyor musunuz?... Tarafsız ve adil yasalara uygun denetleyebiliyor musunuz? Fiyatları konusunda bir denetiminiz var mı? Yoksa sallabaşını al külahı mı?
Oturduğu koltuğun rahatlığıyla, kendinden başka hiçbir değeri tanımayan bu ekip ile bu zihniyet ile varılacak nokta budur. Bu kenti öldürerek taşraya çevirdikleri yetmezmiş gibi şimdi de bu kentin simgesi olan Fuarı öldürüyorlar Hadi hep birlikte son görevimizi yapalım İzmire El Fatiha!