2

ÖRNEK GAZETE -EGE’DE BUGÜN


  • Oluşturulma Tarihi : 20.12.2014 07:35
  • Güncelleme Tarihi :

Yıl 1997.. İzmir’de serseri mayın dolaşıyorum. Sürgüne gönderilmiş bir memur olarak haksızlığa uğramanın ve devlet dediğimiz faşist sisteme karşı zayıf-cılız direnmenin; haklı ama  zayıf olmanın yılları… Gazetelerde  boy boy  hırsızların aile fotoğrafları arasında Yeni Asır gazetesinde “Şevket Bilgin Köşe Yazarlığı Yarışması” var..

O yıllarda şiir yazıyorum, tiyatro oyunlarım ve yayınlanmış 6-7 kitabım var.. Ama yüreğimi ve isyanımı koyacak sayfa bulamıyorum... Deli danalar, meyhaneler, dereler ve pis kokan bir kentin ruhunda dolaşırken, bu yarışmaya katıldım.. Sonra dereceye girip köşe yazarı  olduğumu söylediler. Eh ne diyelim, artık ödüllü köşe yazarıydım..

Nerden nereye.. Daha dün 1980’li yıllar.. Demokrat İzmir gazetesinde, Yeni Asır gazetesinde  sanat muhabirliği yapmanın; rotatiflerin, dosyalarda saklanan  fotoğraf arşivlerinden negatif film aramanın, mürekkep kokusunun sarhoşluğuyla dolaşıyorduk.

Ustalarımız, “O mürekkep kokusunu aldınız mı, iflah olmazsınız” derlerdi.. Ne kadar doğru.. Beni bu kokuya bulaştıran sevgili Yaşar Aksoy’a hayranlığım yanında, hep sitem etmişimdir.. Hep onu izledim.. Dergiciliği, gazeteciliği, sergileri, panelleri, aşkları ve kavgasını..Her şey de model almanın iflah olmazlığında “Ya abi, ticaretle uğraşsaydın ya !.. Müteahhitlik yapsaydın ya.. Veya  iktidara yakın dergi ve gazetelerde çalışsaydın ya.. Hani, geri ödenmeyen banka kredileri alsaydın ya ! Biz de seni örnek alır, hiç değilse ömrümüzün en güzel demlerinde  bir  şair- yazar olarak rahatlardık.” Tabi, işin latifesi.. İyi ki ağabeyim farklıydı ve iyi ki, birlikte yurtsever olmanın gururuyla süründük.. Gazeteciliği sevgili Yaşar Aksoy abime borçluyum. Beni  Demokrat İzmir’den  İskender Dinsel, Yeni Asır’da  Özdemir Baba- Özdemir Hazar’la tanıştıran ve daha sonra  yayınladığı dergilerde; Kocatepe  toplumcu şiir  dergisi’nde o mürekkep kokusunu hayatıma bulaştıran  adam..

Yıllar sonra, 2013 yılının ortalarında insani yüreğini yazılarında çoğaltan gazeteci dostum  Hamza Gül’ün ısrarıyla  Ege’de Bugün gazetesiyle ve değerli sahibi  Halil Arslan Bey ile tanışmam bu mesleği, gazeteciliği ve köşe yazarlığının, duygu, düşünce paylaşımının kapıları açıldı..

Sistemden pay almak için, devletten ihale kapmak için, ödenmeyecek krediler almak için elindeki basın gücünü pazarlık konusu yapan gazetecilerin veya gazete sahiplerinin at koşturduğu ülkemde bir  emekçi  çıkıyor ve bütün bu hesapların dışında insan yüreğini ve vatanseverliğini  ortaya koyup  gazete  yayınlıyor.

Bir zamanlar promosyon  cenneti  Günaydın gazetesinde paketlemeci olarak göreve başlayan veya atalarımızın dediği gibi o “mürekkep kokusunu” alan Halil Arslan Bey, ilkeli duruşu ve mesleğinde etik kurallara sonsuz saygı duyarak mesleğinin hakkını vermiş ve onun ötesinde  örnek bir kişilik oluşturarak bu mesleğin onurunu kurtarmıştır.

Geldiği yeri asla unutmayan, doğduğu kente ve ülkesine her koşulda  neler yapabilirim kaygısını duyan, Ege’de Bugün gazetesinin sahibi ve kurucusu sayın Halil Arslan’ın  kendine münhasır duygu ve düşünceleriyle  bu ortamda, bu sistemde ve bu kadar çürümüşlük içinde onurla ve örnek bir kişilik olarak ayakta durması hem gazetede yeni yetişmekte olan genç gazetecilere örnek, hem de güncel hayatta emeğiyle üst sıralara yükselen işveren olarak saygın yerini korumaktadır.

Kurduğu dernek ve vakıflar kanalı ile binlerce öğrencimize burs dağıtan, bütün hayır işlerinde ön sıralarda yer alan, dini bütünlüğü yanında  Mustafa Kemal’e olan hayranlığını saklamayan böyle bir insanı tanımak ve  sahibi olduğu gazetesinde yazmak  benim için ayrıca bir onurdur..

Asla ödün vermediğim ideolojik yapılanmamın  özlediği  emekçi-patron  formatının en güzel örneği olarak Sayın Halil Arslan’ı  bu duruşu ve yürek paylaşımı için kutluyorum. Elbette Mardinli olarak  almış olduğu çok kültürlülüğün, çok dilli ve çok dinli bir coğrafyanın  yoğurduğu insan formatının  iş hayatındaki somut örneği olması kendisine ayrıca ve ek olarak  örnek bir kimlik kazandırmaktadır.

Yılbaşı ve tanışma-kaynaşma  toplantısında genç gazeteci arkadaşlarımın gözlerindeki  pırıltıyı paylaşmak ve böylesine güzel bir gazetede; ailede bir yazar olarak bulunmak, müthişti.. Ne kadar güzel bir ekip.. Hepsinin ortak paydasında oturan Halil Arslan Bey, onur konuğu olarak katılan Marvak-İzmir Mardinliler Vakfı Başkanı Sayın Rasim Kahraman’ın da babacan, korumacı ve uzlaşmacı tavrı ve düşünceleri ile  bu kentin ve gençlerine  güzelliğine  hoş görü kültürünü  de  yüreğini katarak  paylaşması bu ailenin farklılığını da gösterdi.

Yerel-bölgesel basın, ulusal basından daha da önemliydi.. Hesapları olan, mevkii ve ihale peşinde koşan ulusal basının bu topluma vereceği etik değerlerin çoktan bittiğini hepimiz biliyoruz. Çıkar ilişkilerinin belirlendiği ulusal medyanın, toplumu aydınlatmanın, doğru ve özel haber vermenin  ruhu da  kayboldu.. Bu nedenle amatör bir ruhla  yayınlanan, sistemle, hükümetle hesap ilişkilerine  girmeyen ve yalnızca kendi sorumluluk alanındaki insan –kent sorunları ve duyarlılığını  paylaşmayı hedefleyen  Ege’de Bugün gazetesi  hepsinden daha soylu duruşuyla bu kentin, bu halkın gerçek temsilcisi olarak yayın hayatını sürdürerek tarihsel olarak da  kalıcılığını, özgünlüğünü, farkını  ortaya koymaktadır.

Ulusal basın, ulusal ortak haberleri ayrıca tv ve radyolarda da yayınlandığı için hepsi birbirine benzer ve  kentsel anlamda çekiciliği yoktur. Oysa yerel-bölgesel gazeteler yalnızca bu kentin ve çevresinin sorunlarını, etkinliklerini, güzelliklerini  paylaşması nedeniyle yerel halkın ilgisini daha çok çekmektedir. Semtin, mahallenin, sokağın sesi ancak bu gazetelerde yaşamaktadır.

Başta Gazetenin sahibi ve kurucusu-emekçisi Halil Arslan Bey olmak üzere, Köşe yazarı arkadaşlarım Narlıdere Milli Eğitim Müdürü Abdulkadir Yıldız, M.Zeki Uyanık, Nezir Akyeşilmen, şair dostum Ömer Köroğlu, Merve Tüzün, Vatandaş Hamza olarak araştırmacı yazar Hamza Gül, sorumlu Yazıişleri Müdürü Eral Aytemiz, Haber Müdürü Aysun Arslan Aydın, Editör Dilek Yardımcı, Erdal Erek, Emel Gül, Esin Gençel, Kevser Kurudan, Taner Uyanıker, Ulaş Aşık, Fadime Dumlupınar, Emine Şeker, Davut İpek, Asiye  Arslan, Gonca Bıyıklı, Serdar Zingir, Hakan Karaca, A.Feyzi Mirhanoğlu ve emeği geçen bütün gazeteci arkadaşlarımı bu geniş ve güzel aileye kattıkları ve paylaştıkları yürekleri için kutluyorum.. Bir okul olan Ege’de Bugün gazetesinde bulunmak bu soylu mesleğin etik değerleri açısından ne kadar önemli olduğunu zaman ve hayat gösterecektir.. Nice yıllara..

ÖRNEK GAZETE -EGE’DE BUGÜN
Ümit Yaşar Işıkhan
Yazarımız Kim ?

Ümit Yaşar Işıkhan