2

YEREL  YÖNETİMLER  VE  SANAT


  • Oluşturulma Tarihi : 11.11.2014 07:12
  • Güncelleme Tarihi :

“Bu şehirde

Yağmur da yağar, hüzün de

Karşıyaka kıskanıyor tutunca ellerini

Odamda, asılı duran

Fenerdi gözlerin

Dudağında güneşe koşanların türküsü

Bu şehirde  yağmur da yağar

Sevgi de..  ( Abdullah Neyzar Karahan)

Sevgili Karahan’a sağlıklar diliyerek; paneli bu şiirle başlatmak gerekiyordu. Ben de öyle yaptım.. Evet bu kentte hüzün de var, sevgi de.. Önemli olan kenti bir bütün olarak sevgiyle kucaklamak ve en uç noktasına kadar o yüreği taşımak.

9 Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Kentleşme ve Çevre Sorunları Anabilim Dalı Başkanı, İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Afet Yönetimi Program kurucularından Prof.Dr.Zerrin Toprak Karaman, İzmir Kent Konseyleri Yürütme Kurulu üyesi ve eğitmeni Zeki Buzgan, Menemen Çağrı Radyo sahibi, Gazeteci, Ege Yerel Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği kurucu başkanı, 2000-2003 ARTEB Anadolu Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği Genel Başkanı Ulvi Tanrıverdi, Işığın Kaynağı - Düşün Sanat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve araştırmacı yazar İbrahim Ülger’in konuşmacı olduğu, Yerel yönetim temsilcisi olarak Konak Belediye Başkanlığı Meclis üyeleri, Başkan vekili ve Kültür Müdürü Şair Halim Yazıcı’nın da katıldığı panel, dinleyicilerin de görüş ve önerileriyle, yaşadığımız kente dönük talep ve sorunların değerlendirilmesi açısından çok önemliydi.

Elbette gelen öneriler, konuşmacıların verdiği örnekler; yasalar, değişiklikler, ilgili yasalar ve uygulanmalarına dair yönetmelikler o kadar çok ki, hangi eylemin hangi yasa ile ilintili olduğunu söylemek zor.. Bütün şehir yasası ile kente eklemlenen kırsal kesimin statü değişikliği ve kargaşası bir süre daha devam edeceği belli..

“İzmir dediğin nedir ki ?

İzmir izmir

İzmir dediğin nedir ki

Önden kordon,yandan kadifekale

Üstten Hilton, alttan roma tüneli..” ( Yaşar Aksoy)

Evet İzmir bu kadar…

Havaalanından kent merkezine gelinceye kadar gördüğümüz mimari, bu kent yöneticilerinin estetik anlayışını ve zevkini ifade eder. Buradan yola çıktığımızda, iğrenç.. Deri değiştiren betonun ölüm rengi bu kentin kimliği gibi..

Bir şey mi değişiyor !  Mutlaka, evet.. Mutlaka değişiyor..Ama çok ağır..

Daha önce bu sütunda yayınladığım geçici çözüm önerilerimi bile okumadılar.. Zaten okuyan birileri olsalardı, kültürel algıları onları biraz daha kaliteli bir yaşam için dürter, rahatsız eder ve vizyoner stratejiler geliştirip uygulanması veya gelen önerilerin değerlendirilmesini öncelerlerdi..

Konak Belediye Başkanlığı, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği ve Işığın Kaynağı-Düşün Sanat Dergisi’nin düzenlemiş olduğu panel boyunca, çok önemli konulara değinildi, değerli konuşmacıların yaptığı  önerilerle, modern belediyecilik ve kültür sanat konularındaki yasalar ve getirdiği yükümlülükler tespit edilmiş olup, konunun daha detaylı, “kent- mimari ve sanat” konulu ve ilgili sivil örgütlerin katılımıyla da bütün sorun ve önerilerin değerlendirileceği bir çalıştay yapılması  talebinin  yerel yöneticilerimiz tarafından ciddiye alınmasını diliyorum..

25 Kasım 1867 yılından beri yönetsel deneyimlerini arşivde saklayan bu kent yöneticileri, iş kültür sanata gelince günü birlik veya kentin ruhundan uzak etkinliklerle sahneye çıktıklarını herkes bilir. Geçmiş dönem yerel yöneticilerin  kentin iç dinamiklerini kullanmadığını, kendilerine yakın biri veya birileri ile   kararlar alıp kenti babalarının çiftliği gibi kullandıklarını da biliyoruz.. Bu nedenle Mart 2014’de yönetime gelen  yeni  belediye başkanlarının; ilgili sivil örgütler ile  bağlantı kurmalarını temenni ediyorum..

Bu ilçede yaşamam nedeniyle, özellikle Konak Belediye Başkanlığı’nın çalışmalarını yakından izliyorum. Yıllardır özlemimiz olan; kültür sanat müdürlerinin sanat ortamından bir yetkilinin olması düşüncemizi somutlaştıran, gerçekleştiren Sema Pekdaş’ı kutluyorum.. Özellikle  Kültür Müdürlüğü’ne Şair Halim Yazıcı’nın ve çalışma arkadaşlarının arasında tiyatromuzun en genç, dinamik ve girişimci tasarımlarıyla bu kentin ruhunu çağdaş bir sahneye taşıyan sevgili Orçun Masatçı’nın yer alması bu kentin rüyalarına yolculuğu başlattı.. Karşıyaka Belediye Başkanlığı Kültür danışmanı, Gazeteci, Yazar Vecdi Altay, Karabağlar Belediyesi Kültür Müdürü, fotoğraf sanatçısı ve araştırmacı Yazar Salim Çetin, Balçova Kültür Müdürü Şair-Yazar Ertuğrul Keskin’in olması, yerel yönetimlerin kültür ve sanat girişimlerine bir kalitenin de yerleşmeye başladığını ve şimdiden sonra İzmir’in ruhuna, devrimciliğine uygun atılımların tabana yayılacağının da müjdesini vermektedir..

Bu kent bizim.. Hepimizin..

“Gülme doktor anıların da canı var / Ve anılar hayatın ziynetleridir

Eski gümüş kemerler elmas küpeler gibi / Aşklarım anılarım ve İzmir

Ya has bir ipek gömlektir benim için / Ya da bir taş plak şimdi

Doktor bana  iki tertip İzmir yaz”  ( Dinçer Sümer )

 

YEREL  YÖNETİMLER  VE  SANAT
Ümit Yaşar Işıkhan
Yazarımız Kim ?

Ümit Yaşar Işıkhan