2

Ağrılı İdrar Yapma Sorunu


  • Oluşturulma Tarihi : 14.04.2019 10:13
  • Güncelleme Tarihi :

Özellikle kadınlarda daha sık karşılaştığımız ağrılı veya zorlanma ile idrar yapmaya biz tıbbi terim olarak “Dizüri” diyoruz. “İdrar yolu enfeksiyonları” başlıklı bir diğer yazımda da belirttiğim gibi, idrar yaparken sızlanma, yanma, zorlanma bulgusu boşaltım ve üreme sistemi enfeksiyonlarının en sık rastlanan bulgularından biridir. Ayrıca enfeksiyon dışı nedenlerle de olabileceğini unutmamak gerekir.
Ağrılı idrar yapma (dizüri) ile beraber hangi bulgular gözlenebilir?
*Bulantı, kusma, ateş, titreme ve ishal
*Sık idrar yapma (pollaküri)
*Gece idrara çıkma (noktüri)
*Kanlı idrar yapma (hematüri)
*Kasık veya böğür ağrısı
*Kadınlarda vajinal, erkeklerde üretral akıntı
Dizüri ile gelen hastada ateş varsa akla ilk önce ne gelir? Hemen antibiyotik başlayalım mı?
Genellikle idrar yolu enfeksiyonu akla gelmelidir. İyi bir öykü ve fizik muayene ile beraber tam idrar analizi, idrarın doğrudan ve boyalı mikroskobik bakısı ile idrar kültürü-antibiyogram testleri yapılmalıdır. Buna göre antibiyotik verip vermeme kararına varabiliriz. Bunun için daha önce anlattığım idrar yolu enfeksiyonları kısmında da belirttiğim ilkelere göre antibiyotik tedavisi yapılmalıdır.
Gelişi güzel antibiyotik başlarsak ne gibi yan etkiler olabilir?
Her şeyden önce “Dizüri” enfeksiyon kaynaklı değilse verilen antibiyotik işe yaramaz. Bakteriyel kaynaklı dahi olsa uygun antibiyotik verilmezse hasta düzelmediği gibi bakteri direnci oluşabilir. Enfeksiyonun yayılması (Ürosepsis, böbrek ve prostat absesi v.b.), mantar enfeksiyonları gözlenebilir.
Ağrılı idrar yapmanın en önemli nedenleri
*Ürogenital sistem enfeksiyonları (sistit en başta)
*Alt idrar yollarındaki taşlar
*Kadınlarda enfeksiyon dışı vajinanın dejenerasyonuna bağlı iltihaplanmalar(Atrofik vajinit)
*Çeşitli kimyasal maddeler(Sabunlar, dezenfektanlar, jeller v.b.)
*Radyasyon
*Ürogenital sistem tümörleri, travmaları
*Sık cinsel ilişki
*Diğer nedenler
İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha sıktır. Özellikle cinsel aktif genç kadınlarda sistit (mesane iltihabı) sık görülür. Sistiti olan kadınlarda genelde ateş olmaz ve en sık belirti dizüridir.
Yorum ve Öneriler: Ağrılı idrar yapma en sık rastlanan ve nedene yönelik tedavisi yapılmaz ise önemli komplikasyonlara (yan etkilere) yol açan bir bulgudur. Tuvalet ve cinsel eğitimle beraber menopoz sonrası kadınlarda vajen kurumasını önlemeye yönelik kremlerin verilmesi vurgulanması gereken noktalardır. Korunma yöntemleri sıkı bir şekilde uygulanırsa iş, güç, para ve önemlisi sağlık kayıplarını en aşağıya çekmiş oluruz. Hastane polikliniklerine ağrılı, yanmalı idrar yapma yakınmaları ile başvuran hastalara koruyucu hekimlik ilkeleri çerçevesinde daha ilkokuldan başlayarak eğitim verilmesi(özellikle tuvalet) gelişi güzel antibiyotik verilmesinden her yönden üstündür.

Ağrılı İdrar Yapma Sorunu
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun