2

Ateşle Birlikte Çocuklarda Deri Döküntüsü


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2018 07:30
  • Güncelleme Tarihi :

Deri Döküntüsü ve Ateşten bahsederken aşı konusuna değinmemek olmaz.Son zamanlarda yanlış bir anlayış ve tutumla aşı yaptırmaya karşı bir duruş olsa da bilimsel çevrelerin, bilinçli insanların ve Türk Tabipler Birliği’nin bu duruşa karşı halkı aydınlatıcı, bilgilendirici çabalarının sayesinde aşı yaptırmayan ailelerim sayısındaki artış hızı şimdilik ivmesini kaybetmiştir.. Aşı yaptırmayan aileler sadece kendilerini değil diğer insanları da birçok bulaşıcı ve mikrobik döküntülü hastalığa karşı savunmasız bırakmaktadırlar. Gelelim konumuza:Çocuğumuzun ateşini ölçtük 38 dereceden fazla veya ölçmek için elimizde derece yok, ama ateşli olduğunu hissediyor ve çocuğun vücudunun her hangi bir yerinde döküntüler görüyorsak bu durum genellikle virüslerle olan, bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığını akla getirmelidir.Telaşlanmamıza ve panik yapmamıza gerek yoktur. Ancak çocuğumuz bir yaşın altında, genel durumunda belirgin kötüleşme, yeme içmeden kesilme, kulak ve şiddetli baş ağrısı (Tanımlayabiliyorsa) var ve aynı zamanda hızlı solunum, hırıltılı solunum, kusma v.b. durumu saptanmışsa tanı ve tedavi amacı ile sağlık merkezine başvurmak gerekir. Biz burada konuyu dallanıp budaklandırmadan olanak elverdiği ölçüde tıbbi terimlerden uzak kalarak konuyu yine fazla tıbbi terime girmeden toparlamaya çalışalım. Akılda kalması dileğimizdir.

*Çocuğumuzda ateş ile birlikte düz, kırmızı mat nokta ve benekler şeklinde döküntülerin olması:

Bir hafta önce çocukta gözlerde kızarma, burun akıntısı, öksürük gibi nezle benzeri bulgular olmuş, bu nedenle doktora gitmeden (veya giderek) antibiyotik verilmiş ise ilaca bağlı döküntü olabilir. İlaç öyküsü yoksa Kızamık olabilir (Aşı olsa bile). Her iki durumda ilgili uzmana danışmakta yarar vardır. Ateşini kontrol altına almak gerekir.

*Çocuğumuzda ateşle birlikte kaşıntılı kabarcıklı döküntüler varsa ne olabilir, ne yapmalıyız?

Genellikle suçiçeği akla getirilmelidir. Ergenler ve erişkinlerde biraz ciddi seyirlidir. Çocuklarda hafif seyreder. Ateşini Asetaminofen (Parasetamol) ile düşürmeliyiz. Kaşıntı için antihistaminik kullanılabilir. Kabuklanma tümüyle olunca bulaşıcılık kaybolur.

*Çocuğunuzda pembe noktalardan oluşan döküntülerin olması:

Çoğunlukla “Roseola (Altıncı hastalık)” denen virüsle oluşan bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Döküntüler başlamadan önce ateş yükselir. Ateşini kontrol altına alırız. Zaten bir hafta on gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Çocukta pembe noktalı döküntülerle beraber, kulak arkası ve boyunda, boğazda bezler şişmiş ise akla kızamıkçık gelmelidir. Hamilelerden uzak tutup, ateşi kontrol altına almak önemlidir. Genellikle kuluçka süresi 14-21 gündür olup bulaşıcıdır. Evde tutmak gerekir.

*Çocuğunuzda hafif ateş, boğazda şişme, her iki yanağında tokat atılmış gibi kırmızılıklar oluşmuş ve bu kırmızılıklar bir iki gün içerisinde kol ve bacaklara yayılıyorsa ne yapmalıyız?

Büyük olasılıkla beşinci hastalıktır. Kendiliğinden geçer. Diğer döküntülü hastalıklardan ayıramıyorsak ilgili uzmana danışılmalıdır. Ateşi kontrol altına almak yeterlidir. Bulaşıcıdır.

YORUM VE ÖNERİ: Burada “Ateşle Birlikte Çocuklarda Görülen Deri Döküntülerinden” bahsettik. Önemini vurguladık. Yeri gelmişken yukarıda kısaca değindiğim aşılardan bu kısımda biraz bahsedeyim. Bilindiği gibi aşılar zararları azaltılmış veya tamamen ölü haline getirilmiş mini canlılardan ya da onların ürettikleri toksin denen zehirlerden yapılır. Uzun süreli bağışıklık elde etmek için tekrar (Rapel) dozları yapılması gerekir. Aşılarla elde edilen ve antikor dediğimiz koruyucu maddelerle enfeksiyonlara karşı önlem almış oluruz. Korunmanın temeli olan aşılanmakla birçok bulaşıcı enfeksiyon hastalığı tarihe karıştığı hepimizin bildiği bir gerçektir.. Maalesef son zamanlarda ülkemizde aşılanmayan aile sayısındaki artma ve sağlıklı olmayan göç sorunu yüzünden azalan bu hastalıklarla tekrar karşılaşma olasılığımız inansakta inanmasakda vardır. Bıkmadan usanmadan ilkemizi burada bir kere daha tekrarlayalım. Koruyucu hekimlik, tedavi hekimliğinden daha üstün olup aşı programına disiplinli bir şekilde devletin gözetiminde uymak gerekir.

 

 

 

Ateşle Birlikte Çocuklarda Deri Döküntüsü
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun