Sayfa Yükleniyor...
Bugünkü yazımıza bu soru başlığı ile giriş yaptık. 29.01.2019’da BBC’den “Jesica Brown” haberinde bu başlığı atmış. Bizde haberinden alıntı yapıp bu konuda az da olsa bazı bilgilerimizi tekrarlayalım. Son zamanlarda bağırsak sağlığı neden bu kadar önem kazandı? Sağlıkla ilgili birçok haberde neden bu konu en başlarda yer alıyor? Diye sorularımızı size sorup, sonra dilimiz döndüğünce kısaca anlatmaya çalışalım. Bilindiği üzere beslenmenin çok yetersiz olduğu, açlığın kol gezdiği geri bıraktırılmış ülkelerde enfeksiyon hastalıklarının buna paralel artış gösterdiği hepimizin malumudur. Obezitenin de enfeksiyonlar üzerinde olumsuz rol oynadığını artık bilmeyen yoktur. Enfeksiyonları önlemede rol oynayan temel bazı besin elementleri şöyle tekrarlayalım.
PROBİYOTİKLER
Vücudumuzda bulunan doğal floramıza (mikrop örgüsü) ait bakterilerin, hastalık yapan bakterilere karşı engel olduğunu, bağışıksal savaşımda destek oluşturduğunu biliyoruz. Floramızın çeşitli hastalıklarda ve gelişigüzel antibiyotik kullanımında bozulduğunu göz önüne alırsak, probiyotiklerin bu aşamada yararlı olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Probiyotik diye adlandırılan birtakım canlı bakterileri içinde bulunduran ek gıdaları almak sureti ile enfeksiyonlara karşı savunmada önemli rol alabiliriz. Probiyotikler geleneksel kültür süt ürünlerinde ve yeni fermente edilmiş süt içeren ürünlerde yer alırlar. Bunların temel etki mekanizmaları hastalık yapan barsak bakterileri ile yarışarak onların bağırsakta yerleşmelerini, üremelerini önleyip, salgıları ile de barsak bağışıklığında önemli rol oynarlar.
DEMİR
Dünyada yaygın görülen demir eksikliğinde enfeksiyonlarda artış olduğu bilinen bir gerçektir.
Demir eksikliğini gidermekle, buna bağlı bağışıksal sorunları giderebiliriz. Enfeksiyon durumunda o an demir vermenin ilgili bakteriyi de besleyeceğini akıldan çıkarmadan, enfeksiyonu düzeldikten sonra eksikliği gidermek daha doğru olduğunu unutmamak gerekir.
YAĞ ASİTLERİ
Oleik asit ve linoleik asit besinlerle alınır. Balık yağında bol bulunan “Omega-3 PUFA” bağışıklıkta önemli rol oynar. Balık yağı ile beslenmeye katkısı süreğen romatizmal hastalıklar ile barsak hastalıklarında ve migren tedavisinde yararlı olduklarıdır.
VİTAMİNLER
Suda eriyen vitaminlerden “Vitamin-C” nin viral hastalıklara karşı direnci arttırdığı aynı zamanda kansere karşı etkili olduğu çeşitli araştırmalarda saptanmıştır. Yağda eriyen vitaminlerden Vitamin-A ve E uygun miktarda alındığı zaman enfeksiyonlara karşı korunmada etkili olabileceği belirtilmektedir.
ÇİNKO
Çinko eksikliğinin bir çok enfeksiyon etkenini çoğaltıp, bağışıklık sistemini zayıflattığı bilinmektedir. Gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklara çinko uygulamakla barsak enfeksiyonlarının ve pnömonin(zatürre) azaltıldığı saptanmıştır.
Devamı yarın…