2

Bir Hekim Gözüyle 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü


  • Oluşturulma Tarihi : 22.10.2022 08:32
  • Güncelleme Tarihi :

Gazetecilikte gerçeği söylemek ve şeytanı utandırmaktan daha yüksek bir yasa olamaz. Walter Lippmann

“21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü.” İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval Gazetesi’nin 21 Ekim 1860 tarihinde yayına başlamasına dayandırılarak bugün de kutlandığını sizlere aktarayım. Oldum olası özel günleri sevmeseniz de, bu günler de yaşamın olmazsa olmazı olmuş. Böylece farkındalık oluşturma şansı olabiliyor. Bu böyle biline! Ben burada sevgili gazeteci arkadaşlarımın gününü kutlarken, kendi alanımla ilgili olarak Gazetecilerin Karşılaştıkları Risklerden Biri Olan Enfeksiyonları tekrar anlatacağım. Umarım farkındalık oluşur. Her meslek grubunun sağlık yönünden risklerini belirtip, yorumlarını yapmamıza rağmen gazetecileri genellikle ihmal ettiğimizi sanıyorum. Bu konuda gözüme yazı çarpmadı veya ben göremedim. Belki bu yazıyı okur da enfeksiyonlar açısından önlemler alırlarsa amacımıza ulaşmış oluruz. Biz burada gazeteci deyince haber peşinde koşan, çeşitli ortamlara (Çatışma ortamı, sokak hareketleri, her türlü kazalar, hastaneler, riskli ortamlar, pandemi ortamı vb.) giren, bürosunda oturmayan meslek mensubunu yani muhabiri temel aldık. Amacımız, normal popülasyondan pek farklı olmasa da, çeşitli çatışmaları göz önüne alarak, koşuşturma içinde olan, bulaşıcı hastalık riski içinde olan bu grup meslek mensuplarında öngörebildiğimiz noktaların altını çizmeye çalıştık. Farkındalık yaratıp, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ışık tutarsak mutlu olacağız. Bildiğimiz bir gerçek yoğun stres altındaki gruplarda, enfeksiyon eğilimi artmaktadır. Bazı başlıklar halinde konuyu irdeleyelim. Gazetecilerde görülebilen önemli enfeksiyonlar: Çalışma koşulları nedeni ile üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, sindirim sistemi enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, kan yolu ile geçen enfeksiyonlar ve nadirde olsa tüberkülozdur. Gazetecilerde enfeksiyon riski: Bu konuda çalışmalar olmamakla birlikte çalışma ortamlarında hijyen koşullarının iyi olmaması, sık çevre değiştirilmesi, yoğun stres, sağlıklı koşullarda beslenememe, çatışma ve salgın ortamlarında bulunmaları enfeksiyon riskini arttıran faktörlerdir.

Kanla geçen enfeksiyonların bulaşma durumu: Bunların başında Hepatit-B, Hepatit-C, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Sıtma (Endemik Bölgeye seyahat edenlerde), yine HIV yönünden riskli bölgeye gidenlerde HIV enfeksiyonu ve gündemde olan Kovid-19 enfeksiyonu gelmektedir. Solunumla geçen enfeksiyonlar: Grip, Toplum Kökenli Zatürree, Atipik Zatürreeler, Kovit-19 ve Tüberküloz en çok bulaşabilecek enfeksiyonlardır. Sindirim sistemi ile geçen enfeksiyonlar: Viral ve bakteriyel ishal yapan etkenler, dizanteriye yol açan parazitler, Hepatit-A önemli enfeksiyonların bulaşma olasılıkları yüksektir. Gazetecilerde enfeksiyon riskini oluşturan faktörler: Kronik Yorgunluk, İş stresi, sık ortam değiştirme, çatışma ortamları, kazalar, sağlıklı beslenememe enfeksiyon riskini oluşturan faktörlerdir. Alınması gereken önlemler: Kişisel hijyen önlemlerine azami dikkat edilmeli. El yıkama, düzenli ve dengeli beslenme, gerektiğinde vitamin ve mineral takviyesi, erişkin aşılamaları (Hepatit-B, tetanoz, difteri, grip, zatürree, korona ve özel durumlara göre aşılar) mutlaka yapılmalıdır. “Riskli Bölgeye” gideceklere ise önerilen ilaç ve aşılar (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün belirlediği) yapılmalıdır.

Yorum ve önerilerimiz: Günümüz gazete binaları ve plazalarında sağlık birimleri ve işyeri hekimleri bulunmalı, birinci basamak sağlık hizmetleri periyodik olarak bu birimce yerine getirilmelidir. Gazeteciler sağlık konusunda bilinçlendirilmelidir. En güzel çözüm, hastalığı önlemektir. Tekrar vurgulamak istediğim önemli bir nokta da en iyi sağlık haber ve yorumları yapan gazetecilerin bile sağlıklarına dikkat etmemeleri ve/veya olanak bulamamalarıdır. Hatta sağlık muhabirlerinin dahi sık enfeksiyon geçirip bizlere danıştıklarını biliyoruz.

Gelin yazımızı yine Kul Himmet Üstad’ın güzel bir Erzincan türküsü ile bitirelim. Nurettin Dadaloğlu ustamız derlemiş. Bu gidişle ülkemizde dost bulamayıp, seyyah olacağız. Baksana gazeteler, televizyonlar giderek kapanıyor.

Seyyah olup su alemi gezerim, bir dost bulamadım gün aksam oldu, kendi efkarımca okur yazarım, bir dost bulamadım gün aksam oldu, iki elim kalkmaz oldu dizimden, bilmem amelimden bilmem özümden, akıttım kanlı yaş iki gözümden, bir dost bulamadım gün akşam oldu…

Sevgilerimle…

Bir Hekim Gözüyle 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun