Sayfa Yükleniyor...
Dr. Mustafa Torun
Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
mtorun3@mynet.com
Bugünkü yazımı SONBAHAR mevsimi gereği en çok karşılaştığımız sorunlardan biri olan BOĞAZ AĞRISIndan bahsedeceğim. Boğaz ağrısı olmayan veya yılda en az 3-4 defa boğazım ağrıdı ne yapacağımı bilemedim diye yakınmayan ağrı kesici ve antibiyotik almayan yok gibidir. Gelin sizlere boğaz ağrısının basitçe nedenlerini ve çözümlerini anlatmaya çalışalım. Mikroorganizmaların özellikle bizim için çok önemli olan streptokokların (A grubu beta Hemolitik) giriş yeri tonsil dediğimiz bademcikler olup, bu bakterinin burada yerleşip çoğalması, sağlıklı bir insanda boğaz ağrısı ile kendini gösterir.
Boğaz ağrısı; yutkunma sırasında boğazdaki yangı nedeni ile oluşur. En sık enfeksiyöz tablolar Akut Tonsillofarenjit, larenjit, Laringotrakeobronşit (Krup) ve Öpücük Hastalığında (Epstein Barr virüsü ile olan Enfeksiyöz Mononükleozis görülür.
Boğaz ağrısına en sık neden olan mikroorganizmalar:
Virüsler
*Rinovirüsler
*İnfluenza (grip) ve parainfluenza virüsleri
*Koronavirüsler
*Adenovirüs
*Respiratuar Sinsityal Virüs
*Enterovirüsler
*Epstein Barr Virüs
*Herpes Simpleks Virüs
Bakteriler
*Özellikle Grup-A Streptokoklar, sonra Grup C ve G streptokoklar,
*Gonokoklar
*Difteri Basili
*Atipik Zatürree Bakterileri (Mikoplazma ve Klamidya Pnömonya)
*Veba, Leptospira ve Brusellozis etkenleri de hastalık süresince boğaz ağrısına neden olabilir.
*Diğer Nedenler (Ağız boşluğunun ve dişeti ve dişlerin her türlü bakteriyel enfeksiyonlarının seyri sırasında boğaz ağrısı oluşabilir).
Boğaz ağrısı olan hastadaki belirtiler
Ateş, yutma güçlüğü, bazen ağzını açamama, genel durum bozukluğu, konuşamama, kısık ses, bazen ense sertliği, boynunu kımıldatamama veya boynun bir tarafa dönmesi, boğazda kızarma, şişlik, gri beyaz veya kirli sarı zar oluşumu, kanama odakları ve irinli sıvı gözlenebilir. Genel durum bozukluğuna paralel olarak kas ağrıları, ciltte kırmızı toplu iğne başı büyüklüğünde döküntüler olabilir.
Laboratuvar testleri:
Hangi hastalığın seyri esnasında boğaz ağrısı gelişmiş ise, o hastalığa özgü testler yapmak gerekir. Ayrıca bakteriyel veya viral olup olmadığını ayırmak için (virüsler için antibiyotik gereksizken bakteri için antibiyotik şattır), tam kan sayımı, periferik yayma, CRP, Sedimantasyon ve özellikle A-Grubu Beta Hemolitik Streptokokların ayırımı için boğaz kültürü çok önemlidir.
YORUM VE ÖNERİ: Her zaman söylediğimiz bir söz vardır. Boğaz ağrısı deyip geçmeyin, çok önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Bence çok doğru bir laf. Enfeksiyöz nedenlerden en önemlisi (komplikasyonları açısından) halk arasında BETA diye adlandırılan A-Grubu Beta Hemolitik Streptokoklardır. Bunun için boğaz yayması ve hızlı testler yanında boğaz kültürü yapmak çok önemlidir. Penisilin alerjisi yoksa Benzatin Penisilin tedavi ve korunmada çok önemlidir. Alerji varsa Eritromisin grubundan Makrolit grubu antibiyotik verilebilir.