2

Brusellozis: Süt Hastalığı veya Malta Humması


  • Oluşturulma Tarihi : 08.04.2018 07:49
  • Güncelleme Tarihi :

Brusellozis veya halk arasındaki isimleri ile “Malta Humması, Süt Hastalığı, Koyun Hastalığı” diye adlandırılan bu hastalık ilk defa 1861 yılında Marston tarafından saptanmış olup, bakteriyi Malta’da Malta Hummasından ölen askerlerde gösteren ise “Sir Davis Bruceu” dur. Hastalık insanlara hayvanlardan (Koyun, keçi, sığır, domuz, köpek, geyik, deve, bufalo, bizon ve bazı vahşi hayvanlar) bulaşan, tıpta zoonoz olarak adlandırılan, hayvanlardan insana geçen bir hastalıktır. Bulaş bunların pastörize edilmemiş veya kaynatılmamış süt ve süt ürünleriyle sindirim kanalından ya da hayvanın gebeliğine ait salgı ve materyallerin derideki her türlü zedelenme yolu ile geçişi ile olur.

Brusella tipleri ve insanlara hastalığı bulaştırması:

*Brusella melitensis (koyun ve keçiler)

*Brusella abortus (sığırlar)

*Brusella suis (Domuzlar, ren geyikleri)

*Brusella kanis (Bazı köpek türleri)

Brusellozis dünyanın en çok hangi bölgelerinde görülür?

*Avrupa’nın Akdeniz Ülkeleri

*Asya ve Afrika Ülkeleri (en yoğun Suudi Arabistan)

*Orta ve Güney Amerika ülkeleri ile Hindistan

Türkiye’de en sık görüldüğü iller:

Diyarbakır, Konya ve Antalya’da sık görülmüştür. Türkiye’deki seopozitiflik(Serumda brusella görülmesi) oranı %1.8, risk grubundaki mesleklerde % 6 dır.

Brusellozis meslek hastalığı mıdır? En sık hangi mesleklerde görülür?

Evet, meslek hastalığıdır.

*Kasaplar ve et ile uğraşan kimseler

*Veterinerler, Brusella laboratuarında çalışanlar

*Mezbaha çalışanları

*Çiftlik ve tarımla uğraşanlar

Bulguları:

Ateş, titreme, üşüme, halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, baş, eklem ve kas ağrısı, terleme, kilo kaybı, sinirlilk, karaciğer ve dalak büyümesi, üçte bir olguda kanda beyaz küre (iltihap hücreleri) düşmesi, dörtte birinde de kan sedimantasyonunda yükselme gözlenir.

Tanı:

Kan, kemik iliği ve vücut sıvılarında bakteriyi üretmekle kesin tanı konabilir. Ayrıca hasta kanında veya ondan elde edilen serumda (en güvenileni tüp testidir) antikorları göstermekle tanı konabilir. PCR ve Eliza diye adlandırılan testler de tanıda yardımcıdır.

Tedavi:

Dünya Sağlık Örgütünün önerisi doğrultusunda altı haftalık Rifampisin(600-900 mg/gün ağızdan aç karnına) ve Doksisiklin(2x100mg ağızdan) ikili tedavisidir. Ayrıca kemik tutulumlarında Rifampisin yerine Streptomisin verilebilir. Siprofloksasin ve trimetoprim-sülfometaksazol ve diğer bazı antibiyotiklerde denenmiştir.

Nasıl korunalım?

Kaynak hayvanların süt ve süt ürünleri gebelik salgı ve materyalleri ile geçtiğinden, süt ve süt ürünlerini pastörize etmek veya kaynatmak iyi bir çözümdür. Esas korunma enfeksiyonun evcil hayvanlarda yok edilmesi (eradikasyonu) ile olur.

Yorum Ve Öneri: Tüm yazılarımda belirttiğim gibi korunmanın temeli tüm bulaşıcı hastalıklara karşı bilime dayalı sağlıklı alt yapı hizmetlerinin genişletilmesi ve yaygınlaştırılması, koruyucu hekimlik kurallarına uyulmasıdır. Çağdaş ve gelişmiş ülkelerde neredeyse nadir görülen bu hastalık maalesef geri kalmış ülkeler ve ülkemiz için önemli bir sorun olmaya devam etmekte, birçok romatizmal ve ortopedik hastalıklarla karıştırılmaktadır. Çok sık görülen illerde bu hastalığı çok iyi bilip unutmamak, diğer hastalıklarla karıştırmamak meslektaşlarımın ve sağlık çalışanlarının aklından çıkmamalıdır.“Brusellozis” oluşturduğu iş, güç ve ekonomik kayıpları, bunun yanında % 2’ye yakın ölüm oranı ile önemli bir hastalıktır.

Brusellozis: Süt Hastalığı veya Malta Humması
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun