Sayfa Yükleniyor...
Uzm. Dr. Mustafa Torun
Mikrobiyoloji Ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
İçinde yaşadığımız dünyada küresel kapitalizmin yani bilinen şekli ile emperyalizmin aşırı kar etme hırsı, bunun doğurduğu çevresel bozulmalar, küresel ısınma, yeryüzünün kullanımındaki çarpıklıklar enfeksiyon hastalıklarını da etkilemiştir. Örneğin; hidroelektrik santrallarının gelişi güzel çevre dinamiklerinin göz önüne alınmadan sırf rant ve su mülkiyetini ele geçirme amaçlı yapılması; mikroorganizmalarda, vektörlerde, hayvanlarda nicelik ve niteliksel yönden olumsuz değişmeler oluşturabilmektedir. Yapılaşma amacı ile yeşil alanların, ormanların yok edilmesi buradaki canlı örgüsünü ortadan kaldırarak, çevresel olumsuzluklara yol açmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Türkiye deki Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı olgularında; çevresel olumsuzlukların katkısının olduğu artık bilinen bir gerçektir. Konuyu yine uzatmadan okuyucuyu da fazla sıkmadan sorulu yanıtlı anlatmaya çalışalım.
Yerleşim amacı ile ormanların, yeşil alanların, tarım arazilerinin yok edilmesi hangi canlıların artışına yol açmıştır?
Kısaca belirtmek gerekirse akla ilk gelen hayvanlar: Fare, sıçan, keme gibi kemiriciler ile mikroorganizma taşıyan vektörlerdir (böcekler). Bunların sayılarında belirgin artış olmuştur. Örnek vermek gerekirse;200 yıl önce Amerika Birleşik Devletlerinde (özellikle Doğu bölgesinde) tarımsal amaçlı ormanlar yok edildiğinde, ormanda yaşayan geyik, karaca, domuz vb. hayvan sayısında azalma olmuş, böylece hayvan florasının bozulmasına bağlı birçok vektör artmış, bazı enfeksiyonlarda belirgin artış gözlenmiştir. Daha sonra bu bölgeler tekrar eski haline getirilince, hayvan florasının yeniden oluşmasına rağmen bölgedeki yapılaşma ve göçe paralel kemirici sayısında ve vektörlerde artış gözlenmiş, kene ile geçen enfeksiyonlarda (Lyme hastalığı gibi) belirgin yükselme saptanmıştır.
YORUM VE ÖNERİ:
Bugünlerde ülkemizde ve tüm dünyada antibiyotiklerin kısıtlı ve akılcı kullanımlarının gündemde olmasının temel nedeni; Giderek antibiyotiklerin bakterilere karşı etkisiz olması ve mikrop örgüsü dediğimiz canlıdaki bakteri florasının yeniden eski doğal haline gelmesini sağlamaktır. Çok yakın zamanda bakterilerin antibiyotik dirençleri nedeni milyonlarca insan kaybedilecektir. Çevrenin de florasının bozulması bizleri birçok enfeksiyon hastalığı ile baş başa bırakacağının bilinmesinde yarar vardır.
Bilinenleri tekrar etmek bıktırıcı olmasına rağmen, biz yine usanmadan bildiklerimizi aktarmaya devam edelim. Çarpık ekonomik gelişme daha doğrusu küresel anamalcı sistemin yani emperyalizmin aşırı şişkinliği birçok enfeksiyonları yeniden gündeme getirmiş, bakteriyel enfeksiyonlara karşı kullandığımız antibiyotikler artık direnç nedeni ile kullanılamaz olmuştur. Bunun paralelinde Antibiyotik firmaları fazla karlı olmadığı için insan sağlığını hiçe sayarak yeni antibiyotik yapmaz olmuşlardır.