2

Gonoreyi (Bel Soğukluğu) Tanıyalım


  • Oluşturulma Tarihi : 08.07.2018 07:43
  • Güncelleme Tarihi :

Gonore veya halk arasındaki ismi ile “BEL SOĞUKLUĞU”, çok eskiden beri bilinen, her türlü cinsel yol ile veya doğum esnasında anneden çocuğa bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Etkeni Neisseria Gonorrheae veya Gonokok olarak bilinen bir bakteridir. Tek konakçısı insandır. İnsanda sıklıkla genital (üreme) sistemin alt bölgelerini tutar. Gelişmiş ülkelerde azalmasına rağmen yoksul ülkelerde henüz azalma olmadığı gibi bazılarında artış bile gözlenmektedir. Ülkemizde de önemini korumakta olup, komplikasyonları (istenmeyen etkileri) son derece önemlidir. Bu günkü tıbbi bilgiler ve gelişmişlikle tarihe karışması gereken bu enfeksiyon hakkındaki bilgilerimizi tazeleyelim.
Gonore’de risk faktörleri :
*Cinsel eşin sık değiştirilmesi (çok eşlilik)
*Sosyokültürel seviyede düşüklük
*Yoksulluk
*Genç yaş
*Uyuşturucu kullanımı
*Eğitimsizlik
Gonorede kuluçka süresi:
Erkeklerde birkaç gün, kadınlarda ortalama 10-14 gündür.
Gonore’nin erkek hastalarda bulguları:
Başlangıçta az ve sümüksü akıntı oluşturmasına rağmen (2-5 gün içinde), daha sonraları fazla miktarda ve koyu irinli bir akıntı yapar. % 5 oral sekse bağlı olarak farenjit yapabilir. Çok az erkekte de hiç bulgu vermez. Eşcinsel erkeklerde makatta, makat kanalında, boğazda ve üretrada (alt idrar borusunda) enfeksiyon oluşturabilir.
Gonore’nin kadın hastalarda bulguları:
Kadınlarda rahim ağzının iç kısmında, alt idrar borusunda (üretra) ve rektumda enfeksiyon oluşturup, adet düzensizliği, vajinal akıntı, karın ve kasık ağrısı gözlenebilir.
Gonorenin tuttuğu yerlere göre çeşitleri nelerdir?
*Anorektal Gonore (makat ve çevresini tutar)
* Farengeal Gonore (Boğazı tutar)
*Pelvik İltihabı Hastalık (Yumurtalık ve rahmi tutar)
*Perihepatit (Karaciğer çevresini tutar)
*Dissemine Gonokok Enfeksiyonu (Diğer sistemleri tutan gonokok enfeksiyonudur)
*Yeni doğan ve çocuklarda görülen Gonore (Doğum esnasında veya sonradan anneden çocuğa geçen gonokokla olur. Konjonktivit (Gözün ön kısmının iltihabı) yapıp, körlüğe kadar götürebilir. Farenjit, anal kanal ve akciğer enfeksiyonları daha az görülür.
Gonore’de tanı:
Akıntıdan alınan örneğin boyanıp mikroskopta gonokokun saptanması ve uygun örneğin kültürü ile tanı konur.Hatanın iyi bir öyküsü ve fizik muayenesi olmazsa olmaz kuraldır.
Tedavisi nasıldır?
Tedaviye başlamadan önce olanak varsa kültür antibiyogram testi yapılmalı veya bölgedeki gonokok enfeksiyonlarının antibiyotik duyarlılıkları bilinmelidir. Hastanın cinsel eşi de tedavi edilmeli, diğer cinsel yol ile geçen hastalıklar da araştırılmalıdır. Sefalosporinler, kinolonlar, karbapenemler ve monobaktam antibiyotikler kullanılabilir. Genellikle Seftriakson tek doz 125 mg adaleden yapılması yeterlidir. Siprofloksasin 500 mg veya Ofloksasin 400 mg ağızdan tek doz verilebilir.
YORUM VE ÖNERİ: Ülkemizde azalması beklenen bu hastalık, son zamanlarda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi azalmamış hatta artmıştır. Bu hastalıkta da cinsel eğitim ön planda olup, diğer cinsel enfeksiyonlarda olduğu gibi kondom (prezervatif ) kullanımını yaygınlaştırmak, çok eşlilikten kaçınmak gerekir. Koruyucu Hekimliğin en önemli alanlarından ve etkili olduğu konularından olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyon hastalıkları( eskiden zührevi hastalıklar olarak adlandırılırdı) maalesef yukarıdada bahsettiğimiz gibi tarihe gömülecek iken, giderek önemini yitirmemesi biz hekimleri üzmektedir.

Gonoreyi (Bel Soğukluğu) Tanıyalım
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun