2

Grip İlaçları


  • Oluşturulma Tarihi : 19.02.2019 07:28
  • Güncelleme Tarihi :


Griple ilgili yazılarımızı ne kadar tekrarlasak, bu konuda ne kadar yazı yazıp konferanslar versek yine de sorular ve buna karşılık yanıtların bitmeyeceği, konunun ne kadar önemli olduğunu sizlerde bizler gibi anlamaktasınız. Grip sadece kişisel bir hastalık değil aynı zamanda birlikte yaşamanın getirdiği toplumsal bir sorundur. Sadece ekonomik değil aynı zamanda iş ve güç kaybı ile toplu ölümlere yol açması bu konunun sadece bir sağlık sorunu olmayıp diğer yandan toplumsal bilinçlenme ile ilintili olduğunu görememek olanaksızdır. Biz enfeksiyonculara, tıp mensuplarının, diğer meslek gruplarının ve hastalarımızın sorduğu en önemli sorunlardan birisi, grip ilaçları ve maliyeti, diğer bir soru ise H1N1’dir? (halk arasında domuz gribi diye adlandırılan A tipi bir grip virüsüdür) Hatta bazıları bunu dile getirirken Aşk bir enfeksiyonum varmış 15 gündür işe gidemiyorum ne yapayım?” diye soruyorlar. Ne dersiniz? Gelelim esas konumuza yani grip ilaçlarına;
Grip olgularının ve gribe benzer hastalıkların artış gösterdiği bugünlerde “Klinik Mikrobiyoloji Ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubumuz” grip ilaçlarıyla ilgili halka yönelik bir bilgi notu hazırladı. Gelin sorulu, yanıtlı bilgi notunu sadeleştirerek okuyup iyice öğrenelim!..
Grip ilaçları nelerdir?
Grip ilaçları grip (influenza) virüsüne ve onun alt tiplerine karşı etkili antiviral (virüslere karşı) ilaçlardır. Yalnızca Grip virüsüne etkilidirler. Ülkemizde bulunan ilaç “oseltamivir”dir. Oseltamivir içeren şurup ve kapsül formları farklı ticari isimlerle satılmaktadır.
Grip ilaçlarını kimler ne zaman kullanmalı?
Grip olduğunuzu düşünüyorsanız ve doktorunuz öneriyorsa kullanabilirsiniz. (Grip ile nezlenin nasıl ayrıldığını daha önce ayrıntılı yazmıştık)
Grip ilaçlarının grip geçirmekte olan herkese uygulanması gerekmez. Uluslararası bilimsel kurumlar grip ilaçlarının, toplumda grip virüsünün dolaşmaya başladığı, gripli hasta sayısının arttığı koşullarda aşağıdaki kişilere başlanmasını önermektedir:
1. Grip veya gribe bağlı zatürre (pnömoni) vb. bir yan etki nedeniyle hastaneye yatırılması gereken herkese,
2. Grip geçirmesi sağlık açısından ciddi riskli olan kişilere; 2 yaş altı ve 65 yaş üzeri kişiler, kanser, kalp-akciğer, böbrek hastaları, diyabet, kanser ilaçları alanlar, kortizon gibi bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullananlar,
3. Gebe ve lohusalara (doğum sonrası ilk 15 gün içinde olanlar)
4. Gribi şiddetli / ağır geçirmekte olanlara
İlaç bu durumlarda test sonucu bekletilmeden hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından sonraki ilk 48 saat içinde başlatılabilir. Test negatif gelirse kesilir. İlk 48 saat içinde başlanan antiviral (grip karşısı) tedavinin hastalık şiddetini azaltması, hastalık süresini kısaltması, ölümleri engellemesi beklenir.
Grip ilaçları hangi dozda kullanılır?
Ülkemizde bulunan oseltamivir’in (Ülkemiz eczanelerinde Tamiflu, Enfluvir, Oseflu adında ticari preperatları var) kullanım dozu günde iki sefer 75mg olup 5 gün kullanılması önerilir. Pnömoni gibi yan hastalık(komplikasyonlar) var ise 7-10 gün gibi uzun süreler de kullanılabilir.
Gripten korunmak için grip ilacı kullanılabilir mi?
Grip ilaçlarının çok özel durumlarda koruyucu olarak kullanılması söz konusu olabilir. Yukarıda gribi şiddetli geçirme riski yüksek olarak belirtilen kişilere, yakın çevrelerinde grip geçirmekte olan birisinin olması durumunda doktor önerisiyle koruyucu tedavi başlanabilir. Oseltamivir koruyucu/önleyici olarak kullanılıyorsa; erişkinlerde 7 gün ve günde 1 kez 75mg olarak verilir.
Grip ilaçlarının yan etkileri nelerdir?
En sık bulantı, kusma, baş dönmesi, bazen de sinir sistemiyle ilgili (nöropsikiyatrik) yan etkiler yapmaktadır.
Grip tedavisinde antiviral ilaç dışında ne kullanmalıyım?
Grip tedavisinde ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol (eczanelerde birçok ticari isimle preparatları var) grubu ilaçlardır. Günde 3-4 kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar 72-96 saat kullanılabilir.
Grip tedavisinde antibiyotik de kullanmalı mıyım?
Antibiyotikler kesinlikle etkisiz, hatta zararlıdır. Çok nadiren gribe bakteriyel bir infeksiyon eklenir. Antibiyotikler ancak bu durumda ve doktor önerisiyle kullanılmalıdır.
YORUM VE ÖNERİLERİMİZ: Yukarıda da değindiğim gibi grip sadece bireysel değil tüm toplumu hatta hayvanları da ilgilendiren önemli bir sorundur. Her ne kadar net rakamlar olmasa da sadece maliyeti polikliniğe gelen hastalar bazında her yıl 10 milyar TL üstü, servislerde yatan hastalar maliyete eklendiğinde 40 milyar TL üstünde bir tutarın olduğu ilgili halk sağlığı uzmanları tarafından dile getirilmiştir. Öğrenci düzeyinde yaklaşık 2.0 gün, çalışanlar ölçeğinde 1.7 gün işgücü kaybına yol açtığını göz önüne alırsak konunun vahameti daha iyi anlaşılır. Korunma yollarını tekrar tekrar anlatıp medyada üzerine düşen görevi yaparsak(ülke gündemi yüzünden çok önemli konuları maalesef tartışamıyoruz) önemli mesafeler alacağız.

Grip İlaçları
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun