Sayfa Yükleniyor...
Yazımın başlığını böyle yazmamın nedeni grip deyince salgın, aşı ve insan ölümlerinin akla gelmesi, bizleri çaresiz bırakmasıdır. Aşağıda da belirttiğim gibi her salgın ciddi ve travmatik toplu insan ölümlerine yol açmıştır.
Dünyada 1918, 1957 ve 1968 yıllarında küresel grip salgınları yaşanmıştır. Salgınlar arasındaki zaman dilimi yuvarlak olarak ortalama 10 ila 40 yıl arasındadır ve 1968’deki salgından bu yana 44 yıl sonra 2009 yılında pandemi (küresel salgın) patlak vermiştir.
Grip virüsü bilindiği gibi değişim gösterir, sürekli olarak mutasyona uğrar. Hastalığın ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerekir. İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüsleri değişim göstererek birbirleriyle karışabilirler. Bir türden, diğer türe geçerken virüsler modifiye olabilirler. Böylece canlılarda çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşur.
Nezle ile grip birbirlerine karıştırılmamalıdır; grip de; baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri vardır.
Grip her sene kış aylarında salgın yapar ayrıca küresel salgın yapma kapasitesine sahiptir. Grip salgınından korunmak için, sonbahar ve kış aylarında kalabalık yerlerde bulunmamaya çalışılmalıdır. Her temastan sonra eller sabunlu suyla yıkanmalıdır. Bu olanak yoksa alkollü mendille silinmelidir. Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme ve benzeri durumlardan bu aylarda mümkünse sakınmak gerekir. Kâğıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, kâğıt paralar cüzdanda taşınmalı veya temas söz konusu ise eller yıkanmalıdır.
Gribe karşı korunma yollarından birisi(yoğun tartışmalar ve spekülasyonlara rağmen) de aşıdır. Aşı sağlıklı insanlarda yüzde 70 oranında insanları grip virüsüne karşı korur. Ayrıca grip aşısının her yıl tekrarlanmasına özen gösterilmelidir.
GRİP AŞISINI KİMLER YAPTIRSIN?
65 yaş ve üzerindekiler
Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil)
Böbrek hastalığı olanlar
Diyabet (Şeker hastalığı olanlar)
Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar)
Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar
Sağlık ve hastane çalışanları
Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar
Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,
Devamlı grip riski altında olanlar
YORUM VE ÖNERİLER: Grip yukarıda da belirttiğim gibi nezle ve diğer üst solunum yolları enfeksiyonları ile karıştırılabilir. Ayırım aslında kolaydır. Baş ağrısı ile beraber titreme üşüme, genellikle üç gün süren 39-40 derece civarında gözlenen ateş olması bize grip olabileceğini gösterir. Salgınlar genellikle yaşlı ve bağışıklığı baskılanmış kişileri çok etkiler. Burada bilim dışı açıklamalarda bulunup aşının gereksiz olduğunu çeşitli iletişim organlarında beyan edenler çok yanlış yolda olduklarını ve toplumu yanılttıklarını belirtmek gerekir. Kimse aşının yüzde 100 koruduğunu zaten belirtmiyor. Yukarıdaki riskli grup dışında zaten önermiyoruz.