2

HPV'ye Karşı Bağışıklama


  • Oluşturulma Tarihi : 18.10.2018 06:41
  • Güncelleme Tarihi :

Bizler ve kadın doğum uzmanları; sıkça “Human papillama virüs (HPV) Aşısı kimlere yapılmalı?” “Nasıl bir aşı?”, “Yan etkisi nelerdir?” soruları ile karşılaşmaktayız. Bilgilerimiz ölçeğinde bu soruları yanıtlamaya çalışmaktayız. Burada akılda kalacak şekilde ve net olarak temel bilgileri gözden geçirirsek yararlı oluruz diye düşünmekteyim. Yine sorulu yanıtlı konuyu açmaya çalışacağız.
HPV aşısı hangi teknoloji ile hazırlanır?
Geliştirilmiş rekombinat (gen oluşumu) teknolojisi ile hazırlanmaktadır.
Aşı içeriğinde hangi serotipler vardır? Bu tipler rahim ağzı kanserlerinde ve genital siğillerde hangi oranda sorumludur?
Aşı içeriğinde bugüne kadar 6,11,16 ve 18 HPV serotipleri vardır. Bu tipler; rahim ağızı kanserlerinin 2/3 den fazlasında etken olup, genital siğillerin yüzde doksanına yakınından sorumludur.
HPV aşısının yapılış şekli nasıldır?
Aynı Hepatit-B aşı programı şeklindedir. 0, 1, 6 ay veya 0, 2, 6 ay olmak üzere kas içine yapılır.
Bu aşı kimlere uygulanmalıdır?
Doğrusu cinsel aktivite başlamadan önce yapılmalıdır. Ama 26 yaşa kadar yapılabilir. Genital siğil öyküsü olanlar, HPV DNA ve papanicolaou testi pozitiflere uygulanabilir.
Erkeklere de yapılmalı mıdır?
Bazı ülkelerde hem kadın, hem de erkeklere uygulanan bu aşı, devlet tarafından ödeme kapsamındadır. Henüz ülkemizde rutin geri ödeme kapsamda değildir.
Uygulanan aşı hakkında teknik bilgi verir misiniz?
Kadınlar için bivalan ( ikili değerlikli HPV), Erkekler için kuadrivalan (dört değerlikli HPVÇ) aşı uygulanır. Aşı canlı değildir. Bundan dolayı bağışıklığı baskılanmış (HIV/AİDS dahil) kişilere rahatlıkla uygulanabilir. Eşcinsellerdeki genital siğil ve anal kanserlerin önlenmesinde yararlı olduğu belirtilmektedir. Yan etkileri fazla değildir.
Yorum ve Öneri:
İnsan genital siğil virüsü aşısı veya tıptaki ismi ile “Human papalloma virüs (HPV) aşısı” konusunda tartışmalar mevcut olup, yukarıda saydığım riskli gruba yapılması konusunda fikir birliği mevcut olup, geri ödeme programına alınması uygun olur düşüncesindeyim.

HPV'ye Karşı Bağışıklama
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun