2

İşçi Ölümleri Alarm Veriyor!


  • Oluşturulma Tarihi : 15.08.2023 07:48
  • Güncelleme Tarihi :
İşçi Ölümleri Alarm Veriyor!

İSİG tarafından yüzde 83’nün ulusal basından, yüzde 17’nin ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de 2023 yılı içerisinde 1551 işçi hayatını kaybederken, bunların 182’si temmuz ayında gerçekleştiği vurgulanmış.

Tarım alanında çalışan 56 işçinin görevi başında hayatını kaybettiğini açıklayan İSİG, bu sayının aynı zamanda temmuz ayındaki en yüksek sayı olduğu bilgisine de yer vermiş. Tarım işçilerinin ardından en fazla ölüm 28 işçinin öldüğü taşımacılıkta baş sırayı çekmekte.

İnşaat ve yol gibi işkollarında çalışan 21 işçi belediye, genel işler işkolunda 16 işçi, konaklama, eğlence işkolunda 10 işçi, ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 9 işçi, enerji işkolunda 8 işçi, gıda ve şeker işkolunda 7 işçi, metal işkolunda 6 işçi, madencilik işkolunda 5 işçi ölmüştür.

Gemi, tersane, deniz ve liman işkolunda 3 işçi iş cinayetine maruz kalmıştır. Tekstil, deri işkolunda 2 işçi, basın, gazetecilik işkolunda 2 işçi, çimento, toprak, cam işkolunda 2 işçi, sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 2 işçi, savunma, güvenlik işkolunda 2 işçi, Petro-Kimya ve lastik işkolunda 1 işçi, ağaç ve kâğıt işkolunda 1 işçinin öldüğünü açıklanmış.

İSİG sadece 1 işçinin ise işkolunun tespit edilemediğini duyurmuştur. İşçi ölümlerinin nedenlerinin de açıklandığı tabloda İSİG’in dağılım raporu şöyle; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 52 işçi ölmüştür. Ezilme, Göçük nedeniyle 35 işçi, Elektrik Çarpması nedeniyle 22 işçi, Yüksekten Düşme nedeniyle 17 işçi, Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 16 işçi, Şiddet nedeniyle 11 işçi, Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 9 işçi, İntihar nedeniyle 6 işçi, Patlama, Yanma nedeniyle 5 işçi, Kesilme, Kopma nedeniyle 3 işçi ölmüştür.

Diğer nedenlerden dolayı 6 işçi hayatını kaybettiği açıklanmıştır. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre Temmuz ayında 14 yaş altında 6 çocuk işçi, 15-17 yaş arasında 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 38 işçi, 30-49 yaş arası 63 işçi, 50-64 yaş arası 47 işçi, 65 yaş ve üstü 15 işçi, yaşını bilmediğimiz 9 işçi hayatını kaybetmiştir.. İSİG’in verilerine göre en fazla işçi ölümü 15 işçinin öldüğü İstanbul’da yaşanmış. İstanbul’u sıra ile Afyon 8 ölüm, Antalya 7 ölüm, İzmir, Kocaeli ve Muğla’da 6 ölüm izlemiştir. Balıkesir, Manisa ve Samsun’da 5 ölüm meydana gelmiştir. Ankara, Aydın, Batman, Burdur, Bursa, Denizli ve Mardin’de; 4 ölüm olmuştur. Sonra Çorum, Düzce, Edirne ve Kastamonu 3 ölüm takip etmiştir. Erzurum, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Konya, Sivas ve Trabzon’da; 2 ölüm olmuştur.

Adana, Ağrı, Çanakkale, Erzincan, Kütahya ve Osmaniye, Aksaray, Ardahan, Bingöl, Bolu, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Hatay, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Malatya, Ordu, Sakarya, Sinop, Şanlıurfa, Tokat, Uşak, Van ve Zonguldak 1 iş cinayeti ile izlemiştir.

İSİG ayrıca kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde iki ülkede çalışanlardan da iki işçinin Irak’ta bir işçinin de Yunanistan’da öldüğü bilgisini paylaşmış. Türkiye’nin en sıcak günlerini yaşadığı Temmuz ayında ise İzmir’de bir kadın PTT işçisinin öğle sıcağında dağıtım yaparken beyin kanaması geçirerek yoğun bakıma alındığını (Bu işçi maalesef daha sonra ölmüştür.) Osmaniye’de bir enerji işçisinin de çalışırken kalp krizi geçirdiğini açıklamıştır. Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki Barutsan Fabrikası’nın dinamit atölyesinde meydana gelen ve 5 işçinin ölümüne neden olan patlamanın üzerinden 38 gün geçtikten sonra 18 Temmuz’da da Kayaş’taki bir MKE Kapsül Fabirkası’nda patlama yaşandığını ve dört işçinin vücutlarının çeşitli bölgelerinde yanıkların oluştuğu özellikle vurgulanmış. Tarım işçileri için ölüm ayı temmuz ayı olmuştur.

22 Temmuz tarihinde Afyonkarahisar’ın Sultandağı’ndan gelip vişne ve kiraz toplayan tarım işçilerini taşıyan servis minibüsünün Afyon’un Çay ilçesinde devrilmesi sonucunda, biri çocuk sekiz işçi hayatını kaybettiğini açıklarken minibüsün eski olduğu ve şoförün 19 yaşında ehliyetinin bulunmadığı açıklanmıştır. Ayrıca İSİG’in raporundan sonra Kocaeli’nin Derince ilçesindeki buğday silosu fabrikasında meydana gelen patlamada ise 20 yaşındaki bir genç hayatını kaybetmiş. Kadınlar, sağlıkçılar, gazeteciler, işçilerimiz ve yoksul halkımız şiddete uğruyor, öldürülüyor bu ülkede. Muhalefet ise kendi iç derdine düşmüş. Yazık ki ne yazık!..

Bugün 14. kuruluş yıl dönümünü andığımız İLKSES GAZETEMİZİN tüm basın çalışanlarını yürekten kutluyorum. İyi ki varlar. Bu zor ve riskli, aynı zamanda güzelliklerle dolu basın kolundaki tüm kardeşlerime nice sağlıklı mutlu huzurlu yıllara diyorum. Sizleri çok seviyorum. Sevgilerimle.

İşçi Ölümleri Alarm Veriyor!
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun