Sayfa Yükleniyor...
Kanser yüzyılımızın en önemli ve en öldürücü hastalık gruplarından birisi olup, birçok filme, kitaba konu olmuş ve günümüzde en çok araştırılan sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Bir çok araştırıcı kanserin etkenleri arasında enfeksiyon yapan mini canlıların olabileceğini varsayarak, bu konuda çalışmalarını derinleştirmiştir. Akla şöyle bir soru gelebilir. Mademki enfeksiyon etkenleri kanser oluşumunda pay sahibi, o zaman antibiyotik veya antimikrobiyal kemoterapötik ilaçla bu işi çözümleyebilir miyiz? Konunun can alıcı noktası da burada yatıyor. Bakalım çare olabilirler mi? Yine her zaman yaptığımız gibi konuyu yalın bir şekilde anlatmaya çalışarak; siz bana soru soruyor bende sizi yanıtlamış olayım.
Hangi bakteri veya bakteriler kansere neden olabilirler? Tedavisi nasıldır? Hangi kanserde rol oynarlar?
Helikobakter pylori denen mide ve oniki parmak bağırsağında gastrit ve ülsere neden olan ve yaş ilerledikçe oranı artan (genellikle hangi yaştaysak o yüzdededir. Örnek 50 yaşındaysak yaklaşık, % 50’dir) bir bakteri kanser oluşumuyla ilişkilidir. Bu bakteri kesinlikle kanser oluşturacak diye bir kural yoktur. Zaten her hastada gastrit veya ülser de yapmaz. Tedavisi antibiyotiklerledir. Mide kanseri ve mide lenfomasında (Lenf bezi kanseri) rol oynarlar.
Hangi virüs veya virüsler kansere neden olabilirler? Tedavisi nasıldır?
İnsan T lenfosit virüsleri (HTLV-1), insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV), insan uçuk virüsü (Human Herpes Virüs-8), İnsan Siğil Virüsleri (Human Papilloma virüsleri), Hepatit-C, Hepatit-B virüsü, öpücük hastalığı virüsü’nü (Ebstein Barr Virüsü) sayabiliriz. Tedavilerinden çok önlem daha önemlidir. Bulaşma yollarını bilerek gerekli donanımı sağlayıp enfeksiyonun oluşumunun önüne geçmek en önemli çözümdür. Tedavide anti-viral ilaçlar ve interferonlar özellikle “Hepatit-B ve C’de çığır açmışlardır.
Enfeksiyon etkenlerinin kanser oluşumundaki mekanizmaları nedir?
Hücrelerin büyüme ve gelişmelerini hızlandırmaları, kanser gelişimini önleyen düzenekleri baskılamaları ve oluşturdukları süreğen iltihap (yangı) olasıdır ki kanser oluşumuna neden olabilir.
Dünyada Sigaradan sonra en sık gözlenen kanserojen nedir? Bu kanserojenden nasıl korunuruz?
Hepatit-B virüsüdür. Bereket aşısı vardır. Aşı ile korunabiliriz. Bulaşma yollarını bilerek (Kan ve kan ürünleri, her türlü cinsel yol, anneden çocuğa ve aile içi geçiş…) önlemlerimizi almamız önemlidir.
Hepatit-B’den başka aşı ile korunabileceğimiz virüs var mı? Varsa hangisidir?
Evet vardır. İnsan Siğil Virüsü (Human Papilloma Virüsü)
Yorum ve Öneri: Ülkemiz için en önemli kanser etkenlerinin başında gelen Hepatit-B ve C ile son zamanlarda dikkat çeken İnsan Papilloma virüsü çok önemli olup, bu etkenlere karşı; yaygın eğitim, aşı ve zamanında tedavileri yapılarak çok mesafe alacağımızı belirtmek isterim.