2

Korona Sürecinde Sınav Trafiği


  • Oluşturulma Tarihi : 30.06.2020 06:17
  • Güncelleme Tarihi :

Her yıl haziran ayının ortalarında yapılan YKS, bu yıl Kovid-19 nedeniyle önce temmuz ayının son haftasına ertelenmişti. Ülkenin ekonomik durumu ve turizm sektörünün sıkışıklığını giderebilmek adına "Kontrollü yaşama geçiş" süreci YKS'ninde tekrar temmuz ayından haziran ayına alınma nedeni oldu.  Yaklaşık 2.5 milyon öğrenci ile birlikte, bir o kadar da ailelerini zora sokulduğunu görüyoruz.
Sınav tarihinin değişikliği geleceğimiz olan gençlerimizin psikolojisini nasıl bozdu? Mutlaka onlara sorulmalı veya ilgili uzmanlarca araştırılmalıdır.
Geçmiş yıllarda sadece sınav ve gelecek endişesi taşıyan gençlerimizin korkularına, bir de Kovid-19 korkusu eklendi.
Sınavın ertelenmesine karşı olanlar, eylül-ekim aylarında ikinci dalganın beklentisi sınavı adeta haziranda yapma zorunluluğu getirdiğini dile getirmekteydiler. Gerçi henüz birinci dalga bitmeden ikinci dalga olasılığı az olsa da,
Elbette ikinci bir dalga söylenen aylar da başlayabilir. Böyle bir risk her zaman vardır.
Ancak sorun daha çok ekonomik ise (Bizde öyle olduğunu düşünüyoruz), sınavı temmuz yerine ekim ayına  baştan ertelenemez miydi?
Eğer o aylarda da salgın yeniden baş gösterirse sağlık koşullarının daha uygun olduğu bir tarihe atılabilirdi. Üniversitelerin  üç beş ay sonra başlatılması riski göze alınabilirdi.
Zaten yeni dalga olması durumunda açılışların ertelenmesi yüksek bir olasılıktı.
Ya da birkaç ay geç açılma hiçbir gencin yaşamından daha önemli değildi.
Maalesef sınavlar oldu. Ne gibi sağlık ve diğer sorunlar getirdiğini çok zor öğreneceğiz.
Bu süreç de, gençleri ve ailelerini daha büyük endişelere sevk etmeyecek önlemler alınarak sınav yapılmalı idi. Maalesef olmadı.
Maske serbestliği (Doğruluğu tartışmalı) sağlandığına göre, burada ki temel sorun mesafedir. Yirmi dört kişilik sınıflar da yirmi kişi ile sınav yapılması doğru değildir..Bilimsel olarak en az 2 metre mesafe kuralına mutlaka uyulmalı idi. Bildiğimiz kadarı ile olmamış. Umarız yanılıyoruzdur.
Sınav salon sayıları artırılmalı, görevlilerin, salon başkan ve gözetmenlerinin Kovid-19  yönünden ilgili testleri yapılmalıydı.
Ayrıca kronik hastalığı olan gençler belirlenip, ayrı salonlar da gerekli önlemler alınarak sınava alınmaları sağlanma yolu bulunmalıydı. Sınava girecek her öğrenci için sağlık güvenliği alınarak en sağlıklı bir biçimde sınav yapılmıştır demeyi çok isteriz.
Geleceğimiz olan gençlere gelmiş geçmiş olsun deriz. Başarılarının devamlarını dileriz.
Teşekkürler sevgili eğitimci-yazar arkadaşımız Cafer Keskin'e..
Gençlere
Başarırsınız diye haykırıyoruz.      
Geleceğimiz sizlersiniz.                     
Umarız başarılarınızın önündeki engelleri tek tek kaldırırsınız!

Korona Sürecinde Sınav Trafiği
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun