Sayfa Yükleniyor...
Son yıllarda yaygın göç dalgası ve aşı tartışmaları nedeni ile bence çok önemli bir sorunu “MENENGOKOK ENFEKSİYONLARI VE AŞISINI” TEKRAR HATIRLATMAK VE FARKINDALIK OLUŞTURMAK GÖREVİ YİNE BİZ HEKİMLERE DÜŞMÜŞTÜR Bizde burada üzerine basa basa bu konuyu anlatmaya çalışacağız.
MENİNGOKOK ENFEKSİYONU VE AŞISI:
Önce meningokok nedir? Onu kısaca açıklayalım. Tıpta bulaşıcı menenjitlere neden olan, bunun sonucunda ağır sekeller oluşturabilen kok (küre) biçiminde bir bakteridir. Çocuklarda ve erişkinlerde menenjit yapan bakterilerden en önemlilerinden biridir. Gelin yine kısaca bu bakterinin yaptığı enfeksiyonlara karşı oluşturulmuş bu aşıyı konuyu teknik ayrıntıya girmeden kısaca tartışalım.
Meningokok Aşısı:
İki türlüdür. MCV4 (55 yaş altındakilere), diğeri MPSV4 (56 yaş ve üzerindekilere uygulanan, polisakkarit türünden aşıdır) dür.
Aşı kimlere uygulanmalıdır?
Bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan kompleman yetmezliği olanlara, işlevsel dalak yetersizliği olanlara veya dalağı alınmış olanlara iki doz yapılmalıdır.
1. HIV/AIDS’lilere iki doz,
2. Enfeksiyonlarla uğraşan doktorlar, hemşireler, teknisyenler, mikrobiyologlara tek doz,
3. Hac ziyareti yapacak olanlara ve askere alınanlara tek doz
4. Meningokok menenjit salgını olan bölgelere gezi yapmayı planlayanlara, yine tek doz aşı yapılmalıdır.
YORUM VE ÖNERİ:
Meningokok aşısı yukarıda saydığım kişilerle, gerektiğinde ilgili doktorun uygun gördüğü kişilere yapılması gereken bir aşıdır. Daha önceden meningokok aşısı yapılmış ve enfeksiyon riski devam eden (kompleman yetmezliği olanlar, işlevsel dalak yetersizliği olanlar veya dalağı alınmış olanlar) kişilere MCV4 aşı tekrarı 5 yıl sonra yapılır. Koruyucu Hekimliğin en önemli öğelerinden biri olan aşılama sayesinde ülkemizde ve dünyada birçok enfeksiyon hastalıkları tarihe karışmış, sakatlık ve ölümler azalmıştır. Yersiz ve zarar verici tartışmalardan kaçınmak hepimizin görevi olmalıdır. KORUNMA TEDAVİDEN ÜSTÜNDÜR.