2

Neden “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” Çok Ciddi Bir Enfeksiyondur? - 1


  • Oluşturulma Tarihi : 29.04.2018 07:39
  • Güncelleme Tarihi :

“Ekonomide Küreselleşen sermaye Olgusu” beraberinde paylaşımın tekellerde toplanmasını, bu da yoksulluğu ve açlığı beraberinde getirmiştir.                          

Ormanların yok olması, tarım arazilerinin sanayi artıkları ile kirlenmesi, çevresel dengenin bozulması, canlı bitki varlığının olumsuz yönde değişimine yol açmıştır.        

2000’li yıllardan sonra gündemimize giren, “Tokat Hastalığı” veya “Kene Hastalığı” olarak adlandırdığımız “KIRIM KONGO KANAMALI HASTALIĞI”, diğer enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi yoksul insanımızın (genellikle kırsal kesim ) adeta başına bela olmuştur.                                                                                              

Medyatik yönü de olan bu soruna karşı halkı eğitmek, özellikle kırsal kesimdeki insanları bilinçlendirmek (medyaya çok büyük görev düşüyor) hepimizin boynunun borcu olmalıdır. Bu konudaki bilgilerimizi çok çalışıp dahada geliştirerek etkili olmamız gerekir.

BUDHA   “Öğrenmek için çok çalış. Bilgi insanın daha zekice tesirlice çalışmasını sağlar” der.

KKKA Virüsünün Özellikleri

  • Nispeten dayanıksızdır, konakçı dışında yaşayamaz.
  • Ultra viyola ile hızla ölür.
  • 56 derecede 30 dakikada inaktive olur.
  • Kanda 40 derecede 10 gün yaşayabilir.
  • %1 çamaşır suyu ve %2 gluteraldehite duyarlıdır.
  • Mevcut sistemlerde yüksek yoğunluklarda üretilmemesi nedeni ile biyoterörizm ajanları arasında ilk sırada yer almaz

Tarihçe

KKKA hastalığı ilk kez II. Dünya Savaşı yıllarında, 1944 ve 1945 yılı yaz aylarında, Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüş ve 200’den fazla kişiyi etkilemiştir. O zamanlar bu hastalığa “Kırım Kanamalı Ateşi” adı verilmiştir. İlerleyen yıllarda hastalığın eski Sovyetler Birliği’nin özellikle Orta Asya Cumhuriyetleri olmak üzere, diğer bölgelerinde de uzun yıllardan beri bilindiği, yine eski Yugoslavya’da ve Bulgaristan’da da olduğu anlaşılmıştır. Sonraki yıllarda etken virüs, akut dönemde hasta kanından ve “Hyalomma marginatum” türü kene ve larvalarından soyutlanmıştır.

Bulaş Özellikleri

KKKA virüsü, insanlara başlıca vektör olan “Hyalomma” cinsi keneler ile bulaşır. Günümüzde yaklaşık 850 tür kene vardır, bunların 30 kadarı KKKA bulaşında rol oynar. Virüs, aynı şekilde sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlardan da izole edildi. Kongo virüs, 1956 yılında Zairede de ateşli bir hastadan soyutlandı.Aynı araştırmacılar, 1956 yılında izole edilen virüs ile daha önceden elde edilen virüslerin aynı virüs olduğunu göstermişlerdir. 1969 yılında Kongo virüs ve Kırım Kanamalı Ateş virüslerinin aynı virüs olduğu gösterilerek ortak ad ile KIRIM KONGO KANAMALI VİRÜS adı ile anılmaya başlanmıştır.

HYALOMMA CİNSİ KENELERİN GELİŞİMİ

HASTALIĞIN GELİŞİMİ

Virüs, sığır ve koyun gibi büyük memelilerde, tavşan ve kirpi gibi küçük memelilerde belirtisiz enfeksiyon ve bir hafta kadar süren geçici viremi (Virüsün kana geçmesi) yaparken insanlarda KKKA hastalığı oluşturur.

Erişkin keneler, kan emdiği sırada virüsü enfekte hayvanlardan aldıktan sonra; Virüs 36 saat içinde çoğalmaya başlar, 3-5 gün sonunda virüs maksimuma ulaşır, Virüs yoğunluğu azalarak aylarca devam eder. Enfekte kene aylarca virüs bulaştırabilir.

İnsanlara virus bulaşı;

  • Enfekte kenelerin ısırmasından sonra
  • Virus bulaşmış hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temastan sonra
  • Enfekte hastalardan

            -Doğrudan temas

            -Enfekte doku ve kan teması ile

            -Laboratuardan

KKKA Risk Grupları

  • Tarım çalışanları
  • Hayvancılık yapanlar

            -Çiftlik çalışanları      

           -Çobanlar                   

           -Kasaplar

            -Mezbaha çalışanları                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

           -Market işçileri

           -Veterinerler ve hasta hayvan ile teması olanlar

  • Salgın bölgelerinde görev yapan sağlık personeli
  • Askerler
  • Kamp yapanlar    
  • Deri fabrikası çalışanları

Dünyadaki Büyük Salgınlarda Risk Faktörleri

-Kırım’daki ilk salgında;

II. Dünya Savaşı yıllarında kene ile enfekte bölgelerin tarıma açılması

-Eski Sovyetler Birliği ve Bulgaristan’da olan diğer salgınlarda;

Ziraatçılık ve hayvancılıktaki değişmeler

 

 

Neden “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” Çok Ciddi Bir Enfeksiyondur? - 1
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun