Sayfa Yükleniyor...
Hekim Gözüyle Pandemi Sürecinde Ülkemizde Öğretmenliğe Tanısal Yaklaşım
5 Ekim 1966 tarihinde BM, İLO ve UNESCO, öğretmenlerin toplumsal statüleri ile ilgili bir takım kararlar aldı. Bu alınan kararlar doğrultusunda 5 Ekim 1994 tarihinde İLO ve UNESCO bu tarihi “DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ” olarak ilan etti. Yüzün üzerinde ülkede “Eğitim emekçileri bugünü DÜNYA ÖGRETMENLER GÜNÜ olarak kutlamaktadır.
***
Bizde milli bir gün olarak kutlanan 24 KASIM ile dünyada kutlanan 5 EKİM birbirinin seçeneği olamaz. En azından ben böyle düşünüyorum. Kişisel olarak 24 Kasım’ı Öğretmenler Günü ilan eden 12 Eylül darbecilerinin verdiği bu kararı onaylayamıyorum.
***
Bana belki de, “Hocam biçimle fazla uğraşmazsanız daha iyi olur. Önemli olan özüdür” diyebilirsiniz. Görüşlerinize elbette saygı duyarım. Biz EVRENSEL ve ULUSAL değerlerimizi doğru zeminde harmanlayabilirsek, daha anlamlı olabilir diye düşünüyorum.
***
Okuyanlar bilir. Yazılarıma genellikle Anadolu’nun bağrından kopmuş tertemiz türkülerimiz ile başlarım. Türkü sevmeyenlerin de bir gün gelecek bizlerden daha çok türkülere müptela olacağını hep düşünürüm. Türkü sevdalılarının çok iyi bildiği, Muazzez Türüng Usta’mızın bizlere armağan ettiği Muş yöremizin “Mektebin Bacaları” türküsünü her dinlediğimde ilkokul hocalarım aklıma gelir.
***
Mektebin bacaları,
Ders verir hocaları,
Kim yarini severse,
Odur birincileri.
***
Osmanlı İmparatoru 2. Abdülhamid’in Maarif Nazırlarından birine ait olan, “Şu okullar olmasa milli eğitimi ne güzel idare ederdim” sözü bugün daha da bir anlam kazanmıştır. Okulların durumunu sizler benden daha iyi biliyorsunuz diye düşünüyorum. Bu nedenle anlatmaya bile gerek duymuyorum. Kahrolmamak elde değil!
***
Bilindiği gibi eğitim ve öğretimin birden fazla öğesi bulunmaktadır. Nelerdir bunlar?
•Öğretmenler,
•Öğrenciler,
•Veliler,
•Müfredat programı,
•Ekonomik ve sosyal statü.
***
24 Kasım 1928 Mustafa Kemal Atatürk’ün Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul ettiği tarihtir.
12 Eylül 1980 Askeri darbesini yapanlar,1981 yılında her yılın 24 Kasım gününü ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak kutlamayı yasalaştırdıklarını o günleri yaşayanlar çok iyi anımsarlar.
***
24 Kasım’ın 12 Eylül’ün ürünü olması, bizlerin onu reddetme hakkını verir mi? Bence vermez. Ama yinede bu sorunun yanıtını sizlere bırakıyorum. Önemli olan şekil değil derseniz bir şey diyemem.
24 Kasım’ın içeriği ve nasıl yorumlanması gerektiğini tartışabiliriz. Bunun içinde öncelikle ÖĞRETMENLER GÜNÜ’nün 12 Eylül ruhundan ve içeriğinden arındırılması gerekir.