Sayfa Yükleniyor...
Bu yazımda sınır tanımayan ülkeler arası ticaret, her türlü gezi (Turistik, kültürel v.b.) ve buna paralel olarak gelişen enfeksiyonlardan kısaca bahsetmeye çalışacağım.
Ülkeler arası gezi sonucu bilebildiğimiz ilk yayılan enfeksiyonlar nelerdir?
Bilindiği gibi Amerika kıtasından Avrupa ve diğer ülkelere yayılan ilk enfeksiyonlardan birisi firengidir (sifiliz). Cinsel yolla bulaşan firengi ile Avrupa böylece tanışmıştır. Tam tersine çiçek hastalığı Avrupa'dan Amerika’ya deniz yolu (gemilerle seyahat) ile taşınmıştır. Kemiriciler (fare, kene vb.) tarafından bulaşan “Hantavirüsler” Güney Kore-Kuzey Kore savaşında, Güney Kore’deki görevli askerler arasında saptanmış, oradan diğer ülkelere yayılmıştır.
Uluslararası ticari, sosyal, kültürel alışverişlerde enfeksiyon geçişi nasıl olur?
Eskiden gemilerle, sonra trenlerle, bugün her türlü kara taşıtı ve uçak yolculuğu ile enfeksiyonların geçişi olmaktadır.
Seyahat artışı, seyahatle geçen enfeksiyonlarda artış getirmiş midir?
Belirgin artış getirmiştir. Koruyucu ve tedavi hekimliğindeki gelişmelere rağmen maalesef artış belirgindir. 50-60 yıl önce iki milyon kişi gezi yaparken, bugünlerde bu rakam bin defa artmıştır.
Başka bir ülkeye seyahat öncesi nelere dikkat etmeliyiz?
Gideceğimiz ülkede görülen bulaşıcı hastalıkları bilmemiz ve ona göre önlem almamız gerekir. Örneğin bir Orta Afrika ülkesine giderken sıtmaya yakalanmamak için orda bulunduğumuz sürece ilaç almamız gerekir. Ayrıca seyahat öncesi gerekli aşıları yaptırarak yola çıkmamız gerekir. Dünyadaki değişik ülkelerde görülen hastalıklar ve alınacak önlemler ile ilgili bilgiye Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden ulaşılabilir.
Yorum ve Öneri:
Gelişmiş ülkeler bir çok enfeksiyon hastalığını ülkelerinde en aza indirmişken, küresel kapitalizm malını satmak için (aynı zamanda sosyokültürel gelişme) her türlü seyahati arttırmıştır. Bunun beraberinde seyahatle ilgili enfeksiyon hastalıklarındaki yükseliş kaçınılmaz olmuştur.
Kuş gribi, sars, domuz gribi, dirençli tüberküloz bugün gelişmemiş ülkeler için ne kadar ciddi sorun oluşturuyorsa, gelişmiş Avrupa ülkeleri içinde aynı derecede önemli sağlık problemi oluşturmuştur. Yapılacak akıllı çözüm koruyucu hekimlik ilkelerini yaygınlaştırarak bu alana daha fazla önem vermektir. KORUMA TEDAVİDEN ÜSTÜNDÜR sloganını beyinlere kazımak gerekir.