Sayfa Yükleniyor...
En sık rastladığımız, en çok soru sorulan enfeksiyonlardan olan solunum yollarının yangısal hastalıklarında, mikrobiyolojik tanı son derece önemlidir. Bu grup hastalıklardan sırası ile sinüzit, nezle, grip, farenjit, tonsillit, larenjit, trakeit (nefes borusu yangısı), bronşit ve pnömoni (zatürree) bizleri yatağa düşüren, ciddi yan hastalıklara yol açan enfeksiyonlardır. Aynı zamanda maliyet açısından bakıldığında ciddi rakamlara yol açmaktadır. Bu grup hastalıklarda sağaltımdan (tedaviden) önce mikrobiyolojik tanıya gitmek bizlere çok önemli mesafeler kazandıracaktır. Birçok sağlık merkezlerinde her gün yapılan bu işlemler hakkında sade vatandaş ve tıp mensuplarına farkındalık yaratmak amacımız olmalıdır.
SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA EN ÇOK YAPILAN MİKROBİYOLOJİK TESTLER
Boğazdan yapılan yaymalar, boğaz, balgam kültürleri ile balgam yayması, balgamda tüberküloz basili aranması, balgamın tüberküloz kültürüdür.
BOĞAZDAN YAYMA
Ağız temizlendikten sonra kültür çubuğu tükürüğe değmeden tonsillere (bademciklere) ve boğaza sürülür. Sürüntü lam dediğimiz cam parçasına sürülerek kurutulur. Kuruyan örnek boyanır. Mikroskopta iltihap hücreleri aranıp (parçalı çekirdekli hücreler), sonuç kaydedilir. İltihap hücreleri varsa boğaz kültürü yapıldıktan sonra kültür sonucu çıkana kadar bakteriyel iltihap gibi değerlendirilip, tedavi planlanır.
BOĞAZ KÜLTÜRÜ VE YORUMLANMASI
Ağız temizlenir. Kültür çubuğu tükürüğe değmeden bademciklere ve boğaza sürülür. Kanlı besi yerine usulüne uygun ekim yapılır. 24 saat sonra kültür değerlendirilir. Burada önemli olan nokta boğaz kültüründen özel bir amacımız yok ise, sadece “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” araştırılması yeterlidir.
BALGAM YAYMASI VE KÜLTÜRÜ NASIL YAPILMALIDIR?
Ağız temizlenir (fırçalanırsa iyi olur), hasta derin öksürtülür (tek seferde alınması daha uygundur), çıkan balgam örneğinden yayma, tüberküloz basili aranması, kültür (gerekirse tüberküloz kültürü) yapılır. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta; tekrarlanan öksürüklerden sonra alınan balgam örneğinden sonuca gitmemizin zorlaşmasıdır. Bakılan balgam yaymasında her mikroskobik alanda 25’in üzerinde iltihap hücresi (beyaz küre) ve 10’dan daha az epitel hücresi gözlenmesi alınan balgamdan bakteriyel kültür yapılabileceğini göstermesi yönünden önemlidir.
YORUM VE ÖNERİLER:
Bugünkü siyasi kargaşada ve ülkemizin düştüğü bu durumda politik konuları yazmak daha cazip ve popüler olsa da, biz bu yol yerine yine siyasetten soyutlanma yapmadan sağlığın en can alıcı sorunlarını dilimizin döndüğü ölçüde yazıp anlatmaya çalışırsak daha iyi ettiğimizi düşünüyorum. İşimizi yapmaya devam edelim. Solunum yollarının enfeksiyon hastalıkları toplumda en çok görülen, en çok iş ve güç yitimi ile ekonomik kayıplara yol açan hastalıklardır. Burada izlenmesi gereken yol, önce bu hastalıklardan nasıl korunması gerektiğini topluma anlatarak, aşılama işini disipline etmek gerekir. Tedaviden önce yukarıda belirttiğim gibi bu teknik konulardan halk anlamaz mantığını bırakıp, yalın bir dille bu konuları da aktarıp, farkındalık yaratmak işin püf noktasıdır. İyi bir tetkikin (özellikle mikrobiyolojik) sağaltım gibi önemli olduğunu görmemiz gerekir. Burada vurgulamadan edemiyorum; USULÜNE UYGUN EL YIKAMA VE TEDAVİYE GEÇMEDEN YAPILABİLECEK MİKROBİYOLOJİK TESTLER, SAMİMİ OLARAK SÖYLÜYORUM SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA VE TOPLUMA FARKINDALIK OLUŞTURMADA VURGULANMASI VE ÖĞRETİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ NOKTALARDIR. KORUNMA TEDAVİDEN HER ZAMAN VE HER KOŞULDA ÜSTÜN VE EKONOMİKTİR.