2

Ulusal Egemenlik Kavramı


  • Oluşturulma Tarihi : 28.04.2022 05:09
  • Güncelleme Tarihi :

Pandemi öncesi dünyada iki eğilim çatışma halindeydi. Pandemi sonrası bu çatışma daha da hızlandı.

▪Biri toplumların daha baskıcı ve diktatoryal, otoriter yönetimlerce yönetilebileceği,

▪Diğeri ise daha ilerici, özgürlükçü ve toplumcu iktidar modelinin kaçınılmaz olduğu anlayışıdır.

Hangisini seçelim demeye gerek yok elbette. ÖZGÜRLÜK, BAĞIMSIZLIK, DEVRİM ve SOSYALİZM büyük amacımız olmalıdır.

***

Cumhuriyet kulluktan özgür birey olmaya geçiş sürecinin başlangıcıdır.1789 Fransız Devrimi’nin eşitlik, özgürlük ve adalet anlayışı, kısmen bize de yansımıştır. Görece bu kavramlara alışıp uğrunda büyük mücadelelere giriştik. Elbette “Bağımsızlık, Özgürlük, Ulusal Egemenlik” gerekli ve toplumcu anlayışlardır. Ancak unutmamamız gereken temel olgu, bu kavramlarla buluşabilmek ancak vahşi emperyalizme ve iş birlikçilerine karşı doğru tavır almakla mümkün olabilir. İnadına bu temel değerleri savunmak savunmak savunmak gerekir…

***

Bu temel değerler Ekim 1917 Sovyet Devrimine kadar burjuva talepler olup, onun çözebileceğine inanılırdı. Ekim 17 Devrimi ile birlikte dünyanın hızla değiştiğini görüyoruz. Yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönem “Emperyalizm ve Devrimler” dönemi olarak da adlandırılabilir. Yani bu temel sorunları burjuvazinin çözemeyeceği düşüncesi ağırlık kazanmış, giderek DEVRİM ve SOSYALİZM ile çözülebilir anlayışını egemen hale getirmiştir. Emperyalizm ve geri kalmış ülkeler arasındaki çelişkiler ile tüm dünya ülkelerindeki sınıflar arası çelişkiler daha da keskinleşmiştir. Bu nedenlerle; büyük ütopyalarımızın gerçekleşmesi adına; Yaşasın Özgürlük. Yaşasın Ulusal Egemenlik. Yaşasın Eşitlik ve Kardeşlik. Yaşasın “DEVRİM ve SOSYALİM İNADIMIZ” devam etmelidir.

***

İnadınız, muradımız olduğunda hem daha daha güzel bayramları kutlarız. Hem de çocuklar daha güzel bir dünya sevdamıza dört elle sarılır. Sözlerimizi yine güzel bir türkümüz ile bitirelim.

Düriye Keskin’in kaynaklık ettiği, Muzaffer Sarısözen Hocamızın derlediği MUŞ türküsü ile bitirelim. Havada bulut yok bu ne dumandır,

Meylede ölüm yok bu ne şivandır,

Şu yemen elleri ne de yamandır..

Sevgilerimle…

Ulusal Egemenlik Kavramı
Dr. Mustafa Torun
Yazarımız Kim ?

Dr. Mustafa Torun