Sayfa Yükleniyor...
Alkol kullanımı tüm dünyada bireylerin sağlığı konusunda önde gelen risk faktörlerinden biridir. Bunun nedeni alkol kullanımının yol açtığı birçok psikolojik ve fiziksel hastalıklardır. Yapılan araştırmalara göre alkolün riskli kullanımına bağlı olarak dünya çapında 3 milyon ölümün gerçekleştiği bilinmektedir. Bu oldukça önemli bir rakam değil mi sizce de? Alkolden kaynaklanan zararlar, hem alkol kullanan kişiye oldukça zarar verirken; hem de onun aile üyelerine ve çevresindeki kişilere zarar vermekte; sağlık açısından çeşitli bozukluklar ve sosyal sorunlar yaşamasında neden olmaktadır.
***
Alkol bağımlılığı tanısı alan kişilerde farklı maddelere bağımlılık riski, duygu durum bozuklukları, depresyon, kaygı sorunları şizofreni, kişilik bozuklukları gibi ruhsal problemler görülürken aynı zamanda bedensel olarak da karaciğerde büyüme, yağlanma, sarılık, kanser ve siroz, yüksek tansiyon, kalpte büyüme ve ani kriz, damar tıkanıkları görülmektedir. Bireyin vücudunda vitamin dengesini bozar. Susuzluğa yol açar. Yağ depolanmasını arttırdığı için kilo problemine ve ayrıca kas erimesi ve kaslarda zayıflığa neden olabilir. Sinir sistemine zarar verir; ellerde titreme ve bacaklarda karıncalanma, uyuşma hissine neden olabilir.
***
Riskli alkol kullanımı beyin işlevlerinde bozulmalara neden olmaktadır ve buna bağlı olarak dengede bozulma, beceri isteyen uğraşları gerçekleştirmede zorlanma, alkole bağlı bunama, hafızada bozulma gibi süreçlerde çok sık görülmektedir. Yine hamilelikte alkol kullanımı bebeği büyüme ve gelişme süreçlerinde geriliğe neden olabilmektedir. Özellikle ergenlik dönemin; alkole başlama açısından da kritik bir dönemdir. Bu dönemde düşünme, planlama, karar alma becerilerinden ve sosyal/duygusal gelişimden sorumlu beyin devrelerinin hızlı bir şekilde değişmeye devam ettiği görülmektedir. Alkol kullanımı bu gelişimsel değişimleri olumsuz yönde etkilemektedir. Ve bu bağımlılığın yetişkinlikte de devamı sonucu çok daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
***
Dünya Sağlık Örgütünün 2018 yılı Küresel Alkol ve Sağlık Durum Raporu’na göre 2016 yılında;
Yaklaşık 3 milyon ölümün, alkolün zararlı kullanımından kaynaklandığı ve bu ölüm oranının, tüm ölümlerin yüzde 5,3’ünü temsil ettiği tahmin edilmektedir. Dünya genelindeki 69 yaş ve altındakiler arasındaki erken ölümlerin yüzde 7,2’sinin alkole bağlı olarak ortaya çıktığı öngörülmektedir. 20-39 yaş arasındaki ölümlerin yüzde 13,5’inden alkolün sorumlu olduğu düşünülmektedir.
***
Alkolün zararlı kullanımı, 200’den fazla sağlık sorunuyla ilişkilidir. Sadece yüksek düzeylerde alkol alımı değil düşük ve orta düzeyde alkol alımı da kalp hastalıkları ve felç, karaciğer sirozu ve bazı kanser türlerinin gelişimi açısından önemli bir risk faktörüdür. (Avrupa Komisyonu ve OECD’nin AB’de Sağlığın Durumu: Bir Bakışta Sağlık, 2020) Bu bilgileri vermek istiyorum ki ne kadar zararlı sonuçlara yol açtığını bilelim ve eğer bağımlıysak tedavi için doğru adımları atalım. Her tedavi kişi için özeldir ve değişir. Burada bir diğer önemini vurgulamak istediğim şey ise; tüm Alkol bağımlılığı ile ilgili destek almaya hazır olmayan birey tedavi ve destek alması için zorlanmamalıdır. Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin gerçekten bunu istemesi çok önemlidir. Unutmayalım; bırakmak mümkün! Gerektiğinde destekle ve doğru adımlarla...
Sağlıklı günler…