2

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Tedavisi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.01.2022 07:12
  • Güncelleme Tarihi :

Kısaca DEHB dediğimiz dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda karşımıza üç kavram çıkar. Bunlar; hiperaktivite, dürtüsellik ve dikkat sorunlarıdır. Hiperaktivite; olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna denilmektedir. Bu çocuklar bir yerde sabit durmakta zorlanırlar; el, kol ve bacaklarını sallayabilir ve genelde hareket halindelerdir. Saldırgan davranışlarda gösterebilirler. DEHB’ de dürtüsellik tipi belirtileri ise isteklerin hemen karşılanmasını istemek ve genellikle dayatmak, sabırsız olmak, düşünmeden hareket etmek, aceleci davranmak, sıra bekleyememek ve tepkileri kontrol edememek, zorluk çekmek olarak sayabiliriz. Dikkat eksikliği tipi belirtileri; Odaklanmakta zorluk çekmek, Dikkatini sürdürememek, Göz teması kurmamak, aynı faaliyette uzun süre devam edememek, çabuk sıkılmak, detayları gözden kaçırmak, unutkanlık, karşısındakini dinlemekte güçlük çekmek, özel eşyaları ve emanetleri kaybetmek, basit yönergeleri akılda tutamamak, sık hata yapmak.

Bu belirtilerin var olduğunu düşündüğünüzde mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Tanının yetkin kişiler tarafından konulması çok önemlidir. Tedavisi de o derece önem arz eder.

Diğer yandan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun genetik nedenli, nörobiyolojik bir hastalıktır. Dolayısıyla anne-babaların veya öğretmenlerin tutum ve davranışlarının bu hastalığa neden olmaz.

DEHB tedavisinde ilk adım psiko-eğitimdir. Bu hastalık hakkında ailenin bilinçlendirilmesi, nasıl bir tedavi izleneceği ve tedavi olunmadığı durumlarda ne gibi sorunlarla karşılaşılacağı hakkında bilgi verilmesidir. Ailenin de tedaviye katılması tedaviye olumlu katkı sağlayacak ve iyileşmenin hızını artıracaktır. Aynı zamanda ailenin dışında bulunulan sosyal ortamdaki bireylerin de tedaviye katkı sağlamaları beklenir. Bu bozuklukta ailenin, çocuğun öğretmeninin ve doktoru ile psikoloğunun takibi çok önemlidir.

DEHB tedavisi; hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve terapi yöntemiyle yapılır. İlaç tedavisinde ilacın dozu doktorlar tarafından ayarlanmalıdır. Her daim ilaç kullanımı gerekmeyebilir; dönem dönem doktor kontrolünde bırakılıp, başlana bilinir. İlaç kullanımı ve özellikle bilişsel davranışçı terapiyle DEHB; kontrol altına alınabilir.

Sevgiler ve de sağlıklı günler…

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Tedavisi
Melek Durmaz
Yazarımız Kim ?

Melek Durmaz