Sayfa Yükleniyor...
Bildiğiniz üzere depresyon duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren bir durumdur. En dikkat çekici belirtisi çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalmadır. Tabi ki yine bir sürü belirtisi vardır ancak; ergenlik çağında depresyon tüm belirtileriyle çok seyrek olarak görülür.
Ergenlik çağından önce süper egonun gelişmemiş olması, çocuğun kendini gözleme ve eleştirme yetisinin zayıflığı, dışa dönüklüğü, dürtülerin dizginleşmemiş oluşu nedeniyle durgunluk, çökkünlük, umutsuzluk, kendini suçlama gibi temel depresyon belirtileri apaçık ortaya çıkmazlar. Genellikle bu dönemde gençler depresyona karşı kendini savunmaya girişir. Ortaya üstü örtülü, dolaylı ya da depresyon eşdeğerleri denen belirtiler çıkar. Altta yatan depresyon göstergesi olabilecek belirtiler şunlardır:
Genç can sıkıntısı çeker ve tedirgindir; hiçbir işle uzun süre ilgilenemez, bir uğraştan diğerine yönelir. Ancak sonun getiremez.
İstekle başladığı bir işten çabuk bıkar; coşku ile bezginlik arsında gider gelir. Depresyon duygusal, zihinsel, davranışsal ve bedensel bazı belirtilerle kendisini gösteren bir durumdur. En dikkat çekici belirtisi çökkün ruh hali ile ilgi ve zevk almada belirgin azalmadır.
Dikkatini yoğunlaştırmakta güçlük çeker; okuduğunu anlamaz “okuduklarım kafama girmiyor” der, unutkanlıktan, dalgınlıktan yakınır.
Ders dinleyemez ve başarısı düşer. Bedeniyle uğraşır, yorgunluktan, başa ağrısından, mide bulantısından, karın ağrısından, uykusuzluktan yakınır.
Ergenlikte görülen davranış bozukluklarının birçoğunun alta yatan nedeni bir değersizlik, benlik saygısında azalma ve yalnızlık duygularına bir tepki olarak geliştikleri sıklıkla belirtilmektedir. Başkaldırma ve saldırgan davranışları ve çeşitli zararlı madde, alkol ve sigara kullanımı da onların bu hislerle baş etme veya yok saymaya çalışma yöntemleri olarak hayatlarına girer.
Sigara ve alkol kullanımının başlaması genellikle ergenlik döneminde olur. Yapılan bir araştırma da göstermiştir ki; anne ya da baba sigara veya alkol kullanıyorsa, arkadaş grubunda sigara ve alkol kullanan varsa, öğretmenlerinin sigara veya alkol kullandığını okulda veya dışarıda görüyorsa; öğrencinin kullanmaya başlama riski de artmaktadır.
Bu nedenle öncelikle yetişkinlerin, çocuklara olumlu model olması gerekir. Aile her konuda dikkatli davranmalı ve çocuğun modelleyerek bazı davranışları öğrendiğini unutmamalıdır.
Bu durumda belki de en çok sorulan sorulardan biri; uyuşturucu kullanmaya başlayan genci nasıl tanıyabiliriz sorusudur. Bahsedeceğim bu belirtiler gencin uyuşturucu kullanmaya başladığı konusunda anne ve babayı şüphelendirmelidir:
Birden ortaya çıkan davranış değişikliği, sorumluluklardan kaçma, aşırı para harcama
Zaman zaman aşırı sinirlilik, gereksiz tepki, anlamsız kaygı, sıkıntı,
Ağızda kuruluk, salyada azalma,
Konuşmada güçlük, peltek konuşma,
Yürümede dengesizlik, ellerde titreme,
Terleme,
Uyuklama, dalgınlık, halsizlik, yorgunluk,
Alışılmış arkadaş çevresi dışında yeni arkadaşlar edinme,
Bu maddeler fark ettiğinizde önemsemeli gerekli yardımlar alınmaya çalışılmalıdır; ergenlerin ve sizin iyiliğiniz için tabi ki. Sevgiler ve de sağlıklı günler…