Sayfa Yükleniyor...
Ülkece yaşadığımız bu zor günlerde, seans odasında da dışarıda da en çok konuştuğumuz konu ölüm. Özellikle 6 Şubat günü yaşadığımız depremden sonra hissettiğimiz acının, üzüntünün tarifi yok. Çok zor günlerden geçtik, geçmeye devam ediyoruz.
***
Belki biz yetişkinler durumları daha iyi anlayabiliyor, baş etmeye çalışabiliyoruz; peki ya çocuklar. Sadece deprem değil tabii ki, ölüm her gün var…
***
Her gün her dakika bir yerlerde bir ölen yakınlarımız, ölen insanlar var. Bugün birazda bu durumlardayken çocuklara nasıl davranmalıyız, onlara ne söylemeliyiz bunlardan bahsetmek isterim sizlere.
***
En acı olanla başlamak gerekirse; annesini, babasını, kardeşini veya arkadaşını kaybeden bir çocuğa bunu nasıl söyleyebiliriz?
***
Öncelikle bu ölüm haberini çocuğun ailesinden, yakınlarından duyması onun için en sağlıklı olandır. Eğer yoksa böyle biri o halde, çocuğun tanıdığı ve sevdiği birinin bu ölü haberini vermesi gereklidir.
***
Burada biz uzmanlara başvuruluyor genelde. Ama şöyle düşünün diyelim ki anneniz öldü. Bunu size hiç tanımadığınız bir yabancının mı söylemesin istersiniz; yoksa örneğin ablanızın mı?
***
Uzmanlar konusunda gelirsen onların eşliğinde tabii ki söyleyebilirsiniz, yanlarınızda bulunabilirler. Veya bu ölüm haberini nasıl vermek, hangi cümleleri kullanmak ile ilgili yardım alabilirsiniz.
***
Her ne olursa olsun çocuğa ölümü anlatmak gerek. Onun yaşına ve algısına bağlı olarak; durumu anlatırken cümlelerimizi değiştirebiliriz. Fakat en önemli nokta dürüst olmak.
***
“Annen bir yere gitti, artık dönmeyecek” gibi cümleler söylenmemeli. Bunlar çocukta çeşitli beklentiler ve güvensizlikler yaratır. Yaşına göre anlayabileceği, kavrayabileceği şekilde anlatılmalı.
***
Ölüm haberinin ne zaman verileceği de bir diğer önemli nokta. Bu da yine duruma ve çocuğun yaşadıklarına göre değişebilir. Örneğin; önemli bir ameliyat olacaksa, operasyon bittikten sonra söylenmesi daha doğru olacaktır.
***
Ölüm haberini verirken, güvenli bir ortam oluşturmak, onunda güvende hissetmesini sağlamak önemlidir. Fiziksel temas da bu bağlamda çok önemlidir.
***
Dokunarak, ellerini tutarak veya sarılarak çocuğun yatışmasına, rahatlamasına yardımcı olabilirsiz. Bu sayede çocuk tek başına olmadığını ve sizlerin yanınızda olduğunu bilir.
***
Özetlemek gerekirse en önemli olan, çocuğun iyilik hali. Onu gözeterek ve yanında olduğunuzu hissettirerek kaybını anlatabilirsiniz.
***
Sağlıklı günler dilerim.