2

Panik Bozukluk


  • Oluşturulma Tarihi : 06.07.2022 05:01
  • Güncelleme Tarihi :

Herkesin dilinde şu sözler: “Benim panik atağım var.” Evet; son yıllarda gittikçe artan hatta dünyaca içinde bulunduğumuz bu pandemi döneminde en çok rastlanan rahatsızlık depresyon ile birlikte birde panik bozukluk oldu.

Peki, nedir bu panik bozukluk ve panik atak?

Panik atak; temel özelliği, aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir. Kişilerin çoğu zaman “kriz” adını verdiği bu nöbetlere biz panik atağı diyoruz.

***

Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

***

Panik atağın belirtileri ise şunlardır:

Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma,

Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması,

Terleme, nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,

Soluğun kesilmesi, baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma

Uyuşma ya da karıncalanma, üşüme, ürperme ya da ateş basması, bulantı ya da karın ağrısı

Titreme ya da sarsılma, kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme, kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu ve ölüm korkusu.

Bir panik atağında bu belirtilerden en az 4 ya da daha fazlası bulunur.

***

Panik Bozukluk ise;

Tekrarlayıcı beklenmedik panik a takları ile ataklar arasındaki zamanlarda başka panik ataklarının daha olacağına ilişkin sürekli bir kaygı duyma

Panik ataklarının “kalp krizi geçirip ölme”, “kontrolünü yitirip çıldırma” ya da “felç geçirme” gibi kötü sonuçlara yol açabileceği inancıyla sürekli üzüntü duyma ya da ataklara ve olası kötü sonuçlarına karşı önlem olarak (işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı yiyecek ya da içecekleri yiyip içmeme

Yanında ilaç, su, alkol, çeşitli yiyecekler taşıma gibi) bazı davranış değişikliklerinin görüldüğü ruhsal bir rahatsızlıktır.

***

Hastalığın nedenlerinde baktığımızda; diğer ruhsal rahatsızlıklarda olduğu gibi panik bozukluğun etiyolojisinde ruhsal ve biyolojik etkenler birlikte etkileşerek rol oynamaktadırlar.

***

Yaşam boyu en az bir panik nöbeti geçirme olasılığı yüzde 10’dur. Hemen her yaşta başlayabilmekle beraber erişkin dönemde başlangıç daha sıktır. Genellikle ilk kez 20-35 yaşları arasında başlar. Yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır. Kadınlarda, erkeklere göre 2- 3 kat fazla görülür.

***

Panik Bozukluğu, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tedavi yöntemleri ilaç ve psikoterapidir. Terapi ile Hastanın, aslında tamamen ”zararsız” olan panik atağı belirtileri hakkındaki yanlış bilgi ve inanışlarının düzeltilmesi ve hastanın bu belirtiler ile korkmadan baş edebilmesinin öğretilmesi amaçlanır. Panik Atağın geleceğinden korktuğu için tek başına bulunmaktan kaçındığı yer ve durumlarla aşamalı bir şekilde tekrar tekrar karşılaştırılması, böylece kişilerin korkularının” üstüne gitme” si sağlanarak korkularını yenmesi amaçlanır.

***

Yukarıda belirtiler gibi şikâyetleriniz var ise; uzmanlardan yardım almaktan çekinmeyiniz

Sağlıklı günler dilerim.

Panik Bozukluk
Melek Durmaz
Yazarımız Kim ?

Melek Durmaz