2

Romantik İlişkiler ve Depresyon


  • Oluşturulma Tarihi : 06.10.2021 07:19
  • Güncelleme Tarihi :

Romantik ilişki; yaşamlarını sürdüren iki kişi arasında hissedilen duyguların, başka şahıslarla kurduğu ilişkilerle karşılaştırıldığında daha yoğun ve özel paylaşımların yaşandığı ilişkidir. Bunlardan ilki bağlanma, sevgi ve aşk duygularıdır. İkinci temel özellik ise psikolojik ihtiyaçların karşılanmasıdır. Üçüncü özellik ise karşılıklı alışkanlık, bağımlılık olarak özetlenebilir.

Her romantik ilişkide bu üç özelliğin tamamı olmayabilir. İnsanların beklentileri mutlu ve uzun süreli bir beraberlik olsa da, her romantik ilişkinin bu şekilde doyum veren bir ilişki olması mümkün değildir. İlişki doyumu ise, bireyin yakın ilişkisinden dolayı mutlu olması veya doyum alması şeklinde açıklanabilir. İlişki doyumunun seviyesini birey kendi öz değerlendirmesiyle belirler. Bu değerlendirmenin olumlu olması, bireyin ilişkisinden doyum sağladığı anlamına gelir. Değerlendirmenin olumsuz olması ise bireyin doyum seviyesinin düşük olduğunu gösterir. Bazı ilişkilerde doyum seviyesi yüksekken, bazı ilişkilerde de bireyin doyumu düşük olabilir. Bireyin ilişki doyumunun yüksek olması, ilişkinin sürekliği açısından olumlu bir etkiye sahiptir. Düşük doyum seviyesi ise ilişkinin sürekliliğini engellemekte ve de bireyde çeşitli sorunlar oluşmasına neden olabilmektedir.

Hayatımız boyunca kurduğumuz yakın ilişkiler bizleri psikolojik ve fiziksel olarak etkiler. Her geçen gün toplumumuz daha kalabalık ve daha karmaşık hale gelmektedir. Buna bağlı olarak bireyler bölgelerindeki beraber yaşamak zorunda olduğu diğer insanlarla ilişkiler kurabilir veya daha yalnızlaşmaya gidebilmektedir. Bu yüzden bu etkiler sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Kişiler bu duygusal karmaşayla başa çıkma becerilerini geliştiremezse ruhsal problemler ve çeşitli davranış bozuklukları yaşayabilir. Bu sorunların en önemlilerinden biri depresyondur.

Günümüzde üniversite öğrencilerinin, psikoloji danışma merkezlerine başvurmalarında en önemli nedenlerden biri olarak yakın ilişkilerde yaşadıkları sorunlar olduğu bilinmektedir. Her birey ilişkilerinde sorunlar yaşayabilir ve bu da onları depresyona itebilir. Yapılan çeşitli araştırmalara göre üniversite öğrencilerinin, bu sorunlar ve doyumsuzluklar nedeniyle depresyona meyillerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.

Bu çalışmalardan ve de klinik gözlemlerimden de yola çıkarak özetle; bireylerin romantik ilişkilerdeki doyum seviyelerinin düşük olması durumunda, depresyon düzeylerinin yüksek olacağı ihtimali doğabilir. Bu gibi durumlarda uzmanlardan destek almaktan çekinmeyelim. Sağlıklı günler dilerim. Sevgiler…

Romantik İlişkiler ve Depresyon
Melek Durmaz
Yazarımız Kim ?

Melek Durmaz